Namirnice koje trebate izbjegavati u trudnoći

Namirnice koje trebate izbjegavati u trudnoći

Hraniti se zdravo i uravnoteženo važno je cijelo vrijemo, ali nikad toliko kao u trudnoći

Hraniti se zdravo i uravnoteženo važno je cijelo vrijemo, ali nikad toliko kao u trudnoći. Vašoj bebi za razvoj su potrebni razni esencijalni nutrijenti, vitamini i minerali, pa je potrebno prilagoditi i prehranu. I dok je većina hrane sigurna, postoje namirnice koje biste za vrijeme trudnoće trebali izbjegavati.

Mekani sirevi, nepasterizirano mlijeko, pašteta domaće proizvodnje

Nepasterizirano mlijeko, pašteta domaće proizvodnje i uvozni mekani sirevi kao što su Brie, Camembert, Roquefort, Feta, Gorgonzola mogu sadržavati bakteriju Listeriju.
Listeria je rijetka bakterija koja se može naći u proizvodima od nepasteriziranog mlijeka, u jetri, nedovoljno kuhanom mesu i u polugotovim jelima. Treba biti oprezan jer se ozbiljne posljedice mogu javiti u razvoju vaše bebe, osobito ako niste odmah liječeni. Listeria može pogoditi posteljicu, plodovu vodu i bebu te uzrokovati spontani pobačaj ili rođenje mrtvorođenčeta.

Sirovo meso i riba (tartar biftek, suši...)

Sirovo i nedovoljno termički obrađeno meso (tartar biftek) i morski plodovi (školjke i suši) trebaju se izbjegavati jer se možete zaraziti koliformnom bakterijom (može uzrokovati različite infekcije) i salmonelom.  Moguće se zaraziti i toksoplasmozom. Ovo je rijetka, ali i vrlo opasna infekcija čiji je uzročnik toksoplazma, parazit koji se na ljude prenosi putem mačijeg izmeta, kao i preko nedovoljno kuhanog ili pečenog mesa. Kod primarne infekcije u trudnoći (kod toksoplazmoze može se raditi o prvoj infekciji - primarna infekcija i ponovnoj infekciji - reinfekcija) postoji značajna opasnost od infekcije djeteta. Obzirom da toksoplazma prelazi u fetalni krvotok tek nakon 16. tjedna trudnoće, izostaje razvitak teških anomalija fetusa, ali usljed infekcije djeteta može doći do intrauterine smrti.

Sirova jaja

Sirova jaja ili hrana koja sadrži sirova jaja (majoneza, sladoled...) trebala bi se izbjegavati zbog mogućnosti zaraze salmonelom. Treba spomenuti da se većinom radi o proizvodima iz kućne radinosti, tvornički proizveden sladoled i umaci prave se od pasteriziranih jaja.

Morski pas, sabljarka, bakalar i tuna

Ograničite jedenje morskog psa, sabljarke, bakalara i tune jer oni sadrže opasno visoke količine metilirane žive koja je nusproizvod industrijskog otpada.  Živa prolazi kroz placentu i u velikoj količini može ozbiljno oštetiti bebin živčani sustav. Male količine žive također mogu utjecati na živčani sustav, rezultirajući teškoćama u razvoju. Obzirom da se živa zadržava u tijelu, mudro je izbjegavati ove vrste riba i ako planirate trudnoću ili dojite. Tuna iz konzerve smije se jesti najviše jednom tjedno.

Nezreli krumpir

Nezreli krumpir, odnosno zeleni dijelovi gomolja krumpira sadrže biljni otrov solanin, koji je štetan za razvoj fetusa i koji je doveden u vezu sa spinom bifidom (Spina bifida (SB) je naziv za rascjep kralježnice, zbog čega nastaje nepotpuno zatvaranje kralježničke moždine). Iako nije vjerojatno da ćete jesti cijele zelene, nezrele krumpire, morate izbjegavati i one dijelomično zelene, jer će svejedno biti zahvaćeni solaninom i ondje gdje nije zeleno.

Juneća, janjeća i svinjska jetra

Juneća, janjeća i svinjska jetra sadrže previše vitamina A, koji se dovodi u vezu sa nekim oštećenjima ploda, pa ih zbog toga treba izbjegavati. Pileća jetra je pogodnija, ali ne više od jednom tjedno.
    
Kofein

Ograničite unos kofeina (kava, crni čaj, cola i čokolada) – kofein se ponaša poput teratogena – supstance koja uzrokuje malformacije u razvoju embrija i prerani porođaj. Osim toga neke su studije dovele u vezu konzumaciju kofeina i pobačaja, pa ga izbjegavajte u prvih tri mjeseca trudnoće. Nakon prva tri mjeseca generalno je pravilo da se ne preporuča konzumirati više od 200 mg kofeina dnevno, no najsigurnije ga je izbjegavati.  200 mg je otprilike jednako kao dvije šalice instant kave, jedna šalica filtrirane kave, četiri šalice čaja, pet čaša Coca-cole, 800 g mliječne čokolade (crna čokolada sadrži nešto više kofeina).

Alkohol

Nije poznato koliko je zapravo alkohol opasan za vrijeme trudnoće, pa ga se preporuča izbjegavati. Konzumacija za vrijeme trudnoće može utjecati na razvoj djeteta. Ovisno o količini, vremenu i obrascu uzimanja alkohola, konzumacija može dovesti do Fetalnog alkoholnog sindroma (FAS).
Danas, FAS predstavlja vodeći poznati uzrok mentalne retardacije kod djece koji se može prevenirati. Prenatalno izlaganje alkoholu i s tim povezani problemi u ponašanju, kao i neurološka oštećenja mogu u kasnijem životu biti uzrok lošijeg uspjeha u školi, problema sa zakonom, poteškoća u zapošljavanju tijekom adolescencije i odrasle dobi. Ako ste konzumirali alkohol prije nego što ste saznali da ste trudni, sada prestanite s tom praksom. Izbjegavajte alkohol i za vrijeme dojenja.

Neoprano povrće i voće

Da, sigurno je jesti voće i povrće, no bitno je da ih dobro operete kako biste izbjegli zarazu toksoplazmozom.

 
Komentari
+2
 
bucki
 • 25.1.2016 11:27:53
 • Bodova: 392
 • Prijavi
Najbolje da trudnice nista ne jedu, vec da zive od zraka... trudnoca nije bolest niti opasnost za zenu...
davorka-
 • 13.9.2009 14:35:39
 • Bodova: 105
 • Prijavi
Sada sam u šestom mjesecu trudnoće a već odavno mi je došlo da uopće ne odlazim liječnicima, jer činjenica je da će se djete roditi takvo kakvo će nam Bog dati, bez obzira na sve pretrage i ustezanja od nečega ili uzimanja nečeg jer je kao zdravo za djete. Od ovog navedenog koristim tu i tamo colu, čokoladu, i jednom mjesečno možda šalicu kave a nikad mi do sad na to moje dijete nije reklo "bljuv" hahaha... a to je čini mi se pravi znak šta mu šteti a šta koristi.
belle
 • 20.8.2009 11:35:10
 • Bodova: 2967
 • Prijavi
Čiste gluposti.
miya
 • 13.7.2009 2:37:31
 • Bodova: 2
 • Prijavi
Slažem se s malecnom..sad kad sam ovo pročitala, doista sam se uplašila.Trebala bih pola namirnica izbaciti iz uporabe..Smiješno :)
lighty
 • 11.7.2009 15:10:20
 • Bodova: 3889
 • Prijavi
bravo malecna slažem se...
federeta
 • 9.7.2009 15:04:39
 • Bodova: 4775
 • Prijavi
ali ovo za kavu (kofein) ne virujen ni slova
federeta
 • 9.7.2009 15:04:19
 • Bodova: 4775
 • Prijavi
bravo i ja kažem, iako nije na odmet poslušat nekad i stručnjake.....
malecna
 • 9.7.2009 12:36:44
 • Bodova: 2416
 • Prijavi
Kao trudnica sam jela sve što i inače jedem i vidim da su neke od tih stvari na popisu...Mislim da je najbitnije opustiti se i ne čačkati previše po netu što se sve treba dogoditi, što ne, što ako....To je jedinstveno stanje za svaku ženu i ne treba od toga praviti festival, nego uživati u iščekivanju.