Odgovaramo na pitanja o začeću i trudnoći

Odgovaramo na pitanja o začeću i trudnoći

Mogu li zatrudnjeti tijekom mjesečnice? Može li dugoročno uzimanje kontracepcijskih pilula otežati začeće? Saznajte odgovore na pitanja na koja najčešće ne dobijete jasne i potpune odgovore

Neki dan prijateljica me pitala što mislim o prirodnom praćenju ovulacijskog ciklusa i funkcionira li on zaista u praksi kao zaštita od trudnoće.
Iako sam samo novinarka, a ne biolog, mislim da tu nema mnogo sumnje – naravno da funkcionira, tako dugo dok se u tijelu ne dogode neke nepredvidive promjene, koje mogu poremetiti ili promijeniti prirodan mjesečni ciklus i dovesti do iznenađenja nazvano – trudnoća.

Ipak, potražila sam konkretnije i stručnije odgovore od onih koje ja sama mogu dati na tu temu, vođena mišlju da niti mi žene, nakon dugog niza godina ne možemo biti sigurne što se to događa u našem tijelu. Ponekad se naše tijelo jednostavno poigra s nama, pa se događaju neplanirane trudnoće jer jednostavno nisu bile ukalkulirane u kalendare mjesečnice.

No, da ne duljimo, odgovorili smo za vas neka od misterioznih pitanja koje barem podsvjesno muče mnoge djevojke i žene, makar i načelno znale odgovor. Ono što definitivno trebate imati na umu prilikom čitanja pitanja i odgovora je da svako tijelo funkcionira drugačije i na neka pitanja niti znanstvenici nemaju odgovor ili ne znaju uzroke zbog čega se nešto dogodilo. Možete to shvatiti višom silom, Božjim prstom, sudbinom ili slučajnošću.

Pitanje: Mogu li zatrudnjeti tijekom mjesečnice?

Moguće je, ali su za to mogućnosti jako male. Kada bi vam se to dogodilo, trebali biste imati jako kratki menstrualni ciklus, što znači da bi sama menstruacija trebala biti vrlo blizu same ovulacije, posebno ako imate nešto dulja krvarenja. Naime, poznato je da prosječni menstruacijski ciklus traje oko 28 dana (kod nekih malo kraće, a kod nekih malo duže), te da se ovulacija najčešće događa 14. dan ciklusa (kod nekih između 12. i 16. dana).

No, neke žene imaju skraćene menstruacijske cikluse, koji primjerice traju 22 dana, što znači da se ovulacija događa odmah nakon menstruacije, posebno ako imaju nešto dulja krvarenja. Dakle, ako se primjerice upuste u seksualni odnos za vrijeme zadnjih dana menstruacije, postoji mogućnost začeća. S druge strane, žene ponekad imaju krvarenja za vrijeme ciklusa, pa ih mogu zamijeniti s menstruacijom. Zanimljivo je spomenuti da su upravo međumenstruacijska krvarenja najčešća za vrijeme ovulacije, zbog trenutne koncentracije hormona.

Pitanje: Mogu li zatrudnjeti odmah nakon menstruacije?

Odgovor je isti kao i na prošlo pitanje, moguće je, ali za tu su vrlo male mogućnosti.

Pitanje: Mogu li ovulirati više puta u jednom ciklusu?

Odgovor je vrlo jednostavan – NE! Možete ovulirati samo jednom u jednom menstrualnom ciklusu, kada najčešće vaš jajnik u jajovod otpušta jedno jajašce. Ovulacija se događa u periodu od 24 sata, a tijekom tog perioda može se dogoditi da vaš jajnik u jajovod ispusti jedno ili više jajašca, zbog čega se događaju višestruke trudnoće s višejajčanim blizancima. Dakle, ako ste zatrudnjeli s višejajčanim blizancima, to se dogodilo unutar istog ciklusa.

Zbog čega je to tako? U svakom ciklusu započinje sazrijevanje između 15 i 20 jajašca u jajniku, a svako od tih jajašca se nalazi u svojem folikulu. Početkom novog ciklusa, započinje svojevrsna utrka u sazrijevanju folikula. Folikuli proizvode estrogen, najvažniji hormon jajnika. Visoka koncentracija estrogena potiče proizvodnju drugog, luteinskog hormona (LH). Dan nakon toga, folikul puca i iz njega izlazi zrelo jajašce, te se ono ispušta u jajovod. To se zove ovulacija. Jajašce je spremno za oplodnju između 24 i 48 sati nakon ovulacije, nakon čega ono počinje odumirati.

Ovulacija se najčešće događa 14 dana nakon početka menstruacijskog krvarenja, no ako imate skraćeni ciklus ona se događa nešto prije ili ako imate produljeni ciklus nešto kasnije, no ona se događa samo jednom.

Pitanje: Može li dugoročno uzimanje kontracepcijskih pilula otežati začeće?

Jednom kada prestanete uzimati pilulu, postoji mogućnost da će vašem tijelu trebati jedno vrijeme da ponovno preuzme „kontrolu“ nad menstruacijskim ciklusom i proizvodnjom vlastitih hormona. Nekim ženama je potrebno i nekoliko mjeseci da im se uspostavi redoviti i normalni menstrualni ciklus. Većina žena koja je oralno uzimala kontracepcijske pilule, normalno je začela u roku godinu dana, nakon prestanka uzimanja. Novija istraživanja su čak pokazala da žene koje su uzimale pilule mnogo lakše zatrudne nakon prestanka uzimanja. Nekoliko je razloga zbog čega.

Pilule čuvaju vaše spolne organe od određenih bolesti i komplikacija koje znaju imati žene koje ne koriste pilule:
 • rak jajnika i maternice
 • endometrioze
 • vanmaternične trudnoće
 • upalnih bolesti zdjelice
Nakon prestanka uzimanja kontracepcijskih pilula, neki liječnici i ginekolozi preporučaju da pričekate barem dva mjeseca prije pokušaja začeća, kako bi se tijelo priviknulo na prirodni ciklus. Drugi pak tvrde da se tijelo očisti od umjetnih hormona već kada dobijete sljedeću mjesečnicu prirodnim putem, te da ako želite što prije začeti da nema potrebe čekati. Bilo s kojim mišljenjem se slagali, pratite kako se osjećate i odlučite što vi mislite da je najbolje za vas.

Zbog dugog uzimanja kontracepcijskih pilula, kod nekih žena može doći do izostanka menstruacije, no ne zbog trudnoće, nego zbog hormonskog poremećaja. Ako vam se to dogodi, obavezno posjetite ginekologa koji će napraviti temeljiti pregled, te utvrditi razloge izostanka menstruacije.

Pitanje: Mogu li biti trudna i imati menstruaciju?

Nije moguće, jer kada jednom vaše tijelo počne proizvoditi trudničke hormone (humani korionski gonadotropin), zbog koje će izostati vaša menstruacija. No, kod mnogih žena u ranim tjednima trudnoće mogu se dogoditi krvarenja koja mogu izgledati kao menstruacija. Najčešće se događa kada hormoni koji izazivaju menstrualno krvarenje budu jači od trudničkih hormona.

Druga vrsta krvarenja se najčešće događa nakon što se oplođena jajna stanica smjesti u maternici, a to se najčešće događa u vrijeme kada bi trebalo doći do prave menstruacije, da nije došlo do začeća. Radi se krvarenju implatacije.

Normalno je da osjetite strah ako već znate da ste trudni i primijetite krvarenje, te se preporuča što hitniji posjet ginekologu. No, ako se zaista radi o spomenutim krvarenjima, gotovo da nema razloga za brigu. Naravno, u određenim situacijama, krvarenje može biti znak spontanog pobačaja. Ako se to dogodi u ranim danima trudnoće vjerojatno ćete imati jače grčeve i krvarenje i nećete imati osjećaj kao da se radi o normalnoj menstruaciji. Ako je vaše krvarenje tamno i vodenasto i popraćeno je jačim bolovima, posebno na jednoj strani, odmah zatražite liječniku pomoć, jer postoji mogućnost da se radi i vanmaterničnoj trudnoći.
(vam)
 
Komentari
+2
 
134679sisters
 • 28.5.2017 9:23:53
 • Bodova: 2
 • Prijavi
Situacija je sljedeca: pijem kontracepciske pilule RosanelleZadnja menstruacija mi je bila 13.ili 14. 5 (prvi dan) sto bi znacilo da su mi 27.5 plodni dani... postoji li mogucnost trudnoce ako je decko prekasno prekinuo spolni odnos, i ako je doslo do izbacivanja one tekucine u kojoj ima spermija?
nimfyca
 • 10.2.2017 12:59:12
 • Bodova: 70397
 • Prijavi
Koliko je moguce da si trudna tolko je moguce i da nisi.. ovisi kad je bila ovulacija i da li je doslo do oplodnje. Pricekaj da menga ili dodje ili zakasni pa radi test.
giuli
 • 10.2.2017 11:15:47
 • Bodova: 2
 • Prijavi
Vec treci put saljem isto,a nece da se posalje...da li je moguce da sam trudna? Ciklus mi u prosjeku traje 30 dana,zadnja menga bila 18.1.17. Nezasticeni odnosi 24,25,28,29 i 31.1. , 1.,3.,5. i 6.2.molim vas vase misljenje,hvala
antonija995
 • 7.1.2017 0:43:01
 • Bodova: 12
 • Prijavi
Menga mi kasni 9 dana, seks sam imala 26.11 a mengu sam dobila 1.12 do 6.12 bila je normalan i onda sam opet dobila 28.12 kako sam i trebala i trajala je jedan dan i prestala i sad je više nema i brinem me to seks po izračunu je bio u neoplodnim danima ali je on svrsio u mene i sad se bojim...
aelita
 • 9.7.2016 23:18:05
 • Bodova: 113008
 • Prijavi
[QUOTE=znatizeljnamia]Pozdrav, dakle, prije tri dana imala sam spolni odnos sa deckom no to se ne moze tako nazvati jer nije rijec o tipicnom sexu nego konkretno trljanju i nismo koristili nikakvu zastitu,ja sam jos uvijek nevina jer mi nije probušen himen. Svaki cas mi treba stici menstruacija ali nikako da se to desi.. međutim imam i lagane mucnine te bolove u trbuhu a procitala sam da su to simptomi za trudnocu pa me zanima da li se trebam bojati nezeljene trudnoce i da li je moguce da sam trudna? Unaprijed hvala. [/QUOTE]Draga Mia, ne trebaš se bojati, sigurno nisi trudna. Neredoviti ciklusi u mladih djevojaka nisu neobični.
znatizeljnamia
 • 9.7.2016 15:54:59
 • Bodova: 8
 • Prijavi
Pozdrav, dakle, prije tri dana imala sam spolni odnos sa deckom no to se ne moze tako nazvati jer nije rijec o tipicnom sexu nego konkretno trljanju i nismo koristili nikakvu zastitu,ja sam jos uvijek nevina jer mi nije probušen himen. Svaki cas mi treba stici menstruacija ali nikako da se to desi.. međutim imam i lagane mucnine te bolove u trbuhu a procitala sam da su to simptomi za trudnocu pa me zanima da li se trebam bojati nezeljene trudnoce i da li je moguce da sam trudna? Unaprijed hvala.
etain
 • 25.3.2016 9:02:08
 • Bodova: 2
 • Prijavi
Pozdrav,Molim vas pomoc..Dobila sam po drugi put u jednom mjesecu menstruaciju, tj bar mislim da je, i uz to nesnosne bolove u trbuhu. Zanima me može li to značiti i da je došlo do spontanog pobačaja?
snow
 • 6.1.2016 20:27:56
 • Bodova: 90944
 • Prijavi
Kristinakiki,nije pravo mjesto za pitanje,tesko ce ga tko naci,mozda da pises u podforumu zdravlje- seksualno zdravlje,tamo ima dosta situacija slicnih tvojoj. Ali ne bih brinula na tvom mjestu,nema veze sto je krvarenje slabije,ipak je bilo,dakle nisi trudna,najvjerojatnije
kristinakiki
 • 6.1.2016 15:40:04
 • Bodova: 2
 • Prijavi
Dobar dan..zanima me dali je moguća trudnoća..imala sam menstruaciju možda 2 dana ali nije bila normalna nego slaba..napravila sam test za trudnoću tokom dana ali pokazuje da nisam..Može pomoć... hvala :)
preplasena
 • 6.8.2013 11:24:37
 • Bodova: 4
 • Prijavi
Pommocc!!!Pijem vec 2 mjeseca kontraceptivne pilule, i u zadnjoj kutiji kada sam popila predzadnju tabletu, imala sam prvi odos tada, dakle sl dan dam popila zadnju tabletu i onda sedam dana sam imala da dobijem (period kad se ne piju tablete) ja nisam dobila..svi smo pili (ne znam da li to utice na pouzdanost tableta), uglavnom kondom nam je pukao, a ja nisam dobila u ovih 7 dana.Znam da je mala mogucnost da je ovulacija bila dan dva prije menstruacije i da su tablete pouzdane, ali opet se bojim.. sta vi mislite?