Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Koje su najbolje i najgore masti u keto/LCHF prehrani?

5 masnoća koje slobodno možeš jesti, 4 za nešto umjereniju konzumaciju i one koje obavezno moraš izbjegavati

2/3
4 masti trebate umjereno jesti (ne pretjerivati) na keto/LCHF prehrani


Ove namirnice su dozvoljene no nisu baš najzdraviji zdrav izvor masnoća. Zapravo, to nije u potpunosti točno, jer oko ovoga postoje suprotstavljena mišljenja stručnjaka. S jedne strane imamo one koji tvrde da su zasićene masnoće štetne (kardiovaskularni problemi i začepljivanje žila), dok s druge strane ima stručnjaka koji tvrde da su zasićene masnoće baš zaštita od kardiovaskularnih oboljenja - naravno ako dolaze iz pravih izvora - po njima su punomasni mliječni proizvodi i meso iz organskog uzgoja u redu, ali ne i industrijski prerađeno meso koje je jako štetno.

Kako god bilo bolje biti siguran nego kasnije žaliti, pa s ovim masnoćama pokušajte nešto umjerenije...

1. Sir

Komad punomasnog sira sadrži 115 kalorija, 7 g proteina, 9 g masti (5 g zasićenih masti), oko pola g ugljikohidrata i ne sadrži vlakana. Zbog toga što se radi o zasićenim masnoćama, spada u hranu u kojoj ne biste smjeli baš neograničeno uživati. No, neka istraživanja pokazuju da sir ima svoje zdravstvene prednosti. Meta-analiza objavljena u prosincu 2017. u European Journal of Nutrition pokazala je da je konzumacija sira povezana s 10 posto nižim rizikom od srčanih bolesti i moždanog udara, posebno za one koji konzumiraju oko 40 g (ili krišku i pol) dnevno.

2. Vrhnje

Dodavanje vrhnja u kavu jedan je od načina da dobijete dodatni izvor masnoća u danu. Samo budite svjesni da je to izvor zasićenih masnoća - i, s obzirom na malu količinu serviranja, lako je pretjerati s njime.
1 žlica punomasnog vrhnja ima 51 kaloriju, 5 g masti (3,5 g zasićenih masti), i pola g ugljikohidrata.

3. Kokosovo ulje

S obzirom na to da je kokosovo ulje trenutno jako popularno, i tvrdi se da je lijek za kojekakve naše boljke - i dato je zeleno svjetlo za konzumaciju koliko god želite. To baš i nije slučaj, ako se pita različite stručnjake. Postoji kontroverza s kokosovim uljem zbog visokih razina zasićenih masti. To s jedne strane vrijedi, no s druge strane stručnjaci tvrde kako je kokosovo ulje ipak drugačije. Dio masnoća sastoji se od triglicerida srednjih lanaca, masnih kiselina koje tijelo brže metabolizira i manje je vjerojatno da će ih tijelo pohraniti kao masne naslage u tijelu. Ipak i s kokosovim uljem najbolje je umjereno.

4. Maslac

Kako i sve ovo prije navedeno i maslac spada među masti koje bismo trebali umjereno unositi u organizam, bez nekakvog
pretjerivanja jer i maslac sadrži zasićene masnoće.

1 žlica maslaca ima 102 kalorija, 12 g masti (od kojih je 7 g zasićenih masti) i 0 ugljikohidrata.
2/3
 
Komentari
+2
 
irija
  • 4.2.2019 17:36:20
  • Bodova: 39717
  • Prijavi
Koristim maslinovo ulje samo za salatu,od mlječnih proizvoda uzimam zrnati ili posni sir.Margarin vrlo malo,kobase i hrenovke sam skroz izbacila iz prehrane.