Je li carski rez dobra odluka?

Je li carski rez dobra odluka?

Sve se više budućih majki odlučuje na porođaj kirurškim putem

Rađanje carskim rezom u posljednjih je petnaestak godina dobilo na popularnosti. Sve više budućih majki želi izbjeći bolove i napore koje  iziskuje porođaj, pa se odlučuju na porođaj kirurškim putem. Iako carski rez slovi kao sigurniji, brži i bezbolniji način rađanja i ono ima svoje nedostatke i rizike.
 
U usporedbi s vaginalnim porodom, uz koji idu manje količine korištenih lijekova i kraći boravak u bolnici, porod kirurškim putem nije lišen rizika i komplikacija. Zato liječnici u pravilu, osim ako to situacija ne iziskuje,  preporučuju prirodni, vaginalni porod.

Nedostaci carskog reza

1. Dulje oporavljanje. Strah od bolova prilikom porođaja često trudnice dovede do odluke rađanja carskim rezom, za koji se smatra kako je to brži proces koji zahtjeva tek dan ili dva boravka u bolnici. No, zbog korištenja anestezije i drugih lijekova, kao i samog operativnog zahvata, oporavak je dulji u usporedbi s prirodnim porodom.

2.  Povećana mogućnost infekcija, krvarenja i tromboze. Za razliku od prirodnog poroda, carski rez povećava šanse infekcije i vanjskih i unutarnjih rezova. U nekim se slučajevima može pojaviti jaka infekcija koja zahtijeva daljnje operativne zahvate i jake doze antibiotika.

3.  U mnogim se slučajevima žene nakon poroda carskim rezom žale na dobivanje viška kilograma koji se koncentriraju u području ispod reza. Isto tako, mnoge se žene žale na gubitak osjeta na i oko područja reza.  

4.  U usporedbi s bebama rođenim prirodnim putem, bebe rođene kirurškim zahvatom, radi lijekova korištenih za vrijeme operacije, nisu u potpunosti receptivne odmah nakon poroda. Također, dojenje „kirurških“ beba zahtjeva više napora od dojenja beba rođenih vaginalnim putem.

Kako izbjeći štetne učinke carskog reza

Kako biste izbjegli bolove i traume nakon operacije u svoju dnevnu rutinu možete uvesti neke promjene.

1.  Počnite šetati redovito već nekoliko mjeseci nakon poroda. Ovo će pomoći održavanju fleksibilnosti tijela i pomoći ukloniti ukočenost nakon operacije.

2.  Možete započeti s redovitim režimom vježbanja kako bi vam tijelo ostalo aktivno i fleksibilno.

3.  Obavezno uzimajte sve lijekove onoliko dugo koliko vam je propisao liječnik, kako biste spriječili razvijanje post-porođajne infekcije i druge komplikacije.  

4.  Odlazite na redovite preglede kako biste izbjegle bilo kakve komplikacije nakon poroda.

Sve u svemu, na carski se rez najbolje odlučiti samo kada je on potreban, a ne kako bi se izbjegla bol i napor pri prirodnom porodu. Zašto riskirati s nepotrebnim kirurškim zahvatom, kad u današnje vrijeme postoje prirodne i bolje tehnike poroda sa puno manje komplikacija?

Mnogi današnji liječnici predlažu carski rez zato što im se pacijentice boje boli prilikom prirodnog, vaginalnog poroda. No, carski rez s druge strane može imati mnogo neželjenih nuspojava. Odluku o načinu poroda trebali biste donijeti nakon razmatranja svih činjenica i rizika te obavezno uz rukovođenje vašeg liječnika.
 
Komentari
+2
 
tessa6
 • 28.10.2017 20:08:46
 • Bodova: 5700
 • Prijavi
Slažem se sa Palomom, u Hrvatskoj, a čak ni ovdje koliko sam upoznata to nije moguće izvesti na svoju volju. Ali kada bi mogla birati odlučila bi se na prirodno(sa epuduralnom) jer carski je ipak jako bolna operacija. Također prije samog zahvata zena mora proći kroz kontrakcije koje su, kako sam čula, najgori dio porođaja, sam izgon navodno je ništa naspram kontrakcija (ispravite me ako griješim) tako da ne bi trpila kontrakcije i onda još oporavak tjednima. Naravno ako bi bilo potrebno da bi pristala i na carski za svoje i bebino zdravlje.
nimfyca
 • 28.10.2017 19:31:40
 • Bodova: 70333
 • Prijavi
[QUOTE=paloma_22]I još bih dodala, većina onih žena koje si mogu financijski priuštiti dogovoreni carski rez bez medicinskih indikacija to rade zato da im dijete sigurno dođe na ovaj svijet, a ne zato jer se boje bolova. Epiduralna rješava problem bolova, a carski rez nije baš bezbolan kao što vi insinuirate. [/QUOTE]A ja znam jednu koja se na pol trudnoće splašila bolova i svašta neš čitala i slušala i zaključila da mora na carski jer ona nebi podnjela te bolove i trudove. I meni je govorila da mi se divi što sam bila hrabra i išla prirodno. I naravno iskeširala je fino tu lovu odnosno njen muž i da su joj rekli da odma nakon 6 mj može ostat trudna jer da nema nikakvog problema. Mislim strašno kaj drugo reć.
keroll
 • 28.10.2017 17:18:02
 • Bodova: 48977
 • Prijavi
 Već me naslov članka iziritirao, kao da trudnica može sama odlučiti, ići na carski rez ili ne, iskreno nemam ni volje čitati cijeli članak. Paloma potpisujem u cijelosti tvoj komentar.
merida
 • 28.10.2017 16:37:42
 • Bodova: 23088
 • Prijavi
Toliko polemike oko carskog reza, pa da je on toliko loš onda ga ne bi ni izvodili. Dobro je da postoje dva načina donošenja djeteta na svijet i da se izabere najbolji mogući za dijete i majku. Puno se dogodi komplikacija i na prirodnom vaginalnim porodu pa se onda ne može reći da je carski rez nužno zlo. Carski rezovi su spasili puno života. Paloma22 je sve jako lijepo napisala. Najvažnije je imati dobrog doktora koji će znati što je dobro za pojedinu trudnicu i na temelju njezine trudnoće i stanja izabrati vrstu poroda koji će završiti i za majku i za dijete dobro te bez posljedica koje je ponekad nemoguće ispraviti i koje će biti križ na leđima za cijelu obitelj.
paloma_22
 • 19.10.2017 14:25:22
 • Bodova: 49673
 • Prijavi
I još bih dodala, većina onih žena koje si mogu financijski priuštiti dogovoreni carski rez bez medicinskih indikacija to rade zato da im dijete sigurno dođe na ovaj svijet, a ne zato jer se boje bolova. Epiduralna rješava problem bolova, a carski rez nije baš bezbolan kao što vi insinuirate.
paloma_22
 • 19.10.2017 14:22:58
 • Bodova: 49673
 • Prijavi
Članak vam je sramotan. Živimo u Hrvatskoj u kojoj se carski rezovi ne rade ni kad su nužno potrebni pa bebe umru na porodu ili imaju trajne posljedice (cerebralna paraliza itd.). Carski rez bez medicinskih indikacija se ovdje može dobiti jedino ako se dobro podmaže nekog doktora ili ako se rodi u jedinoj privatnoj klinici (iako i oni rodilje na sve načine nagovaraju da se ne odlučuju za carski rez). I stalno se pitam, u moru ovakvih članaka, zašto nitko ne napiše članak "Opasnosti i nedostaci vaginalnog poroda"? Nisam čula za nijednu ženu ili bebu koja ima posljedice od carskog reza (pogotovo ako je izveden planirano, a ne kao hitnoća nakon što su ženu mučili da rađa vaginalno iako ne ide), dok o posljedicama vaginalnih poroda slušam svakodnevno.
katarina84
 • 10.10.2017 11:57:36
 • Bodova: 55493
 • Prijavi
Do kada mislite prepisivati američke članke i širiti neistine? U Hrvatskoj za razliku od SAD nema mogućnosti odabira želiš li dijete roditi vaginalno ili na carski rez. I točka. O tome odlučuju liječnici. Na carski se ide samo ako se mora i vjerujte mi da je to zadnja opcija koju će vam doktor preporučiti. Vi možete odbiti, ali time ugrožavate svoj i bebin život. Što bi netko mogao pomisliti nakon vašeg članka, a primoran je na recimo zakazan carski rez (jer ako je hitan nije da ima vremena za surfanje internetom) jer se beba nije okrenula? Da ne sluša liječnike? Strašno. Barem se prije informirajte nego (pre)pišete ovakve članke.
cinderella00
 • 10.10.2017 10:25:42
 • Bodova: 6763
 • Prijavi
Ja sam spletom okolnosti završila na carskom, sva je super prošlo Al da sam mogla birati definitivno bi odabrala prirodni porod. Poslje carskog sam se osjećala super točno 5-6sati i kad je popustila lokalna bol je bila prestrašna, a da ne kažem da se nemožeš normalno smijat, dizat, a Nedaj Bože da treba zakašljat ili kihnut! Trebalo je dobrih 10dana da se mogu početi normalnije (bez jakih bolova dizat). Carski rez je operacija i mnogi to zaborave!
valen-cia72
 • 9.10.2017 18:31:21
 • Bodova: 52877
 • Prijavi
Nužno zlo. Prirodni porod nije lagan ali carski rez je operacija koja zahtjeva oporavak duži od poroda. Kad je medicinski opravdan onda nema rasprave ali ako je to samo "hir" budućih mama onda sam protiv.