Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Pripremite se za boje! Batik se vraća na velika vrata

Pripremite se za boje! Batik se vraća na velika vrata

Nekada veoma popularni uzorak bio je prisutan kod brojnih dizajnera, a sve ga više ima i u ponudi high street brendova

Sjećaš li se batika? Kako si ti kreirala majice, hlače i suknje ovom tehnikom? Uranjala ih u izbjeljivač? Ili u boje? Batik je, inače, drevna indijska tehnika bojenja pomoću voska. Ugrijanim tekućim voskom, majstori batika pokrivaju mjesta koja ne žele obojati i tako rade crteže po tkanini koju zatim uranjaju u različite boje, počevši od svjetlije prema tamnijoj.

Na zapadu se pod batik tehnikom podrazumijeva tehnika bojenja kad se čvorovima, različitim preklapanjem i vezivanjem, dobiva efekt slične originalnom batiku. Princip je isti, mjesta koja su pod preklopom, gumicom ili koncem neće primiti boju.

Sve do nedavno, batik (koji se vani naziva tie-dye - veži i bojaj) bio je zaboravljen i ostavljen tamo negdje u devedesetima. No, onda je Beyoncé prošlo ljeto na odmoru nosila batik haljinu, manekenka Dree Hemingway je odabrala ovaj uzorak za event s crvenim tepihom, a Justin Bieber se u njemu pojavio u crkvi.

Kultni los anđeoski brend The Elder Statesman učinio ga je ključnim dijelom svojih živahnih kolekcija inspiriranih Kalifornijom. A onda su se "zarazili" i najpoznatiji svjetski dizajneri pa se batik pojavio na modnim pistama Prade, Proenze Schouler, Roksande, Tory Burch, Stelle McCartney, Chloé, Paca Rabannea i R13. A high street brendovi, naravno, odmah su ga uključili u svoju proljetnu ponudu, osobito brendovi koji su okrenuti mlađim kupcima.

Batik se vratio - na majicama, haljinama, suknjama, košuljama... Pogledajte kako ga nove high end brendovi, a pogledajte i ponudu iz nama dostupnih high street trgovina.
Kako ga nose high end brendovi


Collina Strada, Tory Burch


A.L.C., The Elder Statesman


Proenza Schouler, Silvia Tcherassi
1/15
 
Komentari
+2
 
dukija
 • 11.2.2019 11:46:48
 • Bodova: 17910
 • Prijavi
Nisam baš neki ljubitelj batik uzorka, al mi se jako sviđa mango haljina...mislim da će bit super nosiva ljeti kad nogice uhvate bojice hehe...jedva čekam ljeto i ljetne haljine koje prošlog ljeta nisam baš imala prilike iznositi, al ovo bome hoću...
oprezna
 • 9.2.2019 9:10:30
 • Bodova: 131767
 • Prijavi
Jedino što mi se sviđa su mangov topić broj 13 i one roze hlačice ...Ostalo mi je preveć batik .Sjećam se kako sam to radila davne '80 i neke bojeći nabranu suknju od gaze koju sam vezala gumicama i majice koje sam vezala u čvor ili sam ih motala ( ne prečvrsto ) po dijagonali bez vezanja i potapala u boju ...
visnjicanina
 • 9.2.2019 1:02:00
 • Bodova: 62779
 • Prijavi
Ne sviđa mi se.
malikekoserk1
 • 8.2.2019 14:56:55
 • Bodova: 15025
 • Prijavi
Volim boje , ali ovo mi nekako ne sjeda , prešareno je.