Zbog čega je nebitno brojanje kalorija želite li smršavjeti?

Zbog čega je nebitno brojanje kalorija želite li smršavjeti?

Želite li izgubiti kilograme, prestanite brojati kalorije

Ideja o tome kako je brojanje kalorija nužno želite li izgubiti kilograme i dalje je prilično popularna, iako baš ne drži vodu. Naime, želite li uistinu izgubiti višak kilograma, brojanje i reduciranje kalorija neće vam biti od velike pomoći. 
 
Zapravo je sama ideja o brojanju kalorija prilično zastarjela, a riječ je o posve pogrešnom pristupu. Nekima će možda pomoći da broje kalorije jer na taj način drže stvari pod kontrolom, no većini ljudi to postaje samo opsesivna navika koja ih sprečava da uživaju u hrani. 

Želite li smršavjeti, fokusirajte se na zdravu prehranu i fizičku aktivnost i, što je najvažnije od svega, naučite slušati signale koje vam tijelo šalje. Klonite se šećera, loših masnoća i industrijski obrađenih namirnica koje sadrže mnoštvo štetnih dodataka i aditiva. Umjesto toga, neka na vašem svakdnevnom jelovniku svoje mjesto nađu svježe voće i povrće te cjelovite namirnice. Također, imajte na umu da se postizanje idealne tjelesne težine ne može dogoditi preko noći. Za to je potrebno neko vrijeme. 
 
U cijelom tom procesu mršavljenja, prestanite se opterećivati kalorijama. U nastavku vam otkrivamo zašto je brojanje kalorija posve nebitno, želite li izgubiti višak kilograma. 
 
1. Vjerojatno zapravo ni ne znate koliko kalorija vam je potrebno
 
Da biste mogli točno izračunati koliko vam je kalorija dnevno potrebno kako biste smršavjeli, trebali biste znati podosta informacija o svom metabolizmu, načinu na koji vaše tijelo izgara kalorije, kao i koliko vam je kalorija minimalno potrebno da bi vam organizam mogao normalno funkcionirati. Nemate li precizno izračunate sve te podatke, brojanje kalorija zapravo vam i nema previše smisla. Iako postoje neki standardi o tome koliko je dnevno kalorija potrebno jednom prosječnom čovjeku, takva indirektna kaloriometrija zapravo ima svoje nedostatke jer nije riječ o preciznim izračunima. 
 
2. Ne znate koliko kalorija vaše tijelo apsorbira iz hrane
 
Činjenica je da nisu sve kalorije jednake. Mnogo toga ovisi o vrsti namirnica koju unosite, načinu na koji je obrađena, koliko vlakana sadrži, itd. Čak i bakterije koje se nalaze u vašim crijevima mogu imate veliku ulogu u tome koliko će kalorija biti apsorbirano iz pojedine namirnice. Apsorpcija kalorija iz namirnica u ljudskom organizmju vrlo je složen proces kojeg nije nimalo lako razumjeti.
 
3. Kalorije navedene na pakiranju proizvoda ne moraju uvijek biti točne
 
S obzirom na to da nije moguće precizno izračunati kalorije, tako ni informacije o količini kalorija navedene na pakiranju proizvoda nisu sto posto točne i mogu varirati. Znači da vam oslanjanje na brojanje kalorija i nema previše smisla. 
 
4. Zbog brojanja kalorija mogli biste zanemariti signale koje vam tijelo šalje
 
Budete li kod prehrane usredotočeni isključivo na brojanje kalorija, mogli biste zanemarivati signale koje vam šalje vaš organizam, odnosno nećete znati osluškivati potrebe svog tijela vezane uz glad i sitost. Možda ćete biti gladni, ali nećete jesti samo zato jer ste dosegli razinu kalorija koje taj dan smijete unijeti. To je pogrešno i nije nimalo dobro za vaše zdravlje. Poslušajte potrebe svog tijela i nemojte zanemarivati signale koje vam šalje. Kada ste gladni, jedite. Ako pak osjetite sitost, prestanite jesti. Vrlo jednostavno, zar ne? Vjerujte vlastitom tijelu jer ono najbolje zna što je dobro za vas. 
 
5. Ideja o sagorijevanju kalorija nije posve točna
 
Kad je u pitanju sagorijevanje kalorija koje unosimo hranom, također postoje određeni nesporazumi. Naime, mnogi misle, ako su unijeli previše kalorija da će s malo više vježbanja to lako riješiti. No stvari nisu tako jednostavne kao što izgledaju. Istraživanja su dokazala kako je kod sagorijevanja kalorija i njihovom pretvaranju u masnoće ili energiju ključno to otkud one zapravo dolaze. Stoga nemojte misliti da ćete pogreške vezane uz unos loših namirnica lako ispraviti vježbanjem. Uz napornije treninge samo ćete biti još više gladni pa ćete jesti još više i tako zapravo ulazite u začarani krug. Dobra je vijest to da ako se povremeno prejedete, vaše tijelo se može pobrinuti za te dodatne kalorije, bez da dobijete na težini. 
 
Dakle, kao što smo već naveli na početku, želite li izgubiti na težini, umjesto na kalorije fokusirajte se na svježe, sezonske i lokalno uzgojene namirnice. Obratite pažnju na to što jedete, budite fizički aktivni i poslušajte potrebe koje vam vaše tijelo šalje. Budite svjesni svakog zalogaja, jedite sporo i naučite uživati u hranu. Također, pobrinite se da unosite dovoljno tekućine u svoj organizam. Ako većinu vremena konzumirate uravnoteženu prehranu, vaše će tijelo najvjerojatnije odgovoriti pronalaženjem svoje ravnoteže - bez potrebe za brojanjem kalorija.
 

Foto: Unsplash
 
Komentari
+2
 
trnje
 • 27.7.2017 8:33:55
 • Bodova: 2084
 • Prijavi
tajna je samo jedite svjesno.Hrana je energija i jedite kad ste gladni i pri tome samo jedite i uživajte u svakom zalogaju.jedite sve i bez odricanja i bit ćete poput mene vitki i puni energije
marinusa
 • 27.7.2017 1:12:37
 • Bodova: 267
 • Prijavi
Poznam jednu bivšu manekenku koja je brojeći svoje kalorije dospjela na pskihijatriju i tamo ostala dvije godine.
yoyo
 • 26.7.2017 23:26:41
 • Bodova: 328
 • Prijavi
nisam probala, prekomplicirano mi je, iako sam isprobala nekoliko dijeta
anna-herman
 • 26.7.2017 10:18:07
 • Bodova: 56294
 • Prijavi
Nije mi nikad palo na pamet brojati kalorije niti bi mi se to dalo. Najbolje sama osjetim kad mi je too much kilograma i onda poduzmem potrebne korake.
canyon
 • 26.7.2017 8:54:27
 • Bodova: 16064
 • Prijavi
Nisam to nikada radila,cak niti neznam kako bi, istina nemam previse kg ali kada malo pretjeram i vidim da je 2-3kg gore, izbacim slatko i priloge, kruh inace ne jedem, nisam ljubiteljica i zacas sam na svojoj kilazi. Nedavno sam otkrila lchf prehranu (to nije dijeta)i odusevljena sam. Jedes koliko hoces a ne debljas se i smrsavis bas tamo gdje zenama treba, na trbuhu i bedrama.