Gripa ili prehlada u trudnoći - kako ih spriječiti, a kako liječiti?

Gripa ili prehlada u trudnoći - kako ih spriječiti, a kako liječiti?

U trudnoći imunitet je oslabljen pa su i prehlade češće

Kada ste u drugom stanju, posve je normalno da više brinete o svom zdravlju, zapravo ne samo o svom zdravlju jer sada brinete za vas dvoje. Trudnice pokušavaju jesti što zdravije, a i štititi se od bolesti što nije uvijek uspješno jer u trudnoći je imunološki sustav malo manje učinkovit (tijelo treba smanjiti obrambene mehanizme, kako ne bi odbacilo plod). Na žalost, zbog ovog su trudnice podložnije bolestima nego što bi inače bile da nisu u drugom stanju.

A tu spadaju i prehlade i gripa koje su toliko česte u ovo doba godine. Ako si i ti trudnica (kao prvo čestitamo na sretnoj vijesti) onda sigurno imaš puno pitanja kako se zaštititi od prehlade ili gripe, ali i kako pravilno reagirati i što poduzeti ako oboliš. Najbolje rješenje uvijek je kontaktirati svog liječnika, no na neka pitanja možemo vam i mi odgovoriti...
 
Koji su lijekovi dozvoljeni u trudnoći?

Ako ste trudni i prehlađeni, izbjegavajte uzimanje lijekova bez prethodnog savjetovanja s liječnikom ili ginekologom. Većina antihistamina, dekongestanata i lijekova protiv kašlja se ne smije koristiti osim ako vam to prepiše liječnik. U pravilu ti lijekovi nisu testirani na trudnicama  i mogu negativno utjecati na plod. U većini slučajeva smije se uzeti acetaminofen za slabije bolove ili glavobolju, a trebali bi izbjegavati ibuprofen i aspirin, osim ako vam to izričito dopusti liječnik.

1/4
 
Komentari
+2
 
vmarina
  • 6.2.2019 16:03:36
  • Bodova: 50894
  • Prijavi
Nisam ništa uzimala od straha.