Može li ti joga pomoći da zatrudniš?

Može li ti joga pomoći da zatrudniš?© www.profimedia.hr

Donosimo ti poveznice između prakticiranja joge i poboljšanja plodnosti

Joga je poznata po tome što otklanja stres i tjeskobu, što ti može pomoći kada želiš zatrudnjeti, no može li ti ona pomoći na direktan način? 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Vjerojatno si puno puta do sad čula kako je joga vrlo korisna za um i tijelo, te da ti može olakšati puno simptoma koji te možda sprečavaju da postaneš majka. Niti jedno istraživanje još nije donijelo konačan odgovor na ovo pitanje, no mi ti donosimo poveznice između prakticiranja joge i poboljšanja plodnosti.
Iako niti jedna studija ili istraživanje nisu potvrdili definitivnu poveznicu između prakticiranja joge i povećanja mogućnosti da ostaneš trudna, mnoge studije su otkrile da joga donosi posebne prednosti. Istraživanja su potvrdila da žene koje su izložene većem stresu imaju manju mogućnost trudnoće, te da veći rizik od spontanog pobačaja. Istraživanja su također potvrdila da joga unaprjeđuje proces tretmana za povećanje plodnosti, te su zato neke klinike uvele program "fertility yoga". 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Prednosti prakticiranja joge tijekom planiranja trudnoće

Vježbanje je inače dobar način pripreme tijela za trudnoću. Najbolje je započeti s jogom ili drugim vježbama koje ti odgovaraju prije nego što ostaneš trudna kako bi potencijalno izbjegla jutarnje mučnine i umor. Ako uspiješ uvesti rutinu vježbanja u svoju svakodnevicu, ona ti može pomoći u smanjenju rizika od dijabetesa tijekom trudnoće i od drugih komplikacija koje se javljaju u drugom stanju. No, najveća prednost je definitivno opuštanje tijela kroz prakticiranje joge. 


Postoje li negativne strane prakticiranja joge u trudnoći?

Negativne strane ili rizici od prakticiranja joge u trudnoći ne postoje ako se pridržavaš uputa i preporučenog plana za trudnice. Bitno je da se ne forsiraš i usredotočiš na opuštanje zato što su ozljede od prakticiranja joge česte. Kada vježbaš jogu u tvoje tijelo proizvodi hormon relaksin koji te opušta, ali ti i daje lažan osjećaj povećane fleksibilnosti. Ovaj osjećaj te može lako prevariti te se možeš ozlijediti. 

Koje poze su najbolje za potencijalno povećavanje plodnosti?

Istraživači ističu sljedeče poze: 

Janu Sirsasana
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Setu Bandha Sarvangasana
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


Paschimottanasana
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Viparita Karani
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Komentari
+2