O čemu sve moraš popričati s partnerom prije nego se odlučite na dijete

O čemu sve moraš popričati s partnerom prije nego se odlučite na dijete© Unsplash

Što mislite o spavanju bebe u istom krevetu? Koliko često mogu vaši roditelji dolaziti u posjetu? Hoće li novac biti problem? Ovo su samo neka od pitanja koje morate uzeti u obzir

Pretpostavljamo da si s partnerom razgovarala o tome da imate obitelj, barem općenito prije nego što se zaputite u spavaću sobu i odlučite da je vrijeme za bebu. Ako ste spremni za sljedeću fazu u vašem životu i oboje želite bebu - postoji nekoliko tema koje biste trebali uzeti u obzir i o kojima biste ozbiljno trebali porazgovarati.

Prije nego što se upustite u najveću avanturu u vašim životima: roditeljstvo - s partnerom popričaj o ovim temama...

Ista razmišljanja

Suočeni s takvom monumentalnom promjenom, započnite iskrenim razgovorom o vašim djetinjstvima i kako biste željeli odgajati svoju djecu. Kao roditelj, usvojit ćete dobar dio taktika koje su vaši roditelji primjenjivali i pokušati izbjeći ono što smatrate da oni nisu najbolje radili.

Razgovarajte o tome tko se brinuo za vas kad ste bili bolesni, kako su vaši roditelji dogovorili raspored radnih obaveza i tko vas je vodio na izvannastavne aktivnosti - to će pomoći u određivanju vaših zajedničkih vrijednosti i prioriteta. Jesu li vaši roditelji bili prepažljivi? Jeste li odrasli u kući s mnogo vikanja? Koju vrstu hrane ste jeli? Jeste li imali svoju spavaću sobu? Kako ste proveli izvannastavno vrijeme? Razgovor o vašim iskustvima pomoći će vam da saznate više jedno o drugom i o tisuću stvari koje morate uzeti u obzir - o skrbi za dijete, disciplini, religiji, prehrani, higijeni, spavanju i još mnogo toga - s čime ćete se suočiti u rovovima roditeljstva

Koliko smo sada jaki kao par?

Moraš biti sigurna da stvari funkcioniraju u vašoj vezi ili braku, da ste bliski, da rješavate probleme zajedno. Beba neće popraviti klimavu vezu (može je jedino lako razoriti) niti učiniti ništa lakšim, stoga prije bebe obavezno radite na učvršćivanju vašeg odnosa.
Dijete je jako veliki izvor stresa u odnosu dvoje ljudi, pa morate krenuti snažno i složno. Ako krenete na klimavim nogama, dijete će se samo pogoršati stvari.

Religija

Čak i ako dijelite ista uvjerenja, možda postoje razlike u načinu na koji želite prakticirati svoju vjeru. A ako ste iz dva različita podrijetla, vjerojatno će biti još više rasprava. Dobar savjet: oko ovog pitanja se dogovorite prije nego što u raspravu uključite svoje roditelje!
 

Razarači veze: posao i novac

Malo je tema koje mogu donijeti takve velike promijene, i koje snažno utječu na vezu, kao posao i novac - glavni uzroci prekida veza. Ako oko ovih tema niste na "istoj stranici" mnogo je veća vjerojatnost da ćete se razvesti tri ili četiri godine nakon što dobijete dijete, a često i puno ranije. Budi iskrena prema sebi i partneru o svojim ciljevima prije trudnoće. Želite li oboje nastaviti raditi - i koliko brzo nakon rođenja djeteta? Hoće li netko od vas, i tko, ostati kod kuće? Postavite realne kratkoročne, srednjoročne i dugoročne ciljeve za vašu karijeru i obiteljski život te ih po potrebi ponovno razmotrite

Što je s kućanskim poslovima?

Hoće li se tvoj partner malo više uključiti u to, ili možda imate sredstava za kućnu pomoćnicu? Također treba porazgovarati o tome tko će i koliko čuvati dijete. Ako on sve svali na tebe (osim da se malo poigra s bebom prije nego počne plakati) - to neće funkcionirati. Kada se vratiš na posao, želite li poslati dijete u jaslice, hoće li ga čuvati neka od baka ili vam je ugodnije s dadiljom u kući?

Pokušajte predvidjeti sukobe prije nego se pojave. Ako je dijete bolesno i oboje radite, tko će ostati kod kuće? Kako ćete se nositi s nesuglasicama ili sukobima s djedovima i bakama? To mogu biti ključne teme, prepune ukorijenjenih stereotipa o spolu i podjeli rada, pa je važno da se ova pitanja rješavaju polako, postojano i nježno prije trudnoće!

Spavanje bebe - s vama u krevetu ili odvojeno

Postoje prednosti i mane dijeljenja kreveta s vašim novorođenčetom, a vi možda još niti ne znate što mislite o tome. Zato počnite istraživati malo i informirajte se kako biste oboje znali rizike i koristi povezane sa zajedničkim spavanjem. Tako, kad se ta tema pojavi, znat ćete kako reagirati.
 

Vaši roditelji

Nemojte odbijati ponudu svoje svekrve da ti dođe kuhati i čistiti nakon što dovedete dijete kući. Ali sa suprugom točno dogovori koliko često i u koje vrijeme može doći (te koliko joj je vremena dopušteno boraviti kod vas ako ne živite u istom mjestu - preporuka je tjedan do dva najviše).

Isto vrijedi i za sve ostale posjetitelje nakon što se beba rodi - dogovorite se tko sve i koliko vremena može provoditi s djetetom u vašem domu - i onda nema odstupanja od tog dogovora!

Komunikacijske taktika

Budi svjesna da ćete između sve radosti i smijeha i ljubavi, oboje biti frustrirani, uzrujani, razdražljivi... I dok su neke prepirke neizbježne, važno je imati dogovorene komunikacijske taktike prije bebe, tako da se možete nositi sa stresom na najproduktivniji mogući način. Razgovaraj sa svojim partnerom o načinima komuniciranja i izražavanja frustracija bez optuživanja te druge osobe.
 
Komentari
+2