5 stvari koje ti smanjuju plodnost i 5 koje je povećavaju

5 stvari koje ti smanjuju plodnost i 5 koje je povećavaju© Pixabay

Ukoliko se boriš s tim da ostaneš trudna, treba bi pročitati savjete kako da poboljšaš svoje zdravlje i povećaš vjerojatnost za trudnoću

Otprilike svaka deseta žena muči se da ostane trudna. Žensko tijelo djeluje na tajanstven način kada je u pitanju stvaranje novog života, ali postoje i određeni čimbenici koji mogu utjecati na vjerojatnost tvoga začeća. Ponekad namanje sitnice mogu smanjiti tvoju plodnost i uništiti ti šanse da zatrudniš. 

Neplodnost je osjetljiva tema za mnoge žene i zato ti donosimo 5 čimbenika koje ti mogu utjecati na smanjenje plodnosti i 5 koji ti mogu pomoći da ostaneš trudna.  
 

(FOTO: Pixabay) 
 

5 stvari koje ti smanjuju plodnost 

Pretjerano vježbanje 

Iako vježbanje može povećati plodnost, posebno kod pretilih žena, previše vježbanja može učiniti više štete nego koristi. Liječnici sugeriraju da intenzivni i pretjerani treninzi mogu utjecati na razinu hormona i ometati menstrualni ciklus, uzrokujući nisku razinu  progesterona. To može spriječiti implantaciju oplođenog jajašca.

Ako žena trenira naporno, to stvara stres tijelu i smanjuje plodnost. To ne znači da bi žene trebale prestati vježbati, ali slušanje tijela i usporavanje, ako je potrebno, donijet će više rezultata.

Velika razina stresa 

Točna povezanost neplodnosti i stresa još uvijek nije poznata, ali mnogi su znanstvenici zaključili da psihološka anksioznost utječe na tvoje šanse da zatrudniš. Neke žene mogu biti podložnije stresu nego druge. Osim toga, briga zbog nemogućnosti začeća ženi izaziva depresiju i pretjerani stres i tu započinje začarani krug.

Visoka razina adrenalina može utjecati na funkcioniranje tijela. To pogoršava kronična zdravstvena stanja i otvara mogućnost za nove bolesti, poput pretilosti i metaboličkih disfunkcija. Učenje o tehnikama rješavanja stresa može pomoći u uklanjanju utjecaja stresa na tijelo.

Dob 

Broj jajašaca koja će žena imati tokom svog života određuje se kad se rodi. Jajašca stare i kvaliteta im opada kako žena stari. U 20-ima žena svaki mjesec ima 25-30% šanse da zatrudni. Ta se vjerojatnost smanjuje na 5% do 40. godine.

Naravno, svaka je žena različita i nemoguće je precizno predvidjeti ishod pokušaja trudnoće. Međutim, liječnici upozoravaju da je dob važan faktor koji utječe na plodnost pa čak ni liječenje IVF-om ne može uvijek prevladati dobne komplikacije.

Nezdrava težina 

Prekomjerna i preniska tjelesna težina glavni je razlog neplodnosti u 12% slučajeva prema američkom društvu za reproduktivnu medicinu. Nezdrava težina može uzrokovati probleme s razinom hormona koji zauzvrat dovode do poremećaja ovulacije, neredovitih menstrualnih ciklusa i povećavaju rizik od pobačaja.

Srećom se ovaj uzrok neplodnosti obično preokrene. 70% žena koje su dobivale na težini uspjelo je začeti bez ikakvog dodatnog liječenja. Žene bi trebale biti sigurne da je njihov indeks tjelesne mase u zdravom rasponu i konzultirati dijetetičara za plan prehrane.

Izloženost određenim kemikalijama

Pretpostavljamo da su kozmetički proizvodi koje nanosimo na naše tijelo i kemikalije za čišćenje u kućanstvu sigurni, ali to nije uvijek tako. Istraživanja sugeriraju da određene kemikalije, poput ftalata i parabena, mogu uzrokovati endokrine poremećaje i druge povezane probleme. Iako su ove kemikalije sigurne kada su testirane u laboratoriju, znanstvenici još uvijek ne znaju sigurno na koji način međusobno djeluju u tijelu.

Iako su potrebna dodatna istraživanja, bolje je biti siguran nego zažaliti. Pokušaj odabrati prirodnije kozmetičke proizvode i ograniči svoju izloženost kemikalijama za čišćenje. Postoji puno prirodnih recepata za čišćenje kojima možeš zamijeniti teške kemikalije.


(FOTO: Pixabay) 
 

5 stvari koje ti povećavaju plodnost 

Treniranje joge 

Joga nije samo sjajan način da ostaneš aktivna bez pretjeranog vježbanja, već može biti učinkovita i za žene koje se bore s neplodnošću. Određene pozicije joge povećavaju protok krvi u zdjelici i poboljšavaju rad endokrinog sustava. Kao bonus, joga smanjuje razinu stresa i tjeskobe koji negativno utječu na plodnost. Joga nudi različite poze za jačanje plodnosti. 

Pripazi s proizvodima koje koristiš u vaginalnom području 

Neki proizvodi mogu utjecati na pH vrijednost u vagini i stvoriti neprijateljsko okruženje za trudnoću. Na primjer, može doprinijeti razvoju vaginalnih infekcija i SPI-ja.

Odabir pogrešnih krema također može negirati sve tvoje napore da zatrudniš. Bolje je odlučiti se za kreme koje ne sadrže štetne sastojke. Te su kreme neutralne za pH i oponašaju cervikalnu sluz i ne štete spermijima niti ometaju njihovu pokretljivost.

Jedi različitu hranu 

Osim pridržavanja osnovnih pravila prehrane, poput konzumiranja puno vlakana i zdravih masnoća obrati pažnju i na proizvode te mogu opskrbiti s potrebnim vitaminima i mineralima. Na primjer, grožđe je bogato poliaminskim putreskinom, koji poboljšava zdravlje jajašaca. 

I ne zaboravit na začine. Jedno je istraživanje pokazalo da su žene koje su konzumirale cimet poboljšale ovulaciju i pravilnu menstruaciju u usporedbi s onima koje nisu. 

Dodaj određene vitamine u svojoj prehrani 

Manjak određenih vitamina može umanjiti plodnost. Svi vitamini u tijelu trebali bi biti u ravnoteži, ali neki od njih igraju značajniju ulogu u začeću i održavanju zdrave trudnoće.

A to su: 
  • Folna kiselina - potrebna je u pripremi tijela za rađanje djeteta, jer smanjuje šanse za probleme s razvojem djeteta u ranim tjednima trudnoće.
  • Cink - doprinosi kvaliteti jajašaca što poboljšava njihovu plodnost i sposobnost inseminacije.
  • Omega 3 masne kiseline - poboljšavaju tvoje cjelokupno zdravlje i povećavaju plodnost, što poboljšava dotok krvi u maternicu i povećava cervikalnu sluz.
  • Željezo - bitno je za održavanje razine energije i sprečavanje nedostatka ovulacije.

Pij manje kave 

Dobra vijest je da ne trebaš u potpunosti izbaciti kofein. Ali, stručnjaci sugeriraju da bi ograničavanje unosa kofeina mogla biti dobra ideja. Pokušaj ne piti više od 2 šalice kave dnevno.

Upamti da kava nije jedini proizvod koji sadrži kofein. Čaj, sok, čokolada i energetski napici također sadrže kofein pa obrati pažnju na etiketu proizvoda i ne zaboravi ih uključiti kad računaš svoj dnevni unos.


(FOTO: Pixabay) 


 
Komentari
+2