Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Koje su najbolje i najgore masti u keto/LCHF prehrani?

Koje su najbolje i najgore masti u keto/LCHF prehrani?© Fotolia

5 masnoća koje slobodno možeš jesti, 4 za nešto umjereniju konzumaciju i one koje obavezno moraš izbjegavati

Jako dugo smatralo se kako masna prehrana dovodi do niza problema kao što su visok krvni tlak i povišen kolesterol. A sada brojna istraživanja dokazuju kako su loši/nezdravi ugljikohidrati, a ne masti, stvarni krivci za debljanje i loše zdravlje.

Činjenica jest da nekada popularne dijete koje se baziraju na izbacivanju masnih namirnica nikada nisu ispravno testirane. Što znači da smo se desecima godina pridržavali pravila za koje nikada nije dokazano da djeluju. S druge strane način prehrane koji se bazira na malo ugljikohidrata i puno zdravih masnoća rigorozno je testiran na cijelom nizu kliničkih istraživanja, a koristi ovakve prehrane stalno se dokazuju kao najboljima za zdravlje i mršavljenje.

Keto i LCHF prehrana (koje su zapravo isto samo je keto nešto malo stroži s dozvoljenih 20 ili manje UH dnevno, dok LCHF ima i svoju umjerenu verziju do 50, te opuštenu s čak 100 UH) baziraju se na rezanju ugljikohidrata iz prehrane i stavljanje fokusa na zdrave masnoće.

A u prehrambenom planu gdje do 80 posto kalorija dolazi upravo iz masnoća iz masti - što prebacuje vaše tijelo u ketozu, ili stanje u kojem sagorijevate masti za glavni izvor energije umjesto ugljikohidrata - nije niti čudno da je upravo to grupa namirnica na koju se moramo usredotočiti. Isto tako, znamo da su neke masnoće zdravije od drugih, i upravo o tome ovog puta govorimo.
 
5 najboljih masnoća


1. Avokado

Iako je ovo tehnički voće (a većina voća je zabranjena na ovoj prehrani), avokado izvrstan izvor mononezasićenih masnih kiselina koje su važne za zdravlje srca i krvožilnog sustava. Oni su također prepuni vlakana pa tako održavaju i zdravlje probavnog sustava. Polovica avokada sadrži 161 kalorija, 2 grama proteina, 15 g masti, 9 g ukupnih ugljikohidrata i 7 g vlakana - što znači da imaju samo 2 g neto ugljikohidrata (odnosno jedinih UH koji se broje).

2. Maslinovo ulje

Kada u našoj prehrani imamo masti kao što su mononezasićene masne kiseline, oni nas ne čine samo sitijima već zadržavaju razinu lošeg kolesterola nižima. Maslinovo ulje je izvrsno za lagano kuhanje i pirjanje (ne predugo pečenje), kao dresing u salatama ili naprosto preliven preko mesa i povrća.

Jedna žlica ima 119 kalorija i 13,5 g masti, od kojih su samo 2 g zasićene masti.

3. Ulje avokada

Kao i maslinovo ulje, ulje avokada bogato je protuupalnim mononezasićenim masnim kiselinama, ali dodatna korist od uporabe avokadovog ulja je u tome što odolijeva na visokim temperaturama što znači da je dobro za prženje.

1 žlica ulja avokada ima 124 kalorije, 14 g masti i 0 g ugljikohidrata.

4. Orašasti plodovi

Orašasti plodovi sadrže zdrave nezasićene masti, ali sadrže i nešto ugljikohidrata, pa nije svejedno koje jedete i koliko.

Primjerice, 1 žlica bademovog maslaca ima 98 kalorija, 3 g proteina, 9 g masti, 3 g ukupnih ugljikohidrata i oko 1,5 g vlakana (znači oko 1,5 g neto ugljikohidrata.

Što se samih badema tiče, 100 g badema sadrži 578 kalorija, 21,26 g proteina, 19,74 g ugljikohidrata, 11,80 g dijetalnih vlakana i 50,64 g masti.

Šalica oraha (115 g) ima 765 kalorija, 76 g masti, 18 g proteina, 16 g ugljikohidrata i 8 g dijetalnih vlakana;

Šalica (115 g) lješnjaka sadrži 722 kalorije, 70 g masti, 17 g proteina, 19 g ugljikohidrata i 11 g dijetalnih vlakana.

100 g pistacija sadrži 5,9 g proteina, 17,4 g masti, 27,51 g ugljikohidrata i 10,30 g vlakana.

100 g kikirikija ima 580 kalorija, 52 g masnoća, 26 g proteina i 16 g ugljikohidrata (od čega je 9 g vlakana, a 7 g net ugljikohidrati)


5. Chia i lanene sjemenke (i laneno ulje)

Stručnjaci ih preporučuju jer sadrže omega-3 masne kiseline. Više ovih masnoća poboljšava omjer omega-6 i 3 masnih kiselina koje konzumirate, što poboljšava zdravlje. Konzumiranje više omega-3 i manje omega-6 masnih kiselina (koje su jako zastupljene u zapadnjačkoj prehrani) snižava rizik od inzulinske rezistencije ( znaka dijabetesa tipa 2) i pretilosti.

30 g chia sjemenki ima 138 kalorija, 5 g proteina, 9 g masti, 12 g ugljikohidrata i nevjerojatnih 10 g vlakana (tako da samo 2 neto ugljikohidrata)

1 žlica mljevenih lanenih sjemenki sadrži 37 kalorija, 1 g proteina, 3 g masti, 2 g ugljikohidrata i 2 g vlakana (u osnovi 0 neto ugljikohidrata). Samo budite sigurni da konzumirate svježe mljevene lanene sjemenke da samo ne "prođu" kroz vaše tijelo cijele.

 
1/3
 
Komentari
+2
 
irija
  • 4.2.2019 17:36:20
  • Bodova: 37878
  • Prijavi
Koristim maslinovo ulje samo za salatu,od mlječnih proizvoda uzimam zrnati ili posni sir.Margarin vrlo malo,kobase i hrenovke sam skroz izbacila iz prehrane.