Olakšajte tegobe tijekom trudnoće

Olakšajte tegobe tijekom trudnoće

Jutarnje mučnine u prvom tromjesečju samo su početak, slijede bolovi u kralježnici, otečene ruke i noge, pečenje žgaravice, strije i proširenje vena, umor...

Kažu da je trudnoća blaženo stanje, no većina trudnica uopće se ne bi složila s tim. Tegobe koje osjećaju kako prolaze mjeseci i beba je sve veća, mogu zasjeniti svo to blaženstvo i sreću koju bi trebale osjećati zbog dolaska prinove. Jutarnje mučnine u prvom tromjesečju samo su početak, slijede bolovi u kralježnici, otečene ruke i noge, pečenje žgaravice, strije i proširenje vena, umor...

Ukoliko ste trudni, a niste još došli do tog perioda, ne želimo vas uplašiti, nego upozoriti i upoznati kako se boriti s tegobama naravno - prirodnim putem. Ukoliko ste pak trudni i nemate te tegobe, možemo samo reći – blago vama!

Umor riješite – spavanjem

Možda ćete sad pomisliti da vjerojatno i nismo baš pametni, ali eto, najbolji lijek protiv umora je odmor, odnosno – spavanje. Danju nemojte spavati satima, biti će dovoljno pola sata. Prilikom spavanja, pazite da su vam noge postavljene više od srca, jer ćete na taj način otkloniti pritisak s njih. Osim toga, svakodnevna vježba, kao što je aerobik za trudnice, hodanje i plivanje, dati će vam više energije. Osim toga i porođaj će vam biti lakši ako ćete se više kretati i vježbati.

Otečena stopala riješite kupkama

Kao što je poznato stopala vam otiču zbog loše cirkulacije, koju možete poboljšati izmjenjivanjem vruće i hladne kupke za noge. Vruća voda dovodi krv u stopala, a hladna ju odvodi. Sve što trebate napraviti je napuniti dvije velike posude vodom – jednu ugodno toplom, a drugu hladnom. Prvo uronite noge u toplu vodu i držite ih tri minute, a zatim uronite stopala u hladnu vodu i držite ih uronjene 30 sekundi. Ponovite postupak šest puta, završavajući hladnom vodom. Nakon toga odmorite se barem 10 minuta s nogama u razini tijela.

Kontrola žgaravice

Mnoge trudnice pate od pečenja žgaravice što je posljedica rasta djeteta i hormona. Evo što vam je činiti, odnosno ne činiti:
- Jedite manje obroke, te jedite najkasnije sat vremena prije spavanja. Ukoliko je moguće, neka razmak između spavanja i jela neka bude tri sata.
- Nosite odjeću koja vam ne pritišće struk.
- Nastojite se ne saginjati – ako se trebate podignuti, savijte koljena i čučnite.
- Bademi su poznati po tome da otklanjanju žgaravicu. No, pazite, jako debljaju.
- Pokušajte izbjeći pretjerano debljanje.
- Izbjegavajte kavu, agrume, prženu hranu, metvicu, proizvode od rajčice i alkohol.

Bol u leđima...


Gotovo da nema trudnice koja se ne žali na bolove u leđima. No, postoje određeni načini kako možete ublažiti tegobe. Prvenstveno, izbjegavajte dugotrajno stajanje, posebno u kasnijim mjesecima trudnoće. S rastom djeteta, zdjelični zglobovi postaju mekše, a stajanje još više povećava bol u leđima. Zbog toga, kada stojite, ravnomjerno rasporedite težinu između stopala. Ukoliko ne stojite ravno, napor će biti samo na jednom kuku, što će pak povećavati opterećenje na kralježnicu, pa tako i bol.

Na stolcu sjedite uspravno. Donji dio leđa držite prislonjen na naslonjač od stolca. Shvatite to kao vježbu jer će vam se na taj način učvrstiti mišići koji podupiru leđa. Ako trebate dugo sjediti u uredu, držite stopala lagano podignuta na stolčiću.

Trudnoća bez strija...


Na žalost, gotovo svaka trudnica dobije strije, kojih se nikada više ne može riješiti (osim operativnim putem). One nastaju zbog prebrzog rastezanja kože i njezine nedovoljne elastičnosti. Neke su žene sklonije strijama, nego druge, no ukoliko dobijete manje kilograma tijekom trudnoće, sigurno će biti i manje strija. Mažite trbuh svaki dan, te sva mjesta na kojima se širite maslinovim ili bademovim uljem, te kvalitetnijim kremama protiv strija. Ako ih nećete spriječiti, sigurno ćete ih ublažiti.

Proširene vene...


Isto kao što je slučaj sa strijama, neke žene su više sklonije proširenim venama, a neke manje. One nastaju, jer tijelo počinje proizvoditi više krvi. Najbolji način da ih priječite je da nosite čarape za vene, ili stavite hladne kompresivne zavoje.Natopite ih sa mješavinom eteričnih ulja koju ćete spraviti ovako: U šalicu destiliranog hamamelisa stavite po šest kapi čempresovog, limunovog, bergamotinog eteričnog ulja. Ostavite da se mješavina hladi hladnjaku sat vremena. Podignite stopala, natopite tkaninu u tekućini i njome obložite noge te držite 15 minuta. Ta kombinacija će vam pomoći suziti otečene krvne žile i smanjiti oticanje.

(vam)
Izvor: 1000 kućnih lijekova (Reader's digest)

 
Komentari
+2
 
amy20
  • 26.7.2010 18:33:23
  • Bodova: 22593
  • Prijavi
dobar članak