Odgovori na pitanja koja moraju znati sve trudnice

Odgovori na pitanja koja moraju znati sve trudnice

Saznajte je li tijekom trudnoće sigurno bojati kosu, ići u solarij i odgovore na slična pitanja

Trudnoća je vrijeme velikog iščekivanja, ali i brojnih pitanja. Ona se ponekad mogu činiti banalnima, no ako odgovori znače vašu čistu savjest, mirniju trudnoću i ono što je najvažnije zdravlje djeteta i vas samih, onda se čine i više nego logičnima.
Vaša je trudnoća možda drugo stanje u kojemu se nalazite i sigurno je da nećete moći raditi sve stvari kao što ste do sada, no to ne znači da se morate odreći malih slatkih radosti koje čine vaš život ljepšim. Ili?

Nemoguće je odgovoriti na sva pitanja koje bi pojedine žene željele postaviti pa smo se odlučili za ona koja smatramo najčešćima.
Naravno, ako niste sigurni, uvijek se možete posavjetovati s liječnikom opće prakse, ginekologom ili nekim drugim specijalistom.
Najvažnije je da slušate svoje tijelo i svoju savjest.

Je li sigurno tijekom trudnoće izbjeljivati dlačice?

Iako nisu provedena posebna istraživanja o utjecaju izbjeljivača dlačica na trudnoću, ne postoje nikakvi dokazi da bi on na bilo koji način mogao utjecati na zdravlje djeteta. U vaš će krvotok vjerojatno doći vrlo mala količina kemikalija koja ne bi smjela naštetiti djetetu.
Također treba imati na umu da je svaka koža drugačija i da drugačije apsorbira kemikalije nanesene na kožu.
Zato ako imate sumnje o štetnosti izbjeljivača dlačica, prestanite s tom praksom za vrijeme trudnoće.

Je li sigurno bojiti kosu za vrijeme trudnoće?

Prema dostupnim podacima, bojenje kose za vrijeme trudnoće je sigurno. Naime, željeli mi to priznati ili ne, većina boja za kosu se još uvijek prije dolaska u prodaju testira na životinjama, a prema tim studijama ne postoji rizik za još nerođenu bebu. Vrlo mala količina kemikalija za bojanje kose zaista i uđe u sam krvotok.
Ako ste ipak zabrinuti, naša je preporuka da pričekate s bojenjem kose prva tri mjeseca kada je vaša trudnoća i razvoj djeteta u najosjetljivijoj fazi. Također, razmislite o stavljanju pramenova i sličnim postupcima bojenja kose koji nemaju mnogo dodira s vlasištem. Ukoliko sami bojite kosu, obavezno nosite rukavice i nemojte dugo boraviti u zatvorenoj prostoriji u kojoj se nakupljaju isparavanja od kemikalija.

Je li sigurno tijekom trudnoće ići na tretmane čišćenja lica?

Nema nikakvog razloga zašto ne bi bilo sigurno. No, s obzirom da je tijekom trudnoće koža još osjetljivija, vaša bi kozmetičarka ili dermatologinja trebala biti opreznija što se tiče samog tretmana čišćenja.
Tijekom trudnoće vaša koža može promijeniti boju i/ili može doći do povećanja vidljivosti krvnih žila pa ćete bez obzira na pažljivost možda biti nezadovoljni rezultatima.

Je li sigurno za vrijeme trudnoće bušiti pupak ili pak ostavljati postojeći nakit na pupku?

Što se tiče bušenja pupka tijekom trudnoće, najbolje je odgoditi taj postupak nakon poroda. Kako se vaš trbuh povećava, koža na trbuhu postaje zategnutija. To može izazvati iritaciju na mjestu gdje se nalazi nakit. Nakit na pupku potrebno je maknuti prije samog poroda, bilo da se radilo o prirodnom porodu ili carskom rezu.

Je li se sigurno tetovirati tijekom trudnoće?

Kao što je slučaj s bušenjem pupka, tetoviranje se ne preporučuje tijekom trudnoće. Ako oprema za tetoviranje nije pravilno sterilizirana, postoji rizik od infekcija putem krvi, hepatitisa B i C te HIV-a.
Osim toga, tijekom trudnoće vaša se koža mijenja pa se postavlja pitanje kako će tetovaža izgledati nakon poroda.
Također nije poznato kako tinta koja se koristi za tetoviranje može utjecati na dijete i njegov razvoj. Male doze kemikalija, koje mogu biti bezopasne za odrasle, mogu imati veliki utjecaj na bebe u razvoju.
Na kraju, ukoliko želite za vrijeme poroda dobiti epiduralnu anesteziju, postoji mogućnost da liječnici neće željeti riskirati ukoliko se tetovaža nalazi na donjem dijelu leđa gdje se igla uvodu u kralježnicu, posebno ako je previše svježa.

Je li sigurno koristiti proizvode za samotamnjenje kože ili pak posjećivati solarij tijekom trudnoće?

Dobra je vijest da su sastojci koje sadrže preparati za samotamnjenje bezopasni pa ih možete koristiti tijekom trudnoće. Osim toga, posljednjih su nekoliko godina ti preparati poboljšali kvalitetu pa se ne trebate bojati da ćete naškoditi djetetu ili pak izgledati poput Linolade.
Solariji su pak sasvim druga priča. Iako ne postoje dokazi da će sunčanje u solariju naštetiti vašoj bebi, dokazano je da može naštetiti vama. Naime, oni emitiraju štetna UV zračenja koja mogu uzrokovati rak kože i druga teška oštećenja. Melanom je jedini oblik raka koji se može proširiti na posteljicu što može biti pogubno i za vas i za dijete.
Imajte na umu da vam je koža tijekom trudnoće osjetljivija što može dodatno zakomplicirati određene probleme s kožom - lakše se dobivaju sunčane mrlje, pjege i sl. Osim toga, mnogi su solariji još uvijek prilično vrući što može naštetiti vama, ali i vašem djetetu, posebno za vrijeme prvog tromjesečja.

Je li sigurno za vrijeme trudnoće raditi manikuru noktiju?

Ne postoje dokazi da manikura ili pedikura, odnosno kemikalije koje se koriste, mogu naštetiti vašem nerođenom djetetu.
Pedikura može biti vrlo dobra stvar, posebno kada više ne možete dosegnuti stopala.
Jedina stvar koja vam može zasmetati je miris kemikalija.

(vam)
 
Komentari
+2
 
malapava64
 • 7.6.2012 12:55:13
 • Bodova: 1
 • Prijavi
dali mi može tko pomoć.... i to hitno... zadnju mengu sam imala 20.05. te me sad zadnja 4 dana boli grudi i jako su natknute, plačem za svaku sitnicu.. inaće me grudi bole 2 3 dana prije nego trebam dobiti mengu, a ovak poslje nikad .radila sam test juće popodne i bio je negativan, dali i dalje postoji mogućnost trudnoće i koliko vremena treba proći da bi radila test
blaza85
 • 17.5.2012 11:00:19
 • Bodova: 104
 • Prijavi
da,baš ću ići bušiti pupak za vrijeme trudnoće..mislim tko normalan uopće o tome i razmišlja,a svejedno ti na kraju trudnoće pupak toliko strši van da izgleda kao i da imaš piercing:)
astoria
 • 16.5.2012 20:38:09
 • Bodova: 25884
 • Prijavi
valja znati ove podatke kada budem trudnica
paloma_22
 • 16.5.2012 16:55:59
 • Bodova: 49673
 • Prijavi
ne znam kome bi uopće tetoviranje, piercing i solarij pali na pamet tijekom trudnoće... ovo ostalo ok. bojenje kose - mislim da bojenje jednom mjesečno ne može štetiti
Moderator
-ela-
 • 16.5.2012 16:48:44
 • Bodova: 39986
 • Prijavi
Hvala na ovim informacijama :)
magnolija21
 • 16.5.2012 13:08:42
 • Bodova: 5499
 • Prijavi
ma ne bojis kosu svaki dan, ne daj se uznemiravati, ako to radis razumno kao i sve druge stvari,
citadela
 • 16.5.2012 13:06:17
 • Bodova: 1423
 • Prijavi
Sad me vec plasite... Je li fakat pogresno farbati kosu? Ja sam pitala i ginekogologa i frizerku, i trazila po netu, nigdje nisam nasla da je "zabranjeno" ali sad vec....
magnolija21
 • 16.5.2012 13:04:08
 • Bodova: 5499
 • Prijavi
da tu se slazem s tobom , iako ja ni u trudnoci nisam prestala pusitieditirano 16.5.2012 13:05:00 od magnolija21
morierea
 • 16.5.2012 13:02:33
 • Bodova: 515
 • Prijavi
Većina gore navedenih stvari je puno manje opasna za dijete od cigareta. Ne znam čemu dizanje prašine oko manikure, čišćenja lica, farbanja kose i izbjeljivanja dlačica...
magnolija21
 • 16.5.2012 12:58:01
 • Bodova: 5499
 • Prijavi
hm večina stvari mi nije palo na pamet, ali bojenje kose, ipak nisam bojala kosu dok bila trudna, i tada otkrila da imam pokoju sjedu, iako mislim da ne ce skoditi previse, bolje zaobići neke stvari