Prilagodite prehranu i vježbe svojoj građi tijela

Prilagodite prehranu i vježbe svojoj građi tijela

Jabuka, kruška, ravnalo ili pješčani sat - ublažite nedostatke i istaknite atribute

OBLIK RAVNALA

Imate dugačke noge, mršave ruke, nemate oblina, niti izražen struk - mnoge žene sanjaju o ovakvom obliku tijela. Od poznatih zvijezda ovako su građene Cameron Diaz i Gwyneth Paltrow.
Vaša tjelesna građa je kao kod manekenki. Zato rađe uživajte u svome tijelu umjesto da sanjate o oblinama.
Kako ipak do oblina?

Prehrana
Jedite pametno! Budući da imate sreće po prirodi biti mršava, imate veću slobodu kod odabira hrane, no ipak pripazite da se hranite zdravo. Treba vam puno energije, osobito ako se bavite sportom, pa u prehranu uvrstite više kompleksnih ugljikohidrata i bjelančevina. Umjesto slatkiša uzmite svježe voće ili povrće.

Vježbanje

Više radite vježbe snage, a manje vježbe izdržljivosti. Nemojte se bojati mišića. Lijepo oblikovane ruke i leđa, te čvrsta stražnjica zaoblit će vašu figuru i smanjiti struk.

Kardiovaskularne vježbe: radite 3-4 puta tjedno po 25 minuta intervalne vježbe poput sprintanja, vožnje brdskog bicikla,  plivanja – bitno je da izmjenjujete intenzitet vježbi: 60-90 sekundi napora, zatim malo usporite, pa opet pojačajte intenzitet vježbe.
Vježbe snage: Za noge i stražnjicu radite čučnjeve i iskorake. Za gornji dio tijela: sklekove, dizanje utega, vježbe za prsa i leđa.

OBLIK PJEŠČANOG SATA

Ovo je u cijelosti ženstvena građa, poput one Marilyn Monroe, Eve Mendes ili Mische Barton.

Izražene grudi, jača stražnjica i uz to uzak struk - figura za poželjeti. Imate ono što izluđuje muškarce, zato ponosno pokažite svoje obline.


Prehrana
Pažljivo birajte hranu. Kako bi vam struk ostao uzak, hranite se uravnoteženo. Izbjegavajte kaloričnu hranu i potaknite izmjenu tvari u organizmu. Pijte zdrave napitke, poput sokova od svježeg voća, a izbjegavajte masnu hranu. Jedite više riže, povrća i razne juhe.

Vježbanje
Kako bi održali lijepu liniju radite vježbe izdržljivosti i snage.
Vježbe izdržljivosti: 3-4 puta tjedno trčite, vozite bicikl ili plivajte po 30-45 minuta.
Vježbe snage: Ojačajte ramena i leđa, a struk održite vitkim trbušnjacima. Joga ili pilates su izvrsni za držanje i lijepo oblikovane mišiće.

OBLIK JABUKE

Imate mršave noge, malu stražnjicu te izraženije grudi i širi struk. Među poznatima, ovako su građene Kate Hudson, Drew Barrymore i Eva Longoria. Jaka leđa i lijepi trbuh mogu očarati ljude. Poput Kate Hudson možete puno učiniti od svoje figure i ponosno pokazati vitke noge i uske bokove.

Prehrana
Pažljivo birajte namirnice: neke izbacite, nekih uzimajte više, kako bi vam prehrana bila laganija. Manje jedite prerađene žitarice (kruh, peciva, tjesteninu...), kao i mliječne proizvode, a u prehranu uvrstite više integralne riže, prosa i leće. Ako ne možete bez mliječnih proizvoda, radije uzimajte sojino mlijeko i kozji sir.

Vježbanje
Trebate sagorjeti što više kalorija i raditi vježbe za trbuh.
Vježbe izdržljivosti: 3-4 puta tjedno trčite, plivajte, igrajte tenis ili neki timski sport (npr. košarka, odbojka) po 45 minuta kako bi se dobro oznojili.
Vježbe snage: Vježbama trebate oblikovati gornji dio tijela, pri čemu će vam pomoći sklekovi, trbušnjaci, vježbe za prsa i ruke, i to sa što više ponavljanja vježbi (preko 20 ponavljanja u 3-4 serije).

OBLIK KRUŠKE

Gornji dio tijela vam je uži (grudi i struk), a donji širi (stražnjica i bokovi). Primjer ovakve građe su Jennifer Lopez i Kate Winslet. Ako su vam bokovi i bedra jači, učinite to svojim prepoznatljivim znakom poput J. Lo. Posebno istaknite leđa i gracioznije dijelove tijela.

Prehrana
Čim više jedite svježe voće i povrće, i pridržavajte se rasporeda obroka.
Obavezno ujutro doručkujte, ručajte između 12 i 14 sati, a večerajte nešto lagano između 18 i 20 sati. Izbjegavajte slatkiše i masnu hranu, a u jelovnik uvrstite namirnice od cjelovitih žitarica (bez obzira da li se radi o mueslima, kruhu ili tjestenini). Jastučića s bokova i stražnjice ćete se riješiti uz pomoć sirovog voća i povrća te vode (popijte 1,5 l vode do 12h te 1,5 l između 12 i 18h).

Vježbanje
Oblikujte i učvrstite stražnjicu. Budući da su vam bokovi, bedra i stražnjica izraženiji, radite više kardiovaskularnih vježbi i laganije vježbe snage.
Vježbe izdržljivosti: 3-4 puta tjedno hodajte ili trčite umjerenim tempom po 45 minuta. Također vam preporučamo aerobic, step-aerobik i ples.
Vježbe snage: Prije svega ojačajte prsa, ramena i leđa, kako bi uravnotežili svoje proporcije. Uz to radite trbušnjake i napravite most (držite za početak 30 sec, a kad se izvježbate 1 minutu).

 
Komentari
+2
 
okorjela
  • 21.1.2015 15:54:38
  • Bodova: 3720
  • Prijavi
a oblik v? :) eto baaaš moj tip građe zaobiđete XD široka ramena, struk koji je širi u rebrima a sužava se prema kukovima gdje se nadovezuju mali bokovi mala stražnjica i vitke noge? znači bezoblinska atletska građa gdje svaki gram ide u ruke i gornji dio trupa (a u cice ni mikrogram)
bad_girl4291
  • 9.1.2009 19:34:13
  • Bodova: 317
  • Prijavi
sta da radim pa ja neznam kakvog je oblika moje tjelo