Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Financijska strana drugog stanja

Financijska strana drugog stanja

Sve što treba te znati o potporama i naknadama u trudnoći i nakon nje

Poneke se mame znaju gorko našaliti kako su zbog rođenja djeteta morale podići kredit. I to po mogućnosti u ranoj trudnoći, jer svaki odlazak na bolovanje zbog čuvanja trudnoće, a pogotovo razdoblje rodiljnog dopusta, znači i gubitak kreditne sposobnosti u hrvatskim bankama. Plaće više nema, bila mala ili bila pristojna, nego na tekući račun sjeda naknada Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, koja se, kako je to objasnila jedna osobna bankarica, temelji na prosjeku vaše plaće prije rodiljnog dopusta, ali ipak nije vaša plaća.

To podsjeća na onu poznatu nebulozu  iz  90-tih kada je jedan hrvatski političar izjavio kako novac nije imovina. I otišao u povijest. No, nebuloze su nastavile svoj život. Do dana današnjeg, zagorčavajući život trudnicama, rodiljama i njihovoj dječici, koja toga srećom još nisu svjesna.

Državna potpora od 2.300 kn

Rođenje djeteta hrvatska država podupire s jednokratnom  novčanom pomoći za opremu novorođenčeta u iznosu oko 2.300 kuna. Iznos pomoći je vezan uz proračunsku osnovicu (70 posto osnovice). Zahtjev se predaje u područnom uredu ili ispostavi Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje u mjestu prebivališta. Zahtjevu treba priložiti kopiju rodnog lista djeteta, domovnicu djeteta na uvid, kopiju obrasca „Tiskanica 3“ na uvid i uvjerenje o prebivalištu djeteta na uvid.

Pravo ne ovisi o imovinskom cenzusu, već pripada svim zaposlenim i samozaposlenim roditeljima, poljoprivrednicima van sustava poreza na dohodak ili dobit, te nezaposlenim roditeljima ukoliko na dan rođenja djeteta ispunjavaju sljedeće uvjete: hrvatsko državljanstvo s prebivalištem ili status stranca sa stalnim boravkom u Republici Hrvatskoj u neprekidnom trajanju od najmanje 12 mjeseci, te obvezno zdravstveno osiguranje kod HZZO-a. Roditeljima van sustava rada (učenici, studenti, umirovljenici, nesposobni za rad) pomoć pripada ukoliko na dan rođenja djeteta imaju hrvatsko državljanstvo s prebivalištem ili status stranca sa stalnim boravkom u Republici Hrvatskoj u neprekidnom trajanju od najmanje 5 godina, i obvezno zdravstveno osiguranje kod HZZO-a.

Puna plaća prvih 6 mjeseci djetetova života

Do navršenih šest mjeseci djetetova života naknada plaće  iznosi 100% od osnovice prema propisima o obveznom zdravstvenom osiguranju. Naknada je delimitirana. Roditelj koji ne ispunjava uvjet staža osiguranja u trajanju od najmanje 12 mjeseci neprekidno ili 18 mjeseci s prekidima u posljednje 2 godine prije početka korištenja prava ima pravo na naknadu plaće u visini 50% proračunske osnovice – 1.663,00 kn. Roditeljski dopust traje šest mjeseci (180 dana) za prvo i drugo dijete, 30 mjeseci (900 dana) za blizance, treće i svako sljedeće dijete. Može se koristiti u dijelovima do navršene 8. godine života djeteta. Koriste ga roditelji u jednakom trajanju ako se nisu pisano izjasnili da će pravo koristiti samo jedan roditelj čime se drugi roditelj odriče svog prava.

Najviše 2.660 kn nakon navršenih šest mjeseci

Naknada plaće za prvih 6 odnosno 8 mjeseci iznosi 100% od osnovice za naknadu, ali ne može za puno radno vrijeme biti viša od 80% proračunske osnovice – odnosno više od 2.660.80 kn. Nakon korištenja roditeljskog dopusta u trajanju od  6 odnosno 8 mjeseci za  preostali dio korištenja neiskorištenog prava naknada iznosi 50% proračunske osnovice , odnosno 1.663,00 kn.

Čuvanje trudnoće

Nijedna trudnica ne ide na bolovanje zbog čuvanja trudnoće iz hira, nego zato što je tako odredio njezin ginekolog. Medicinski razlozi za rizičnu trudnoću u pravilu znače odlazak na bolovanje, koje se nastavlja rodiljnim dopustom. Na čuvanju trudnoće naknada maksimalno može iznositi 4260 kuna, bez obzira ako trudnica ima veću plaću od toga. Iznos naknade za bolovanje zbog komplikacija u trudnoći je limitiran i iznosi maksimalno  4.257,28kn.

Kad počne rodiljni dopust, uzima se prosjek plaće zadnjih šest mjeseci i oni su iznos za naknadu prvih šest mjeseci djetetova života. Ako se na rodiljni dopust ide direktno sa bolovanja zbog komplikacija u trudnoći, on počinje 45 dana prije poroda. Dokumentacija koja se prilaže u slučaju prijelaza s komplikacija na rodiljni dopust jest slijedeća: dva primjerka Zahtjeva za isplatu naknade plaće za obvezni rodiljni dopust (formular dobivate u HZZO-u), zatim vlastoručno potpisana izjava da se iznos rodiljne naknade isplaćuje na Vaš tekući račun (također se podiže u HZZO-u). Treba još izvješće o bolovanju (tzv. doznake). Prosjek plaće nije potreban jer se uzima onaj prosjek koji je predan prilikom otvaranja komplikacija. Majke koje nemaju dovoljno staža (minimalno 12 neprekinutih mjeseci), tijekom bolovanja zbog komplikacija u trudnoći primaju oko 830 kuna.
 
 
Komentari
+2
 
marina1407
 • 14.4.2013 20:14:24
 • Bodova: 4555
 • Prijavi
Moje komplikacije su završile, na rodiljnom sam dopustu i ne znam za ovih dodatnih 800 kn od HZZO-a..
ellfyelly
 • 4.4.2013 20:26:44
 • Bodova: 6803
 • Prijavi
heh..sve je to lijepo..ali kad ne radis nekako ipak nije privlacno :(
esd
 • 2.4.2013 23:14:05
 • Bodova: 94
 • Prijavi
i jos 800 kn/mj od HZMO ako primanja ne prelaze 1600 kn/clan obitelji ili ako dijete ima dijagnozu (npr. krvarenje nakon tezeg poroda ili nedaj Boze nesto teze).
mirela78
 • 17.3.2013 18:13:35
 • Bodova: 4279
 • Prijavi
Jako koristan članak!
anamarija7
 • 15.3.2013 9:43:55
 • Bodova: 3108
 • Prijavi
ukoliko majka želi ostati doma s djetetom nakon navršenih 6 mjeseci djeteta do njegove navršene godine dana, tada ukoliko je u radnom odnisu može dobivati najviše 2.660,00 kuna, a ukoliko je nezaposlena tada dobiva 1.600.00. (sve na teret HZZO-a)za komplikacije, odn čuvanje trudnoće od prvog dana komplikacija otvara se bolovanje (na teret HZZO-a), a naknada HZZO tada iznosi najviše 4.260.00. rodiljni dopust, dakle onaj obvezni dio traje od 45. dana prije očekivanog poroda ovisi dal je trudnica bila na čuvanju, ili je radila do 28.dana pred očekivani porod, pa sve do 6.mjeseca djetetova života i tada dobivate vašu punu plaću, odn onu koje ste imale 6 mjeseci prije čuvanja, odn rodiljnog dopusta (sve na teret HZZO-a).
tonka1984
 • 9.3.2013 22:38:10
 • Bodova: 5
 • Prijavi
NIje vise 3 zadnje place.....sad traze 6 zadnjih placa ;)
suncica-negra
 • 5.3.2013 22:37:09
 • Bodova: 19246
 • Prijavi
Dobro je znati iako onda kad će mi (možda) trebati još se svašta stigne promjeniti.
ecume
 • 5.3.2013 22:10:11
 • Bodova: 6580
 • Prijavi
Meni isto nije jasan taj dio. Ali koristan članak. Nisam znala da za vrijeme čuvanja trudnoće trudnice imaju smanjenu plaću? Kod mene u školi, sve odu na čuvanje čim ostanu trudne...
aurora73
 • 5.3.2013 21:22:34
 • Bodova: 2487
 • Prijavi
Iznos koji će žena dobit, ovisi o prosjeku 3 zadnje plaće. Kad krečeš na porodiljni, nosiš prosjek plaće zadnja 3 mjeseca, ovjeren od poslodavca na HZZO. Ja sam imala ovaj maksimum, s time da moram reć, da ova računica nije baš realna. Ja sam pratila zadnjih 3 mjeseca porodiljnog (tj. druga polovica se zove roditeljski dopust, a prva polovica porodiljni) potrošnju na hranu u kućanstvu-znači dok sam doma. U 12-tom mjesecu 2012 sam počela raditi, i tako sam pratila potrošnju na hranu dok radim, i došla do zaključka: kad je žena doma s djetetom, od ničeg napravi nešto za jest (figurativno) a kad radiš, jednostavno si primoran ubrzat cijelu stvar. Pa eto zbrojiš si ono što potrošiš na gablece, pa uzmeš djetetu npr. neko pecivo, neku kašicu...jer kad dođeš doma dijete nema vremena čekat da ti skuhaš nešto fino, jer ono je gladno sad. Poanta je, da kad počneš opet raditi, više trošiš novca jer jednostavno moraš ubrzat stvar... a u stvari s onih 2660,00 kn se možeš odhranit pod uvjetom da imaš partnera, koji će pokrivati ostale troškove... a doma si s djetetom i jedete svi kuhanu domaću hranu...
neila88
 • 5.3.2013 12:54:57
 • Bodova: 470
 • Prijavi
I meni se čini da su nešto krivo napisali.. da je za drugi dio 2660,80.. ali dobro.. jednog dana ću valjda i ja saznati.. hehe