Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

10 zanimljivosti koje nisi znala o Coco Chanel

10 zanimljivosti koje nisi znala o Coco Chanel© www.profimedia.hr

Gabrielle Coco Chanel umrla je na današnji dan, 10. siječnja 1971., u hotelu Ritz u Parizu. Iako je prošlo 49 godina od njezine smrti, i dalje je inspiracija ženama u cijelom svijetu

Coco Chanel jedno je od najpoznatijih imena u povijesti ženske mode. Danas joj je godišnjica smrti, a mi smo prisjetile zanimljivosti iz njezina života, ali i njezinih citata koji su inspiracija mnogim ženama. 

Moda za nju nije bila samo posao, ona je bila njezin život. U 88. godini života, pred samu smrt,  nadgledala je stvaranje nove proljetne kolekcije. Zanimljivo je da parfem Chanel No. 5 nije dobio ime zato što je peti u nizu već zato što je ona od malih nogu obožavala broj pet i smatrala je da će joj donijeti sreću. I bila je u pravu jer je to do i danas najpoznatiji parfem na svijetu. Procijenjeno je da se svakih 30 sekundi proda jedna bočica.  

Donosimo ti 10 zanimljivosti koje vjerojatno nisi znala o Coco Chanel te njezine najpoznatije citate. 
   
 
via Giphy 

 

Njezino pravo ime nije Coco 

Rođena je kao Gabrielle Bonheur Chanel, a nadimak Coco je dobila od svojih obožavatelja dok je radila kao cabaret pjevačica. Muški dio publike ju je prozvao tako zbog pjesama "Ko Ko Ri Ko" i "Qui qu'a vu Coco" koje je često pjevala. Srednji dio njezina imena, Bonheur, na francuskom jeziku znači sreća. 
 

Zanatu su je naučile časne sestre 

Coco je umrla slavna i bogata, ali je odrasla u siromaštvu. Bila je kćer seljaka i ulične prodavačice, a nakon što joj je majka umrla, otac ju je poslao u sirotište Aubazine Abbey koje su vodile časne sestre. Tamo je naučila kako šivati, glačati i vesti. 
 

Karijeru u modi je započela dizajnirajući šešire 

Kada je s 23 godine, točnije 1908., postala ljubavnica bivšeg vojnog časnika i upoznala brojne dame iz visokog društva, započela je njezina karijera. Za njih je počela izrađivati šešire. Uz pomoć svog imućnog ljubavnika Arthura "Boya" Capela otvorila je radnju u Parizu. On ju je financirao punih devet godina. Kada je postala dovoljno popularna, počela je prodavati i odjeću. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ELLE Ukraine (@elle_ukraine) on

 

Bila je optužena za suradnju s nacistima 

Tijekom Drugog svjetskog rata, Coco je imala ljubavnu vezu s njemačkim špijunom i tako pokrenula glasine o suradnji s nacistima. Neki su nagađali kako je i ona bila špijunka. Tračevi se nikada nisu potvrdili pa se tako ne znamo je li to bila istina. 
 

Živjela je u hotelu Ritz više od 30 godina 

Do svoje smrti 1971. godine živjela u pariškom hotelu Ritz. Ukupno je provela skoro 37 godina u njemu, a za vrijeme Drugog svjetskog rata u njemu su boravili nacisti što je još više potaknulo društvo da priča o njezinoj suradnji s njima. 


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Docuventa.gr (@docuventa.gr) on

 

Prva je u reklame uključila poznate

Prva je dizajnerica u čijim su se reklamama pojavile slavne dame. Fotografije poznatih žena u njezinim kreacijama koristila je kao reklame za svoju modnu kuću. 
 

Sama je dizajnirala logo Chanela 

Čuveni Chanelov logo prvi put se pojavio 1925. na bočicama parfema No.5 i od tada se nije promijenio. Kruži puno priča o nastanku loga, ali najpoznatija kaže da je Coco dobila inspiraciju od kraljevskog znaka Catherine de Medici koji je vidjela tijekom posjeta kraljevskoj rezidenciji. Iste oznake prikazane su na zidovima Château de Crémat u Nici, gdje je bila česti gost na zabavama.

Isto tako, priča se da je na stvaranje loga utjecao i Arthur "Boys" Capell, njezin dugogodišnji ljubavnik i čovjek kojeg je smatrala ljubavlju svog života, a poginuo je u prometnoj nesreći malo prije Božića 1919. godine. Coco je bila devastirana, a njezini suradnici su nagađali da dva "C" na logu predstavljaju njihova imena:  Capell & Chanel. 

 

via Giphy 

 

Feminizam 

Jedne večeri se pojavila u operi s kratkom kosom. Nakon toga postala je inspiracija brojnim ženama koje su odbacile korzete, počele nositi hlače i ošišale se na kratko. Javno je govorila o jednakosti žena i muškaraca te živjela onako kako je ona htjela, a ne kako je društvu u tom trenutku smatralo prikladnim. Svoje stavove je prenosila i u modu. Tako su njezine kreacije rađene od lagane tkanine koje se tada koristila za izradu muškog donjeg rublja, a i skratila je duljinu suknji kako bi se gležnjevi vidjeli, što je u to vrijeme smatrano neprikladnim. 
 

Mala crna haljina 

Do dvadesetih godina prošlog stoljeća, male crne haljine su se nosile na pogrebe i bile su 'rezervirane' samo za udovice. Coco je 1926. dizajnirala haljinu koja je promijenila povijest mode. Namjera joj je bila da stvori haljinu koju je jednostavno nositi i koja će cjenovno biti pristupačna svima. Časopis Vogue je tada predvidio da je to haljina koju će nositi cijeli svijet i bili su u pravu. Danas nema žene koja nema jednu malu crnu haljinu u ormaru.
 

Zadnje riječi 

Kad je imala 71 godinu, ponovno je otvorila trgovinu u Parizu koja je bila zatvorena tijekom Drugog svjetskog rata. Glumici Marlene  Dietrich je rekla kako je to učinila jer je "umirala od dosade". Umrla je u dobi od 88 godina u svojoj hotelskoj sobi u Ritzu, nakon što se vratila iz popodnevne šetnje s prijateljem Caludeom Baillenom, a posljednje riječi koje je uputila svojoj spremačici Celine su bile: "Ovako se umire!"

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Youlan Lin ??? (@youlan_lin) on

 

Najpoznatiji citati Coco Chanel: 

"Najljepša boja na svijetu je ona koja dobro izgleda na tebi." 

"Moda se mijenja, ali stil ostaje." 

"Ne troši vrijeme udarajući zid u nadi da će se pretvoriti u vrata." 

"Žena koja odreže svoju kosu kreće mijenjati svoj život." 

"Da bi bila nezamjenjiva, moraš biti drugačija" 

"Dokle god znaš da su muškarci poput djece, znaš sve!" 

"Jednostavnost je temelj elegancije." 

"Možeš biti prekrasna u tridesetima, šarmantna u četrdesetima, a neodoljiva do kraja života." 

"Nije me briga što mislite o meni. Ja o vama uopće ne mislim." 

"Uspjeh postižu oni koji znaju da je neuspjeh neizbježan." 

"Moda ima dvije svrhe: udobnost i ljubav. Ljepota dolazi kada moda uspije." 

"Elegancija je odbijanje."

 
Komentari
+2
 
tikica-
  • 10.1.2020 13:32:54
  • Bodova: 46933
  • Prijavi
Lijepi citati,pametna žena je bila Coco.
sneki2
  • 10.1.2020 13:21:33
  • Bodova: 60771
  • Prijavi
"Ne troši vrijeme udarajući zid u nadi da će se pretvoriti u vrata." - ovo je savršeno!