Pitali smo ginekologa Radončića koliko je koronavirus opasan za trudnice i bebe

Pitali smo ginekologa Radončića koliko je koronavirus opasan za trudnice i bebe© Pexels

'Trenutni je stav da trudnice treba smatrati i pratiti kao visokorizični dio populacije tijekom trenutne epidemije s 2019-nCOV', poručuje ginekolog


Koronavirus nam je još uvijek nepoznanica, a time i prijetnja. Svakim danom znanstvenici i medicinari otkrivaju o njemu nešto novo, stoga nije nimalo neobično da se, ukoliko si trudna, dodatno brineš za svoje i zdravlje svoje bebe.

Postoje ohrabrujuće informacije prema kojima su trudnice otpornije na virus od ostale populacije. Koliki je zaista rizik da se trudnica zarazi koronavirusom te koje su potencijalne komplikacije za nju i za bebu, upitali smo ginekologa Erdena Radončića.

"Zasad nema jakih dokaza bilo kakvog nepovoljnog učinka Covid-19 infekcije u trudnoći, osobito onih u ranoj trudnoći, bar sudeći prema zadnjem izvješću Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Sjedinjenih americkih država (CDC) te Europske agencije za prevenciju bolesti", kaže ginekolog Radončić. (FOTO: Pexels)

"Nekoliko je opisanih slučajeva Covid-19 pozitivnih rodilja koje su na svijet donijele djecu s negativnim nalazima na virus. Također, objavljena su i prva iskustva prijevremeno rođene djece iz pozitivnih Covid-19 majki te jedan slucaj inficiranog novorođenčeta za koje se i dalje sa sigurnošću ne može reći da se radi o vertikalnom (majka-beba) prijenosu virusa.

Ovi podaci, mada vrlo ohrabrujuci u ovome času, govore o ipak malom broju iskustava da bi se u konačnici donio valjan zaključak jer se primarno odnose na trudnoću u kasnijem stadiju te se isti trebaju tumačiti s oprezom. Utjecaj Covid-19 infekcije u najranijem stadiju trudnoće za sada nije poznat.

Trenutni je stav da trudnice treba smatrati i pratiti kao visokorizični dio populacije tijekom trenutne epidemije s 2019-nCOV varijantom virusa uz kritičko razumijevanje potencijalnih rizika i dobrobiti raspoloživih načina liječenja", zaključuje dr. Radončić iz Poliklinike Repromed. 

Stoga je vrlo bitno, posebice ako si trudna, da paziš na sebe. Izbjegavaj osobne kontakte, rukovanje, druženja. ako si na otvrenom prostoru drži metar odstojanja od drugih ljudi. Peri redovito ruke, dezinficiraj predmete koje često koritiš, osobito mobitel i zdravo jedi kako bi ojačala imunitet.
 
 
Komentari
+2