Koliko su uistinu djelotvorni čajevi za mršavljenje i jesu li opasni za zdravlje?

Koliko su uistinu djelotvorni čajevi za mršavljenje i jesu li opasni za zdravlje?

Stručnjaci otkrivaju pravu istinu o čajevima za mršavljenje

O čajevima za mršavljenje puno se priča, a zasigurno ste i sami primijetili agresivne oglase na društvenim mrežama. Možda ste ih čak isprobali vi ili netko od vaših prijatelja. Čajevi koji obećavaju sagorijevanje kalorija i topljenje masnog tkiva svuda su oko nas, a priča o mršavljenju bez imalo napora vrlo je primamljiva.
 
Ipak, jeste li se ikad zapitali kako ti čajevi mogu utjecati na vaše zdravlje i koje sastojke sadrže ako daju tako drastične rezultate? Stručnjaci tvrde da su čajevi za mršavljenje uglavnom neučinkoviti, a u najgorem slučaju i prilično opasni za zdravlje.
 
U nastavku vam otkrivamo činjenice koje biste svakako trebali uzeti u obzir prije nego povjerujete u priče o čudotvornim čajevima...
 
Izgubit ćete samo 'vodenu težinu', ali nećete smršavjeti
 
'Vodena težina' u većini je slučajeva odgovorna za naglo povećanje tjelesne težine, osobito ujutro kad se znamo probuditi s 1-2 kilograma viška nego dan prije. To je uobičajena pojava kod mnogih, a razina tjelesnih tekućina podložna je promjenama. Osim toga, postoje i neka zdravstvena stanja koja mogu uzrokovati zadržavanje vode u organizmu. Čajevi za mršavljenje djeluju tako da potiču izlučivanje tekućina, odnosno imaju diuretski učinak i zbog toga često daju brze rezultate. Ustvari, tu nije riječ o stvarnom mršavljenju, već o gubitku 'vodene težine'. Postoje mnoge biljke koje imaju laksativni i diuretski učinak, a neke od njih – ukoliko se pretjerano koriste – mogu ozbiljno naštetiti zdravlju pa radije nemojte riskirati, savjetuju stručnjaci.
 

 
'Prirodno' ne znači 'sigurno'
 
Ako je na nekom proizvodu navedeno da je 100% prirodan, to ne mora nužno značiti da je siguran za vaše zdravlje. Svi ti suplementi za mršavljenje – čak i oni koji sadrže prirodne sastojke - su potpuno neregulirani. Stručnjaci za prehranu tvrde kako proizvođači na etiketi mogu navesti bilo što pa čak i tvrdnje koje su neutemeljene. Ono što je zastrašujuće najviše od svega je to da često niti ne otkrivaju sve sastojke, a osobito je to učestala situacija kad su u pitanju dodaci za gubljenje kilograma, upozoravaju stručnjaci. Na tržištu se često mogu pronaći dodaci i čajevi koji sadrže opasne (ponekad i ilegalne) sastojke koji su povezani sa srčanim udarima i sličnim zdravstvenim problemima. Iz tog razloga, nemojte kupovati nikakve čajeve ili slične dodatke koji obećavaju brze rezultate, a da su od nepoznatih i neprovjerenih proizvođača.
 
Bolje da pijete prave čajeve
 
Danas postoji mnogo zdravihi provjerenih biljnih čajeva čije su zdravstvene prednosti višestruke. Bijeli, crni ili zeleni čaj samo su neki od zdravih čajeva koje biste trebali uvrstiti u svoju rutinu i koji mogu učiniti čuda za vaše zdravlje, potaknuti metabolizam te olakšati gubljenje kilograma. Osobito je koristan zeleni čaj želite li smršavjeti jer sadrži spojeve koji potiču sagorijevanje kalorija te tako mogu značajno utjecati na gubljenje kilograma. U konačnici, nemojte zaboraviti da najveću ulogu kod mršavljenja ipak igraju prehrana i tjelovježba, a svi dodaci i suplementi koji obećavaju brze i instant rezultate mogu biti djelotvorni samo na kratke staze te, u najgorem slučaju, opasni za vaše zdravlje.

Foto: Unsplash
 
Komentari
+2
 
dodaa
 • 29.5.2018 10:57:11
 • Bodova: 35659
 • Prijavi
Volim piti čaj zaslađen medom ili običnim šećerom.Najčeće ga uzimam u trgovini,a ponekad i u ljekarni,nikad ne bih kupila u trgovini ili naručila preko interneta ili televizije neki čaj za koji nikad nisam čula,a i ne vjerujem u to da se s njima brzo smršavi,za to je najviše zaslužna prehrana i vježbanje,nikakvi čajevi.
trnje
 • 28.5.2018 17:18:21
 • Bodova: 2084
 • Prijavi
Ja volim čaj od koprive koju sama uberem.Ne znam da li se mrsavi od nje ali odlična je za uklanjanje celulita
ivas
 • 28.5.2018 11:17:34
 • Bodova: 54032
 • Prijavi
A zašto nije navedeno koji su to čajevi štetni? i prvo piše kako se od čajeva gubi samo vodena težina a već u idućem odlomku nam se nudi zeleni čaj u svrhu mršavljenja...i zanima me odakle informacija o dodavanju sastojaka u čajeve i zbilja ne znam gdje se to može bilo šta pisati na deklaracije...ovo je poprilično površan i neutemeljen članak...ništa novo, već smo navikli
russiangirl
 • 28.5.2018 10:31:42
 • Bodova: 23800
 • Prijavi
Ma kakvi čajevi, ništa dok ne staviš čep na usta.
canyon
 • 28.5.2018 8:57:01
 • Bodova: 16818
 • Prijavi
Cvijet bazge, lipa, stolisnik.....tko moze prosece prirodom, uziva, bere i ima caja cijelu zimu. A pogotovo menta i bisiljak rastu na balkonu u tegli i svaki tj imas sto posusiti a pritom uzivas u zelenilu i mirisu.