Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Ide li amniocenteza u mirovinu?

Ide li amniocenteza u mirovinu?

Harmony prenatalni test omogućuje smanjenje broja trudnica koje se nepotrebno podvrgavaju rizičnim i invazivnim zahvatima

Harmony prenatalni test najbolje „obavlja svoj posao“ u određivanju rizika za Downov sindrom, i to bez obzira na dob majke ili stupanj rizika. Zaključak je to nove studije pod imenom NEXT (Non-Invasive Examination of Trisomy) koja je izravno usporedila izvedbu kombiniranog probira i testa Harmony u općoj populaciji. Rezultati te najveće slijepe studije na 16.000 trudnica pokazuju značajnu prednost Harmonyja, koji je otkrio sve slučajeve Downova sindroma, bez lažno negativnih rezultata.

Upravo studija NEXT dovodi do pitanja je li amniocenteza uopće više potrebna i odlazi li kombinirani probir, odnosno biokemijska analiza krvi u kombinaciji s ultrazvukom, u zaborav. Na tu tezu nadovezala se dr. med. Tena Kovačević, specijalizantica ginekologije i porodništva, službena predavačica za Ariosa Diagnostics® i direktorica tvrtke Medicorus d.o.o., koja je zaslužna za dostupnost ove inovativne dijagnostike na hrvatskom tržištu:
„Znanstvenici koji su provodili ovo istraživanje utvrdili su da je test Harmony statistički točniji od kombiniranog probira pri otkrivanju trisomije 21, odnosno Downova sindroma u općoj populaciji. Harmony je pokazao značajno veću osjetljivost, 90 puta nižu stopu lažno pozitivnih rezultata te 20 puta veću pozitivnu predikativnu vrijednost. Na osnovi tih znanstvenih pokazatelja smatram da bi svaka trudnica trebala biti barem informirana o testu Harmony i mogućnosti otkrivanja kromosomske anomalije već u najranijoj trudnoći bez rizika od neželjenog gubitka trudnoće, koji je jedna od mogućih nuspojava pri amniocentezi.“

Harmony se obavlja u više od 90 zemalja i trenutačno je najpopularniji takav test u svijetu. Prošle godine na hrvatskom ga je tržištu ponudila tvrtka Medicorus u suradnji s Ariosa Diagnostics®, laboratorijem iz SAD-a. Koliko dostupnost Harmonyja znači za naše tržište dodatno pojašnjava dr. Kovačević:
„Oduvijek smatram da svatko od nas ima pravo na najbolju moguću zdravstvenu skrb, čak i kad je ona teže dostupna, katkad, nažalost, i nedostupna. Upravo sam zato okupila stručni tim u tvrtki Medicorus kako bismo svi zajedno učinili dostupnijima najnovija svjetska dostignuća, tehnologije i dijagnostike, pa tako i test Harmony našim trudnicama. Jedini smo distributer Harmonyja u Hrvatskoj koji okuplja specijalizirani tim koji usko surađuje sa svjetskim predavačima i stručnjacima za ifDNA testiranja, a koji su dostupni za sve konzultacije.“

Više o studiji NEXT
Studija NEXT (Cell-free DNA Analysis for Noninvasive Examination of Trisomy) objavljena je u The New England Journal of Medicine u travnju 2015. Prenatalni test Harmony je ifDNA test s najviše kliničkih slijepih studija koje su obuhvatile oko 16.000 trudnica te izravno usporedile izvedbu kombiniranog probira i testa Harmony u općoj populaciji. Srednja dob trudnica u ovoj studiji bila je 30,7 godina, sa srednjom gestacijskom dobi od 12,5 tjedana. Ishod svih trudnoća utvrđen je genetičkim testiranjem ili pregledom novorođenčeta.
Zaključak je ove studije da je test Harmony statistički točniji od kombiniranog probira pri otkrivanju trisomije 21 u općoj populaciji. Harmony je pokazao značajno veću osjetljivost, 90 puta nižu stopu lažno pozitivnih rezultata te 20 puta veću pozitivnu predikativnu vrijednost. Unatoč iznimno maloj vjerojatnosti lažno negativnih i lažno pozitivnih rezultata, važno je imati na umu da test, premda je vrlo precizan, ipak ne postavlja dijagnozu. Rezultate testa koji pokazuju visok rizik treba potvrditi nekom od invazivnih metoda. Stopa lažno pozitivnih rezultata testa Harmony manja je od 0.1 %, što znači da će manje od 0.1 % žena morati ići na amniocentezu ili biopsiju korionskih resica.

Više o testu Harmony Prenatal
Test Harmony Prenatal neinvazivni je prenatalni test kojim se visokom pouzdanošću utvrđuje rizik od Downova sindroma. Prednost je Harmonyja pred invazivnim metodama jednostavnost testiranja, rana mogućnost testiranja, počevši od desetog tjedna trudnoće, i, ono što je najvažnije, test ne predstavlja nikakav rizik za trudnoću. Testom se također utvrđuje spol djeteta, rizik od trisomija 18 i 13 te aberacija spolnih kromosoma. Test Harmony prikladan je i za jednoplodne i blizanačke trudnoće nastale prirodno ili uz neku od metoda potpomognute oplodnje.

Poznati britanski ginekolog prof.dr.sc. K. Nicolaides uveo ga je u praksu u Fetal Medicine Centre u Londonu, jednom od najvažnijih referentnih mjesta za fetalnu medicinu u svijetu.

Nedavno je Ariosa Diagnostics® unaprijedio metodu testiranja uvođenjem tehnologije microarray, čime je povećana učinkovitost, a ujedno su smanjeni troškovi testiranja. Također je znatno skraćeno vrijeme potrebno za dobivanje rezultata testa Harmony te sada u prosjeku iznosi 7 dana od dana vađenja krvi. Analiza fetalne DNK iz majčine krvi provodi se u kliničkom laboratoriju Ariosa Diagnostics®  koji se nalazi u Kaliforniji, u SAD-u. Više informacija o samom testu i gdje ga sve možete napraviti doznajte na internetskoj stranici Medicorusa: www.medicorus.hr ili www.harmonytest.hr

O Downovu sindromu
U Hrvatskoj živi oko 1600 osoba s Downovim sindromom, kromosomskim poremećajem koji nastaje zbog viška jednog kromosoma ili dijela kromosoma u jezgri svake stanice tijela. Downov sindrom pogađa sve rasne skupine i može se javiti u bilo kojoj obitelji, bez obzira na zdravlje roditelja, ekonomsku situaciju ili način života. Djeca rođena s Downovim sindromom često imaju teške abnormalnosti srca, bubrega i crijeva. Često boluju i od akutne leukemije, a ako dožive dob od 40 do 50 godina, većina ih pati od presenilne demencije tipa Alzheimer.
 
Komentari
+2
 
robinhood
 • 22.12.2015 11:58:07
 • Bodova: 1262
 • Prijavi
Draga Paloma, kao zdravstveni djelatnik upravo ginekoloskog profila, moji vidici su prosireni do krajnjih granica! Ono sto sam napisala nema veze sa odbijanjem ili prihvacanjem amniocenteze. Svakome na izbor. Osvrnula sam se iskljucivo na tvoj ogavni komentar koji vrijeđa svu djecu rođenu sa sindromom kao i njihove roditelje. Takvom razmisljanju je mjesto u tvojoj glavi, odakle, da imas imalo pristojnosti, nije trebalo ni izaci. Sva djeca su blagoslov i sreca svojih roditelja, koliko god ti imala iskrivljenu sliku o tome!!
srecicazg
 • 21.12.2015 9:25:14
 • Bodova: 3090
 • Prijavi
Mislim da je članak čista reklama. Nemam trudnice koja ne bi i životom platila da iznese zdravu trudnoću i zdravo dijete ... ali ovo je još jedan statistički test, vjerojatnost lažnog rezultata je niža, ali i dalje postoji. Mišljenja sam da svaka trudnica treba odlučiti za sebe, na osnovi svih informacija i da se svakako zapita što će učiniti ako rezultat ne bude kako treba, odnosno neka zapita liječnika koja je procedura ako test ne bude unutar granica? Jer negativan krvni test povlači za sobom daljnje pretrage koje nisu tako 'neagresivne'.Svatko od nas zna sa čime se u životu može nositi i nemojte zamjerati ženama koje se odlučuju na amniocentezu jer se žele zaštiti od rođenja djeteta sa Downovim sindromom, to je samo njihova odluka i mi nismo u njihovim cipelama.
romibut
 • 20.12.2015 20:48:30
 • Bodova: 4068
 • Prijavi
ja sam oba puta odbila testiranje i pouzdala se u Boga što bude, uostalom i da su otkrili Down nikako ne bi pristala na pobačaj tako da je možda bolje ne znati i imati mirnu trudnoću nego znati i onda zdvajati što i kako do poroda
paloma_22
 • 20.12.2015 16:43:07
 • Bodova: 49673
 • Prijavi
ivaxiantippe, znam da misliš na moj komentar jer u našem društvu je neprihvatljivo priznati da bi te neke situacije dotukle i da se ne bi mogao (ni htio) nositi s njima. No moram te razočarati, komentar neće biti obrisan jer nigdje nikoga ne vrijeđam samo na prilično pesimističan način izražavam sumnju u bilo koji statistički test. A ti se zgražaj i dalje, iako mislim da bi ti bilo bolje da malo proširiš vidike i pokušaš ne osuđivati drukčije od sebe.
robinhood
 • 19.12.2015 18:27:45
 • Bodova: 1262
 • Prijavi
Da ne prozivam sada, ali jedan od komentara je izuzetno ogavan! Nadam se da ce biti obrisan!
merida
 • 18.12.2015 19:19:08
 • Bodova: 21422
 • Prijavi
Nikada ne bih pristala na amniocentezu, dosta sam čitala o tom postupku i nimalo mi se ne sviđa. Svakako sam za Harmony test, iako je skup ali za dobrobit svojeg djeteta ništa mi nikada ne bi bilo skupo.
karind1
 • 18.12.2015 18:18:06
 • Bodova: 3238
 • Prijavi
Harmony je manje riskantan od amniocenteze zbog opasnosti od sepse ili spontanog pobačaja, a jednako primjeren, osim što košta cca5000kn zato si to mogu priuštiti bolje stojeći ljudi a amniocenteza je besplatna. Osobno bih radije izabrala harmony, dok nikako ne bih pristala na amniocentezu.
paloma_22
 • 18.12.2015 16:25:37
 • Bodova: 49673
 • Prijavi
Taj test nije nikakva zamjena za amniocentezu, to je i dalje samo statistika, ali dosta bolja od ostalih testova. Koje sam ja srece, ako se jednom u trudnoci odlucim za ovaj test umjesto amniocenteze vjerojatno cu biti prva s lazno negativnim rezultatom (ok malo pretjerujem, ali da mi se to desi i da rodim dijete s nekim sindromom vjerojatno bi me iz rodilista direkt u ludnicu prebacili).
alisa123
 • 18.12.2015 13:21:44
 • Bodova: 16558
 • Prijavi
a to je ipak samo statistika, koju treba potvrditi neka od invazivih metoda...po meni, preskupa statistika..ponovo bih se odlucila za amnio...
alisa123
 • 18.12.2015 13:19:40
 • Bodova: 16558
 • Prijavi
buduci sam bila na amniocentezi, pogledala sam cijenu i osnovni probir, bez troska ginekola (koji isto sigurno nije ispod par 100 kuna) je 4500 kn.... dok su invazivne metode i dalje u sklopu zdravstvenog osiguranja....tako da ne znam bas tko si to moze priustiti...