Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Po čemu se druga trudnoća razlikuje od prve?

Po čemu se druga trudnoća razlikuje od prve?

Druga se trudnoća po mnogočemu razlikuje od prve

Imati dijete jedna je od najvećih radosti koje žena može iskusiti u svom životu. Jedno je dijete blagoslov, a drugo je bonus. Dakle, ako očekujete svoje drugo dijete, prvo čestitke, a onda prelazimo na ove medicinske stvari. 

Druga se trudnoća razlikuje od prve, no otprilike već znate što očekivati. Ipak, imajte na umu da je svaka trudnoća jedinstvena pa možda sada uopće nećete osjećati neke simptome koje ste imali dok ste čekali svoje prvo dijete. Također, cijelo će iskustvo vjerojatno biti malo drugačije. 

Više umora

Sasvim je logično da ćete tijekom druge trudnoće biti umorniji jer kraj sebe već imate jedno dijete o kojem treba voditi brigu. Trčanje za jednim djeteto s drugim u utrobi nije nimalo lak niti jednostavan zadatak i sve vas to može itekako izmoriti. 

Manje anksioznosti

S obzirom na to da ste već iskusili jednu trudnoću i porođaj, kod druge ćete trudnoće biti mnogo manje tjeskobni jer već otprilike znate što vas čeka. Iako će se druga trudnoća razlikovati od prve u nekim stvarima, znate što možete očekivati i to vas donekle smiruje. 

Ranije ćete osjetiti bebine pokrete 

Već ste prošli kroz jednu trudnoću pa znate kako je to kad unutar utrobe nosite jedno malo biće. Iz tog ćete razloga vrlo vjerojatno i mnogo prije saznati da ste trudni te ćete biti svjesniji svakog bebinog pokreta. 

Mogli biste osjećati veće bolove u zdjeličnom području

Ako u zglobovima osjećate veću bol nego kod prve trudnoće, postoji razlog za to i zbog toga ne morate biti zabrinuti. Već su zbog prve trudnoće vaši zglobovi bili pod velikim pritiskom te su zbog toga i malo oslabili. Zdjelični zglobovi su se opustili, a pritisak rastućeg djeteta kojeg nosite pogoršava bol u području zdjelice i kukova. 

Vaša će beba biti smještena niže u trbuhu

Ne brinite ako vaše drugo dijete nije u istom položaju unutar utrobe kao što je bilo prvo dijete. Vaša je maternica već nosila jedno dijete i mišići su oslabkeli, a trbušni su mišići oslabljeni te je iz tog razloga drugo dijete smješteno niže. Zbog toga ćete možda osjećati malo veći pritisak te imati češću potrebu za mokrenjem, no razloga za brigu nemate. 

Lažni alarami

Ako ste mislili da će vaše tijelo nakon prolaska kroz jednu trudnoću moći bolje prepoznati prave trudove, varate se. Istraživanja čak pokazuju da su lažni trudovi kod druge trudnoće učestaliji i to upravo zato jer je beba smještena niže u maternici pa su i kontrakcije češće. 

Kraći i brži porod

I za kraj, jedna dobra vijest. Porođaj drugog djeteta trebao bi biti kraći, brži i bezbolniji. S obzirom na to da ste već jednom rodili, vaš je cerviks mnogo fleksibilniji pa će beba i lakše izaći van. 

Dakle, možemo zaključiti da vas s drugim djetetom ponovno očekuje jedno novo i nezaboravno iskustvo, uz činjenicu da će vam vjerojatno ipak biti malo lakše s obzirom na ta da već otprilike znate neke stvari kao i što očekivati. U svakom slučaju, ponovno ćete naučiti mnogo toga o sebi i svom tijelu. Držite se čvrsto i uživajte u putovanju! 

Foto: freestocks/Unsplash
 
Komentari
+2
 
snow
 • 6.9.2017 17:58:29
 • Bodova: 90944
 • Prijavi
Prvi put si blažen u neznanju što te čeka :-)
-tonka-
 • 6.9.2017 17:55:16
 • Bodova: 14191
 • Prijavi
Razlika nebo i zemlja..
_ava_
 • 18.8.2017 22:23:00
 • Bodova: 3800
 • Prijavi
Iskreno, po svemu...
anna-herman
 • 18.8.2017 22:06:54
 • Bodova: 54698
 • Prijavi
A ipak ima žena koje su upravo u drugoj trudnoći pale u depresiju (kao kliničko stanje).