Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Kako da se povežete s tinejdžerom

Kako da se povežete s tinejdžerom

Nekoliko vrlo korisnih savjeta

Djeca u tinejdžerskim godinama znaju biti prilično teška i koliko god se kao roditelji pripremali za to razdoblje jednostavno nikad ne možete biti dovoljno spremni. Naime, neke situacije mogu biti šokantne za cijelu obitelj. Da bi takvih situacija bilo što manje, potrebno je doprijeti do tinejdžera i povezati se s njim na određeni način. 

Do adolescenata je teško doprijeti jer se čini kao da su ljuti na cijeli svijet, no ipak nije nemoguće. U nastavku vam dajemo neke korisne savjete kako da se povežete sa svojim tinejdžerom.

1. Uđite u njihov svijet

Jedan od najboljih načina da doprete do svog djeteta je da postanete dio njegovog svijeta. To neće biti lak zadatak, no vrijedi pokušati. Istražite koji su njihovi interesi. Da li vaše dijete voli glazbu, sport, modu ili nešto drugo? Budite zainteresirani za njih i za ono što ih zanima. O čemu god da je riječ, dajte svom djetetu do znanja da vam je stalo do njegovih interesa. Ohrabrujte ga i potičite u svemu što radi jer to je izvrstan način da se bolje povežete s njim.

2. Družite se s njima

Iako se mnogo toga promijenilo otkako ste vi bili u tinejdžerskim godinama, neke su stvari ostale iste. Vaše će se dijete rado družiti s vama ako je riječ o aktivnostima u kojima ono uživa. Primjerice, vaša kćer zacijelo neće odbiti ponudu za zajednički odlazak u shopping. Razmislite o takvim aktivnostima i predložite svom djetetu zajedničko druženje, ono vas zacijelo neće odbiti. Za vas je to odličan način da se bolje povežete s njime. 

3. Pošaljite im poruku

Današnje generacije tinejdžera većinu svog vremena provode na računalima ili pametnim telefonima. Umjesto da negodujete zbog toga, pokušajte se povezati sa svojim djetetom i na taj način. Morate shvatiti da danas djeca komuniciraju na mnogo drugačiji način nego ste vi nekad. Pošaljite mu poruku ili zabavan mail i oni će vrlo vjerojatno uživati u toj vrsti komunikacije s vama. 

4. Smijte se zajedno

Smijanje je odličan način na koji se možemo povezati jedni s drugima, pa tako i s djecom. Tinejdžeri vole zabavu i imaju smisao za humor. Zabavite se sa svojim djetetom i smijte se zajedno i vašem će tinejdžeru to biti izuzetno drago.   

5. Otiđite na izlet

Izleti mogu biti vrlo zabavan način provođenja vremena s tinejdžerom, a to je također i odlična prilika da se bolje s njime povežete. Naime, dijete će vam se vrlo vjerojatno mnogo lakše otvoriti prilikom putovanje, nego kod kuće. Izleti s djecom su zbog toga dobra stvar u koju se isplati uložiti trud i vrijeme. 

6. Slušajte ih

Vrlo je važno da poslušate svog tinejdžera kada vam želi nešto reći. Pronađite vremena i razgovarajte s djetetom o svemu što ga muči. Kad god vam se vaše dijete poželi otvoriti, uzmite si vremena i poslušajte ga. Dajte im do znanja da ćete uvijek biti tu za njih kada im bude potrebno. Važno je da sa svojim tinejdžerom imate dobar odnos te da možete razgovarati o svemu. 

7. Dajte im do znanja da ste tu za njih 

Na kraju, najvažniji savjet – budite tu za svoje dijete, uvijek i bez obzira na sve. Dajte mu do znanja da može računati na vas u svakom trenutku i u svakoj situaciji. Podržavajte ih u svemu što čine i biti će im drago što kraj sebe imaju roditelje koji ih vole, a oni će vam uzvratiti na isti način. 

Dakle, potrebno je malo truda da biste se povezali sa svojim tinejdžerom, no uistinu se isplati. Imate li dijete u tinejdžerskim godinama? U kakvim ste odnosima? 
 
Izvor: parenting.allwomenstalk.com 
Foto: stockimages/Freedigitalphotos.net 
 
Komentari
+2
 
indy
  • 19.11.2014 21:38:33
  • Bodova: 20971
  • Prijavi
Uvijek razgovor i saslušanje njihovih jadi (iako imamo svojih problema).Naravno zajednički šoping je dobar način druženja ,ali može biti opasan za naš novčanik :)
tanja.soic
  • 28.10.2014 9:22:08
  • Bodova: 142
  • Prijavi
Super članak, ali ima dana kada jednostavno ništa ne pali. Mislim da je bitno kao u svim fazama odrastanja da imaju čvrsto postavljene granice, i da ih se što više usmjerava ka nekim pzitivnim aktivnostima.
jopyplavusa
  • 3.10.2014 12:16:02
  • Bodova: 56741
  • Prijavi
Dobar je članak, korisni savjeti, ali NE podržavajte ih baš u svemu što čine, jer u toj dobi djeca postaju buntovna i eksperimentiraju sa svim i svačim, podrška je svakako dobro došla u raznim sportskim aktivnostima i slično :)