10 stvari koje nisi znala o neponovljivoj Audrey Hepburn

10 stvari koje nisi znala o neponovljivoj Audrey Hepburn© Profimedia.hr

Bila je glumica, modna ikona i humanitarka - Audrey Hepburn imala je jedan od najljepših holivudskih osmijeha 20. stoljeća

Audrey Hepburn imala je samo 63 godine kad je umrla od raka 1993., ali ova holivudska ljepotica rođena u Europi imala je jako težak, ali i uzbudljiv život.
 
Kćer aristokratkinje iz Nizozemske i britanskog biznismena rođena je u Bruxellesu u Belgiji, a školovala se uglavnom u Engleskoj. Tijekom Drugog svjetskog rata, mlada Audrey i njezina mama bile su u Nizozemskoj tijekom nacističke okupacije. Rat je ostavio dubok trag na njezinoj obitelji, a mlada Audrey iskusila je i glad. Po završetku rata, Hepburn se napokon mogla vratiti u Englesku gdje se počela baviti modelingom i započela glumačku karijeru te je nastavila plesati. Dok je snimala film u Monaku, Hepburn je uočio francuski autor Colette koji je želio da glumi glavnu ulogu u kazališnoj predstavi "Gigi".

"Gigi" je doživjela premijeru u studenom 1951. u kazalištu Fulton u Ney Yorku, a Hepburn je dobila izvrsne kritike i njezina karijera krenula je uzlaznom putanjom. William Wyler napravio je probno snimanje za film "Praznik u Rimu" i rekao rečenicu koja će vrlo brzo postati istinita - "Ta djevojka bit će najveća zvijezda u Hollywoodu". Bio je potpuno u pravu, uskoro je osvojila cijeli svijet. Dobila je Oscara za ulogu princeze u filmu "Praznik u Rimu" u kojem je glumila sa šarmantnim Gregory Peckom, a imala je samo 24 godine. Iste godine osvojila je nagradu Tony za ulogu Ondine na Broadwayu.

Elegantna i tanka postala je potpuno novi ideal ljepote na filmskom platnu. U filmovima "Sabrina" (1954.), "Smiješno lice" (1957.) i "Ljubavno popodne" (1957.) glumila je s najvećim glumcima tog vremena - Gary Cooper, Fred Astaire, William Holden i Humphrey Bogart. U romantičnom filmu "Doručak kod  Tiffanyja" utjelovila je Holly Golightly, djevojku slobodnog duha, a ta uloga donijela joj je četvrtu nominaciju Oscara. Ali i obilježila život, mnogima je zauvijek ostala Holly - vesela i slobodna djevojaka koja na kraju ipak pronađe ljubav. Petu nominaciju za Oscara dobila je 1967.  za film "Wait Until Dark", ali uskoro ipak odlučila smanjiti radni tempo i od tada je većinom živjela u Švicarskoj.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Audrey Hepburn ?? (@soaudreyhepburn) on

Audrey je čeznula za majčinstvom

Iako joj je karijera išla samo uzlaznom putanjom, njezin privatni život nije bilo toliko jednostavan. Udavala se dvaput, a od rane mladosti čeznula je za djecom. Prvi put se udala 1954. za glumca Mela Ferrera i rodila sina. Tijekom braka izgubila je dvoje djece i zbog toga padala u teške depresije. Nakon četrnaest godina njihov brak je završio.

U drugi brak uplovila je s talijanskim psihijatrom Andreom Duttijem s kojim je također dobila sina. Nakon razvoda, Audrey je zrele godine provela s glumcem Robertom Woldersom, živjeli su mirnim životom u Švicarskoj, ali se više nije udavala. 

Iako se najviše sjećamo njezinih filmskih uloga i prekrasnog osmijeha, Audrey je bila žena s velikim srcem koje je bilo posebno osjetljivo na dječje patnje. Posljednja dva desetljeća života bila je posvećena humanitarnom radu. Najviše je pomagala djeci i iskoristila je svoju slavu kao ambasadorica dobre volje u UNICEF-u te tako pomagala djeci diljem svijeta. Desetljeća nakon njezine smrti, Audrey Hepburn ostaje holivudska legenda i jedna od najprepoznatljivijih slavnih osoba 20. stoljeća, ali postoji mnogo toga što čak ni njezini najvjerniji obožavatelji možda ne znaju.
 
1. Audrey Hepburn nije njezino pravo ime

Rođena je kao Audrey Kathleen Ruston i nije koristila prezime Hepburn sve do 1948. godine.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Audrey Hepburn ?? (@soaudreyhepburn) on

1/10
Skoči direktno na:
 
Komentari
+2