Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Idealno vrijeme za majčinstvo je...

Idealno vrijeme za majčinstvo je...

Postoji više faktora za kojima bi se svaka buduća majka trebala voditi

Jedno od najkontoverznijih pitanja današnjice je svakako to kada je idealno vrijeme za ostvarenje majčinstva. Zašto je to tako kada su trudnoća i majčinstvo isključivo pitanja koja pripadaju privatnoj sferi i osobnoj odluci, ne zna se, no znanstvenici, liječnici i sociolozi svakako se vole baviti ovom temom.

Nekoliko je faktora za kojima bi se buduće majke trebale voditi:

EMOTIVNA SIGURNOST
Emotivna sigurnost prije svega podrazumijeva spremnost žene za trudnoću i majčinstvo. Niti jedna majka koja planira prvu trudnoću nije u potpunosti svjesna situacije koja nastaje donošenjem djeteta na svijet sve dok se to zaista ne dogodi i dok se ne suoči sa svim sitnicama koje čine ženu majkom. Kod emotivne sigurnosti važno je da žena u sebi osjeća potrebu za majčinstvom, kao i bliskost i privrženost prema djeci i naposlijetku, prema vlastitom djetetu. Emotivna sigurnost kroz djetetov život se razvija u skladu s vremenom u kojem dijete raste i živi. Dio emotivne sigurnosti svakako su postupci bliskosti poput grljenja, ljubljenja, maženja i reakcija majke prema djetetu i koje dijete osjeća. Emotivna sigurnost se može prenijeti s majke na dijete tako da pomaže djetetu da se razvije u emotivno snažnu i zdravu osobu.

FINANCIJSKA SIGURNOST
Financijska sigurnost je još jedan važan aspekt majčinstva, ali nije najvažniji, niti primaran. Za dijete je važno da ima mjesto u kojem će živjeti, kao i novac koji će mu osigurati njegove primarne potrebe poput hrane, higijene i druge vrste zbrinutosti. No, važnije je da mjesto u kojem živi bude pravi dom, obiteljska oaza prepuna topline i razumijevanja.

ZDRAVLJE ŽENE
Važno je da je žena fizički zdrava kako bi bila sposobna iznijeti trudnoću u pravom smjeru. Također, psihičko zdravlje žene je stavka koja je primarna kako bi svaka žena mogla na pravi način biti majkom i dopustiti svakodnevne majčinske brige oko djeteta.

IDEALAN PARTNER
Idealan partner označava jedan od najvažnijih faktora za postajanje majkom jer će vaše dijete nositi fizičke i psihičke osobine čovjeka kojeg odaberete za oca svog djeteta. Uz to, on je uglavnom osoba s kojim ćete stvoriti dom vašem djetetu i omogućiti mu odrastanje u kojem se treba osjetiti privrženost, emocije i obiteljska atmosfera ispunjena ljubavlju. Ipak, u slučaju da ste već u braku i da imate već jedno dijete, a da je vaš odnos na klimavim nogama, svakako pripazite razmišljate li o takozvanom spašavanju braka uz još jedno dijete. U najviše slučajeva do sada to se nije pokazalo dobrim odabirom jer se dolaskom djeteta na svijet sav fokus stavlja isključivo na njega i supružnici jednostavno nemaju previše vremena baviti se svojim odnosom, zbog čega se problemi u odnosu još više produbljuju. Oba partnera moraju biti sprema i suglasna s odlukom da su spremni na (još jedno) dijete i trebaju jedno drugome biti podrška u svim fazama roditeljske uloge.

GODINE
U skladu sa svime nabrojenim godine su svakako na dnu ljestvice prioriteta što se majčinstva tiče, bez obzira na takozvani biološki sat. Mnoga istraživanja pokazuju da se broj žena koje zatrudne s prvim djetetom nakon tridesete i dalje povećava, a to je sada već prisutno u tolikoj mjeri da je gotovo postalo rijetkost vidjeti vrlo mlade majke kao što je to bio slučaj prije nekoliko desetljeća. Razlozi za to su mnogi, od načina života koji se s godinama vrlo promijenio, pa sve do trendova u određenoj kulturi pojedinog naroda, kao i zbog želje za karijerom za kojom teže brojne moderne žene današnjice. Iako između 25. i 30. godine broj jajnih stanica kod žena drastično opada, žene se danas svejedno ne boje izazova ostvarenja majčinstva u kasnijoj životnoj dobi koje također donosi svoje prednosti. Žene su u kasnijoj životnoj dobi iskusnije, punije samopouzdanja, spremije na izazove koje majčinstvo donosi.
 
Komentari
+2