Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

I očevi pate od postporođajne depresije

I očevi pate od postporođajne depresije

Do sad se vrlo malo pozornosti posvećivalo mentalnom i emocionalnom zdravlju novih očeva

I novi očevi, baš kao i nove majke, suočeni su povećanim rizikom od depresije, stoji u novoj studiji objavljenoj u Archives of Pediatric and Adolescent Medicine. I ne samo to, taj je rizik prisutan mnogo dulje nego što se prethodno pretpostavljalo, ponekad traje sve dok djeca ne uđu u adolescenciju.

No, dobro. To smo im i mi mogli reći. Bez obzira na to koliko volimo našu djecu, imati ih je ponekad (da ne kažemo jako često) jednostavno stresno. Koliko god oni bili divni, djeca od nas zahtjevaju ono što nitko drugi od nas ne zahtjeva, zbog njih ne možemo spavati (dok su bebe jer plaču, dok su stariji jer brinemo radi njih) i zahtjevaju našu potpunu pozornost od kad se rode, pa još godinama i godinama. Roditeljstvo je teško i crpi naše resurse, pa nije ni čudno da smo u takvoj situaciji osjetljivi i podložni depresiji.

Pa ako ovo istraživanje – koje je promatralo obitelji preko 80.000 novorođene djece – ne sadrži ništa osobito šokantno (čak bi se moglo reći da je to istraživanje o nečem potpuno očitom) zbog čega se našlo sve po svuda u vijestima? Djelomično zbog toga što se do sada vrlo malo pozornosti posvećivalo mentalnom i emocionalnom zdravlju novih očeva. Mi svi znamo mnogo o postporođajnoj depresiji kao potencijalnom problemu za nove mame, ali ima puno smisla da se pozornost počne davati i novim očevima. Stara izreka kaže: "Ako mama nije sretna, nitko nije sretan" - ali ako se mama i tata oboje bore protiv depresije, njihova se djeca u rizičnoj sitiuaciji i okolini.

Dakle, što se može učiniti? Bolje praćenje situacije, za početak. Roditelji koji su prethodno bolovali od depresije imaju veći rizik od postporođajne depresije, kao i veoma mladi roditelji ili oni koji su socijalni slučaj i u financijskom škripcu (naravno, ni ovo nije neka novost). Prepoznavanje i podržavanje ovakvih parova prije ili ubrzo nakon rođenja njihova djeteta je najbolji mogući dar koji možemo dati njihovoj djeci – koja će se, naposljetku, pridružiti našoj djeci u izgradnji naše budućnosti.

 
Komentari
+2
 
nelly
  • 5.10.2010 12:03:42
  • Bodova: 129
  • Prijavi
a kako vidjeti na vrijeme da nekog hvata depresija i može li se to spriječiti???