Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Krvarenje u trudnoći nakon seksa

Krvarenje u trudnoći nakon seksa

Blaga krvarenja u trudnoći nakon spolnog odnosa najčešće ne predstavljaju nikakvu komplikaciju, posebno ako nisu popraćena bolovima i grčevima

Određeni broj žena tijekom trudnoće iskusi blaže oblike krvarenja koja najčešće nisu razlog za brigu.
Jedno od takvih krvarenja jest ono za vrijeme ili nakon spolnog odnosa, koje mnogim parovima uzrokuje najveće strahove, što je sasvim razumljivo.
No najčešće, ako se nije riječ o jakom krvarenju koje ne prestaje, najvjerojatnije nema razloga za brigu. Kažemo najvjerojatnije, jer uvijek postoje određene medicinske komplikacije.

Za početak potrebno je znati da ako seks, a pod time mislimo na sve oblike penetracije i sam orgazam, nije specifično zabranjen od strane ginekologa, tada ne bi smjelo biti razloga za brigu.

Što treba znati?

Naime, beba je u maternici apsolutno zaštićena i ni približno nema nikakav dodir s penisom, iako se možda budućim tatama, a možda i mamama, tako čini. Ono što beba može osjećati tijekom seksa jest ljuljanje tijela majke, što bebama odgovara. Orgazam također nema nikakvoga negativnog utjecaja na bebu, ne predstavlja nikakvu bol, ni neugodu, osim što će se možda nakon majčinog orgazma beba početi malo jače kretati. Također, unatoč vjerovanjima da majčin orgazam može potaknuti trudove i sam porođaj, za to ne postoje nikakvi znanstveni dokazi.

Također, seksualni odnos ne može izazvati pobačaj, no ženama koje su prošle kroz metode umjetne oplodnje i koje su doživjele pobačaje, najčešće se savjetuje izbjegavanje spolnih odnosa prva tri mjeseca, kao i druge pretjerane tjelesne aktivnosti, te dizanje teških tereta. Činjenica je da je u konačnici mnogo toga vezano za trudnoću, posebno jer razlozi pobačaja u prva tri mjeseca uglavnom nisu poznati, pa je i to razlog zbog čega se to i savjetuje.

Razlozi krvarenja

Razlog zbog čega se može javiti krvarenje nakon spolnog odnosa jest taj što kada žena zatrudni, poveća se protok krvi kroz cerviks i vaginu. Zbog povećanog protoka krvi, krvnih žila i kapilara postoji mogućnost da dođe do puknuća koje kapilare. To može biti razlog laganog krvarenja, koje nije ni na koji način zabrinjavajuće.

Riječ je vrlo laganom krvarenju, koje vrlo brzo prestaje i nije popraćeno nikakvim bolovima. Najčešće će žena u tom slučaju na donjem rublju moći primijetiti svijetlo crvenu krv ili malo obilniji smeđi iscjedak. Može se javiti u bilo kojem tromjesečju.

Krvarenje može dodatno potencirati eventualna vaginalna infekcija koja nije ništa neobično tijekom trudnoće. Također, može doći do puknuća cervikalnog polipa, što isto ne bi smjelo predstavljati bilo kakvu opasnost.

Ako potražite liječničku pomoć, liječnik će vam predložiti nekoliko dana apstinencije dok se krvarenje do kraja smiri, te predložiti nešto nježnije spolne odnose, te eventualno alternativne metode spolnog općenja, bez penetracije. Ako nema potrebe za suzdržavanjem od penetracije, pokušajte s promjenom poze prilikom sljedećeg odnosa, primjerice takozvanu „spooning“ pozu.
U slučaju da je riječ o jačem krvarenju, krv je tamna i krvarenje je preobilno i ne prestaje, te je popraćeno bolovima, potrebno je čim prije potražiti liječničku pomoć.

Što učiniti kada primijetite krvarenje?

Iako je to mnogo lakše reći nego učiniti, kada primijetite krvarenje, pokušajte ostati što smireniji možete biti. Pokušajte ne paničariti, jer iako krvarenje za vrijeme trudnoće može biti i znak komplikacija, ako uz to nema popratnih bolova i grčeva, vjerojatno nije riječ ni o čem ozbiljnom. No kako biste bili mirniji, svakako u najkraćem mogućem roku zatražite pregled kod ginekologa ili hitnu pomoć.

Iskustva pokazuju da kada se pojavi svijetlo crveno lagano krvarenje ili smeđi iscjedak, onakav kakav se javlja na kraju menstruacije, gotovo da nema nikakvog razloga za brigu.

Ako je krvarenje takvo da vrlo brzo napuni dnevni ili čak klasičan uložak, tada je preporučljivo potražiti medicinsku pomoć, no ni ono ne mora odmah značiti najgore.
 
Komentari
+2
 
cosvr
 • 2.6.2017 15:47:00
 • Bodova: 884
 • Prijavi
Ispade da je krvarenje u trudnoći ne samo normalno, nego maltene i poželjno...stvarno svasta covjek da procita. Krvarenje u trudnoći- pravac liječnik. Isto tako i kad zena nije trudna, bilo kakvo krvarenje van uobičajenog menstrualnog ciklusa - pravac liječnik, pa nek on odredjuje je li opasno ili ne.
marija2295
 • 29.5.2017 9:06:13
 • Bodova: 501
 • Prijavi
stvarno mislim da krvarenje nije dobra pojava u trudnoći ni u kojem slučaju...
angel0000
 • 16.5.2017 3:13:48
 • Bodova: 67508
 • Prijavi
voljela bih da se obznani autor ovog članka ...
angel0000
 • 16.5.2017 3:12:39
 • Bodova: 67508
 • Prijavi
ooommmmmmmmm -.-
dana-ana
 • 16.5.2017 2:47:44
 • Bodova: 15866
 • Prijavi
Stvarno svasta!
kuota
 • 15.5.2017 18:07:06
 • Bodova: 19606
 • Prijavi
Članak kao da je pisao netko tko veze s vezom nema o ginekološkim problemima i trudnoćom....Ako vam je ovo, ako vam je ono ipak nema razloga za brigu....Ako krvarite, a nemate bolova i grčeva također vjerojatno nije riječ o ničem ozbiljnom. Da nije, pa to vam je najnormalnije da krvarite u trudnoći, a i kada niste trudni a nemate mengu. Žene drage samo krvarite, to vam je sasvim normalna pojava i u biti ako ne krvarite tek onda nešto nije u redu s vama. Kada ima krvi onda znajte da je sve ok. I kada doslovno lijete krv dolje iz sebe idite doktoru, ali ni tada ne mora biti ništa ozbiljno i najgore. Škoirana sam ovim člankom....