Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Mlade je potrebno kontinuirano educirati o odgovornom spolnom ponašanju

Mlade je potrebno kontinuirano educirati o odgovornom spolnom ponašanju

Pokrenuta nova kampanja osvješćivanja mladih

Udruga roditelja „Korak po korak“ pokreće novu kampanju osvješćivanja mladih o važnosti odgovornog spolnog ponašanja. Okosnica su kampanje dva kratka filma s mladima u glavnim ulogama, u kojima se podsjeća na važnost korištenja zaštite prilikom spolnih odnosa i testiranja na spolno prenosive bolesti.

Povod su ovoj kampanji posljednji službeni podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koji pokazuju da je tijekom 2016. godine rodilo 259 djevojaka mlađih od 17 godina te 814 djevojaka u dobi od 18 i 19 godina. Uz to, 180 djevojaka odlučilo se na prekid trudnoće. „Iako brojke pokazuju blagi pad u odnosu na prethodnu godinu, u većini tih slučajeva riječ je o trudnoćama koje su rezultat nedovoljnog znanja mladih i njihovog rizičnog spolnog ponašanja. Stoga Udruga roditelja 'Korak po korak' nastavlja s aktivnostima u sklopu projekata 'Mama je mama' i Tabu tema', jer smatramo da je mlade potrebno kontinuirano i neprestano educirati o važnosti odgovornog spolnog ponašanja“, ističe Silvija Stanić, izvršna direktorica i voditeljica projekata Udruge roditelja „Korak po korak“.

Projekt „Tabu tema“ orijentiran je prvenstveno na sprečavanje rizičnog spolnog ponašanja mladih i pojave maloljetničkih trudnoća, dok se u projektu „Mama je mama“ pruža intenzivna psihosocijalna potpora maloljetnim trudnicama i roditeljima te im se pomaže u prevladavanju izazova s kojima se suočavaju.

Program „Mama je mama“ provodi se od 2005. godine i u okviru njega dosad je provedeno više od 2.000 individualnih savjetovanja, preko 500 sastanaka malih edukativnih grupa i grupa podrške te je obuhvaćeno više od 600 maloljetnih trudnica. Jedini je program namijenjen maloljetnim trudnicama i roditeljima na području cijele Hrvatske, a počiva na načelima dostupnosti informacija, slobodi samostalnog odlučivanja te uvažavanju prava na izbor. Aktivnosti programa uključuju informiranje, prevenciju, edukaciju i savjetovanje psihologa, socijalnih radnika, pravnika i ginekologa. Informacije i savjeti mladima su dostupni na portalu www.maloljetni-roditelji.net, koji bilježi preko 50.000 posjeta godišnje i više od 130.000 pregleda stranice. Osim na portalu, mladima je na raspolaganju i savjetovalište u Zvonimirovoj ulici 21 u Zagrebu, otvoreno 2015. godine.
 

„Velik broj posjeta i upita na našem portalu i u savjetovalištu pokazuje značajnu želju i potrebu mladih za informacijama o reproduktivnom zdravlju i odgovornom spolnom ponašanju te psihosocijalnom podrškom. Takav interes cijelo naše društvo obvezuje na to da im pružimo prijeko potrebne informacije kako bi u konačnici mogli samosvjesno i samostalno donositi najbolje odluke za sebe“, dodaje Silvija Stanić iz Udruge roditelja „Korak po korak“.

Brojne aktivnosti projekta „Mama je mama“ provode se u partnerstvu s različitim institucijama i organizacijama, poput Dječjeg doma Zagreb, Klinike za dječje bolesti Zagreb, Centra za socijalnu skrb Zagreb, Grada Zagreba, Studijskog centra socijalnog rada i drugih. Na konferenciji „Održivi razvoj i ravnopravnost spolova: Uloga obiteljske politike i primjeri dobre prakse“, održanoj 2016. u Amsterdamu u organizaciji Konfederacije obiteljskih organizacija Europske unije (COFACE Families Europe) i UN Focal Point on the Family, aktivnosti projekta „Mama je mama“ predstavljene su kao primjer dobre prakse.
 
 
 
Komentari
+2
 
anna-herman
 • 5.2.2018 19:06:01
 • Bodova: 54698
 • Prijavi
Edukacija - uvijek. Razgovori - uvijek. Ssonja, mama ti je učinila odličnu stvar, baš onako kako bi to trebao učiniti svaki roditelj. 
lovepotion
 • 5.2.2018 16:59:40
 • Bodova: 54638
 • Prijavi
[QUOTE=suncica-negra]To što su ostale trudne to je najmanji problem - treba "pošumljavati" RH jer nas ionak ima malo ;-) Veći su problem bolesti :-/ [/QUOTE]Zaista? 
suncica-negra
 • 5.2.2018 16:56:03
 • Bodova: 19246
 • Prijavi
To što su ostale trudne to je najmanji problem - treba "pošumljavati" RH jer nas ionak ima malo ;-) Veći su problem bolesti :-/
sssss21
 • 5.2.2018 11:38:55
 • Bodova: 7912
 • Prijavi
Svakako sam za to da se mlade educira o takvim stvarima,nemogu vjerovat uopce da u 21 stoljecu kada nam je sve dostupno na internetu i 90% mladih ima pristup internetu a i dalje su statistike porazavajuce...Ja necu zaboravit kad je u 3 srednje prije cca 10 godina jedna kolegica iz razreda pitala dali se moze ostat trudan ukoliko se SPAVA s muskom osobom u istom krevetu,i ne to nije bila sala bila je jako ozbiljna i kasnije jako posramljena ali rekla je da ona zaista nema s kim razgovarat o takvim stvarima jer su joj roditelji jako religiozni i to je tabu tema... Roditelji bi najprije trebali educirat svoju djecu o tome a zatim i skole. Je sramimo se pricat o takvim stvarima sa roditeljima i to nije cudno ali nije da ce ti mama doc i rec e kad budes radila ono daj si kupi kondom. Moji su roditelji to odradili na nacin da je tata razgovarao s bratom a mama samnom kad smo krenuli u srednju skolu,mama je rekla da je vrijeme da porazgovaramo o necemu o cemu nece bit ugodno ni jednoj od nas dvije razgovarat al da sam dovoljno zrela da shvatim da je to roditeljska briga..To je zvucalo odprilike ovako :˘Nalazis se u godinama kad si najpovodljivija,najlakse se zaljubis i mozda najlakse pristanes na sex s nekim,kad ces to ucinit i sa kim ja ti nemogu rec ali ti mogu dat savjet da se ne zuris. Ne propustas nista sto kasnije neces moc nadoknadit ,u svakom slucaju najbitnije je da se zastitis. Nikad neznas s kim je ta druga osoba mogla imat ne zasticen odnos,a druga stvar jos si i sama dijete da bi odgajala jedno,mada ni to nije najgora stvar na svijetu da ti se i desi.Nekom ce se mozda taj majcin savjet,razgovor cinit ajme grozno da jedna majka tako razgovara sa svojom kcerkom od 15 godina ali na mene je imala utjecaj i najdraze od svega mi je bilo sto mi je bez obzira na sve i dalje dala doznanja da su u slucaju da ju ne poslusam oni i dalje uz mene. Majko hvala ti sto si mi i majka i prijateljica.editirano 5.2.2018 11:40:35 od ssonja