Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Nove smjernice koje će smanjiti smrtnost i trudnica i beba

Nove smjernice koje će smanjiti smrtnost i trudnica i beba

Potrebne češće kontrole u trudnoći

Svjetska zdravstvena organizacija revidirala je smjernice o prenatalnoj skrbi za trudnice, objavivši da bi za vrijeme trudnoće trebale koristiti usluge pružatelja zdravstvenih usluga dvaput češće nego što se dosad savjetovalo. Više kontakata i posjeta ginekologu, liječniku opće prakse, fizijatru, biokemijskom laboratoriju, savjetniku za prehranu i sličnim stručnjacima pridonijet će smanjenju perinatalne smrtnosti, što će značiti osam mrtvorođenčadi manje na 1000 poroda, navodi se u priopćenju WHO-a, objavljenom početkom mjeseca studenog.

49 novih smjernica
Svjetska zdravstvena organizacija donijela je 49 novih smjernica koje se odnose na način prehrane, fizičku aktivnost, pušenje, krvne testove, cijepljene protiv tetanusa, korištenje ultrazvuka i probleme koje može prouzročiti malarija. Među smjernicama su i savjeti o mučninama i povraćanju za vrijeme trudnoće, bolovima u leđima i konstipaciji. Među preporukama za trudnice je i naputak o uzimanju 30 do 60 miligrama željeza i 0,4 miligrama folne kiseline za trajanja trudnoće.

"Više kvalitetnijih kontakata između trudnica i njihovih liječnika olakšat će shvaćanje i usvajanje preventivnih mjera, otkrivanje potencijalnih rizika na vrijeme, smanjenje mogućih komplikacija te apostrofirati nejednakosti kada je zdravstvena skrb u pitanju", ističu u  Odjelu WHO-a za zdravlje majki i i trudnica. Smjernicama se želi utjecati na smanjenje smrtnosti i trudnica i beba.  Prošle je godine oko 303,000 žena u svijetu umrlo od komplikacija u trudnoći, 2,7 milijuna novorođenčadi umrlo je u prvih 28 dana života, a mrtvo je rođeno 2,6 milijuna beba.

Kada na prvi pregled?
Prvi pregled treba obaviti u najranijoj trudnoći. Na  tom se pregledu osim klasičnog ginekološkog i ultrazvučnog pregleda obavlja i PAPA test. Uz to se trudnici daju preporuke za vitaminske nadopune tijekom trudnoće i neke druge nužne laboratorijske pretrage. Kasniji pregledi ne smiju biti rjeđe od jedanput mjesečno, a pod kraj trudnoće su svaka dva tjedna. Od 38. tjedna pregled je jedanput tjedno, te nadalje 2-3 puta tjedno. Ova dinamika pregleda vrijedi samo ako trudnoća prolazi bez komplikacija, jer su kod rizičnih trudnoća nužni češći pregledi i kontrole.

Što je obavezno na svakom pregledu?
Do 37. tjedna trudnoće pregledi se obavljaju u ambulanti kod izabranog ginekologa, a nakon toga trudnice s uputnicom odlaze u trudničku ambulantu bolnice u kojoj žele roditi. Tamo će obavljati kontrole do porođaja. Od početka trudnoće kod svakog se pregleda trudnici mjeri krvni tlak, tjelesna težina te analizira urin preko tzv. trakica koje ukazuju na prisutnost proteina, a oni pak mogu biti pokazatelj urinarne infekcije.Nakon što se ustanovi trudnoća potrebno je napraviti kompletnu krvnu sliku, urinokulturu, te odrediti krvnu grupu i Rh faktor.

Test glukoze
S 24 tjedna trudnoće, a ranije ukoliko ima razloga, treba učiniti test opterećenja na glukozu, tzv. OGTT. Potvrde li nalazi OGTT-a pojavu gestacijskog dijabetesa, trudnica će se uputiti u Referalni centar za dijabetes u trudnoći u Klinici za ženske bolesti i porode u Petrovoj. Nakon navršena 34 tjedna preporuča se napraviti bris na streptokok grupe B. Ako je nalaz potvrdan, uvode se terapija, a potrebne su dodatne mjere i tijekom samog porođaja, u rodilištu.

Redoviti UZV pregledi
Nadzor trudnoće uključuje i redovite ultrazvučne preglede koji se obavljaju kako bi se promatrali veličina, izgled i napredovanje u razvoju djeteta, a imaju mogućnost trajnog bilježenja nalaza fotografiranjem ili video-zapisom. Oko 10. tjedna trudnoće ultrazvukom se mjeri nuhalni nabor, zadebljanje kože na vratu ploda i, ako je vrijednost nuhalnog nabora iznad gornje uredne vrijednosti, trudnicu se upućuje na rani biokemijsko-ultrazvučni test probira.

Testovi probira
Genetsko savjetovanje nužno je za trudnice koje su ranije rodile dijete s urođenom anomalijom, kao i za one s nejasnim uzrokom ranijih nepovoljnih ishoda trudnoće.Tzv. "rani", "double" ili "tripple" testovi danas se gotovo rutinski provode kod svih trudnica. Ako nalazi ukazuju na visok rizik mogućih kromosomskih anomalija djeteta kao što je Downov sindrom, da li pristati na amniocentezu koja nosi rizik spontanog pobačaja? Jesu li sva ta testiranja uopće potrebna i kako bez strahova i nemira dočekati porođaj ako su rezultati testa ukazivali na visok rizik anomalije djeteta? To su važna i teška pitanja s kojima se susreće gotovo svaka trudnica, posebice ako je starije dobi, jer zbog godina postoji povećan rizik genetskih poremećeja.

Pouzdanost testa
Kod trudnica koje su navršile 37. godina liječnici u pravilu obvezno preporučuju i testove probira i amniocentezu. Testovi probira su, međutim, bezopasni za majku i dijete pa ih trudnice i obave u velikoj većini. Pristati ili ne na amniocentezu od koje trudnice zaziru zbog mogućih posljedica za trudnoću, odluka je koju mora donijeti žena sama, u skladu sa svojim životnim i moralnim stavovima. Ako odbije tu pretragu, u trudničkoj knjižici to će biti zabilježeno, a i kod svakog pregleda do kraja trudnoće ako je starije dobi susrest će se s pitanjem zašto nije pristala na amniocentezu. Ona nosi rizik spontanog pobačaja, a kako se na rezultate čeka određeno vrijeme, oni mogu pokazati da je dijete bilo zdravo i da je pretraga koja je dovela do pobačaja zapravo bila nepotrebna.

Krvne pretrage
U trudnoći su posebice važne krvne pretrage. Potrebno je već u ranoj trudnoći utvrditi krvnu grupu trudnice, te koji ima Rh faktor, pozitivan ili negativan. Trudnica je pod rizikom ukoliko je Rh negativna, a otac djeteta Rh pozitivan. Dijete nasljeđuje Rh pozitivne gene od oca. Ukoliko trudnica ima krvnu grupu Rh negativnu, u 28.tjednu trudnoće se  obavlja drugi test na antieritrocitna protutijela. Ovaj test pokazuje da li su se u njezinoj krvi razvila protutijela koja mogu ugroziti bebu.

Posljednji tjedni
S 35. tjedana trudnoće trudnici se radi prvi CTG zapis te se razmatraju osobni rizici za porod. Do 28. tjedna trudnoće trudnica odlazi na preglede svakih 4 tjedna. Između 35. i 37. tjedna preporuča obaviti bris rodnice i perineuma na ß-hemolitički streptokok. Ova bakerija može tijekom poroda prijeći na novorođenče i tako dovesti do rane forme novorođenačke sepse. Otkrivanjem ove bakterije trudnica kreće s tretmanom liječenja antibioticima. Ulaskom u 38. tjedan trudnoće, trudnica odlazi na pregled svakih tjedan dana. Zadnja se dva pregleda obično trebaju obaviti u bolnici u kojoj bi trudnica trebala roditi.
 
Foto: Photographee - fotolia
 
Komentari
+2
 
elaeje
 • 15.1.2017 11:53:06
 • Bodova: 28095
 • Prijavi
Ove smjernice kao ni opis nije baš objašnjen dobro,iako pozdravljam članak i žao mi je tolike smrtnosti beba i mama.Međutim dosta se može zaključiti od žena sa foruma itd.
elaeje
 • 15.1.2017 11:45:12
 • Bodova: 28095
 • Prijavi
Amniocinteza nije baš tako jednostavna a kamoli bezopasna.Javlja se kontradikcija jer krene li po zlu nešto to je kao o.k a događaju se i spontani,i nije bezbolan zahvat.Ako trudnica to ne uradi opet je kriva zbog morala i ne znam više čega.Zar je Petrova jedina bolnica moglo se pisati opčenito.Moglo bi se diskutirati o ovoj temi no doobro.
anna-herman
 • 5.1.2017 8:36:14
 • Bodova: 54698
 • Prijavi
Ne trebaju nama nove smjernice i više pregleda (ionako ih je toliko da ti se život smuči) nego bolja edukacija ginekologa koji uglavnom misle da su uhvatili Boga za nešto.
mare1402
 • 13.12.2016 15:45:30
 • Bodova: 13160
 • Prijavi
Nikad nisam išla na toliko pregleda kao u trudnoći, ali to je zato što za sebe ne brinem kao za malog čovjeka koji u meni raste i želim mu sve najbolje od samog početka. Ali nakon nekih pregleda bila sam samo pod stresom- te mala glava, te malo plodne vode, te ovo te ono... Na kraju, sve super, sjajno, malac sa šest mjeseci samo što ne stane na nogice. :D Koliko nepotrebnog stresa zbog loših UZV pregleda...
nadapot
 • 13.12.2016 14:50:23
 • Bodova: 1494
 • Prijavi
Smjernice bebe čuvaju?!?!!!