Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

9 načina kako bez muke smanjiti ugljikohidrate u svojoj prehrani

9 načina kako bez muke smanjiti ugljikohidrate u svojoj prehrani

Moguće je! Štoviše, ukusno je!

Već i ptice na granama znaju da su ugljikohidrati (ne svi, već oni poput bijelog brašna i bijele riže) štetni i za naše zdravlje i fizički izgled. Ovo otkriće rezultat je brojnih istraživanja, kojih je bilo još više nakon što su ljudi počeli shvaćati kako nismo postali ništa mršaviji (generalno na svjetskoj razini) kada smo izbacili ili smanjili masnoće u prehrani (jedući light proizvode) koje su u devedesetima bile proglašene glavnim uzrok svih zdravstvenih problema.

Sada znanstvenici tvrde kako su za debljinu (i loše zdravlje) krivi određeni ugljikohidrati. Kažem određeni jer ugljikohidrati su ipak potrebni za funkcioniranje našeg organizma. No nisu svi ugljikohidrati isti niti nam je potrebna velika količina ugljikohidrata, a da se puno lakše i brže mršavi kada srežete njihovu konzumaciju – to je već više puta dokazano.

Loši ugljikohidrati (poput bijele tjestenine, kruha ili riže) brzo se probavljaju pa i nisu jako zasitni – zbog toga smo u stanju pojesti velike količine te hrane. Isto tako u tijelu se veoma brzo pretvaraju u masne naslage.

Zato je bolje prebaciti se na zdravije ugljikohidrate, a to možete učiniti veoma lako. Isprobajte neke od ovih ideja...
 
Foto: © pathdoc - fotolia

Umjesto tjestenine – tikvice (zucchini)


Može koristiti spiralizator kako biste od tikvica napravili špagete ili ih možete narezati na tanke prutiće (meni draža verzija). Nakon toga tikvice kratko obarite (tek 2-3 minute) i spremne su da ih prelijete svojim omiljenim umakom.
1/9
 
Komentari
+2
 
ella102
  • 8.9.2017 8:26:17
  • Bodova: 6659
  • Prijavi
Ja se hranim prema LCHF-u i bas mi pase. I prije sam dosta povrca jela a sad jos i vise. Nije mi nikakva gnjavaza slagati jelo. Uvijek slozim vise pa imam i rucak i veceru. Doduse jos uvijek kuham smao za sebe. Iako vidim dok mama slaze tipa mljeveno da uz makarone za sebe i brata za mene naguli jedni tikvicu i stvai min dvije u kipucu vodu. Mislim da joj to nista vise vremena nego uobicajeno ne oduzme
filumena
  • 7.9.2017 15:37:45
  • Bodova: 1581
  • Prijavi
Naravno, ovo što sam napisala se odnosi na osobe koje nemaju nekih zdravstvenih problema vezanih uz prehranu. Kada je zdravlje u pitanju sasvim je drugačija priča i onda jedeš i ono što inače ne bi. Kad sam (davnih godina) završila u bolnici s upalom pluća, jedva sam se prisilila svaki dan uzeti žličicu meda. Danas mi je to rutina i jutro počinjem žlilicom meda. Tako da se i okusi i navike mijenjaju s vremenom, šta milom, šta silom.Ja sam, recimo, prije 2 tjedna po prvi puta osjetila kiselinu u želucu, toliku da cijelu noć nisam spavala (najela sam se navečer mamine štrudle od jabuka). Nevjerojatno je kako sam se slijedećih dana pazila slatkoga, pogotovo u večernjim satima, a prije spavanja obavezno skuhala čaj od mente. Eto, sad se opet vraćam na staro :-)
paloma_22
  • 7.9.2017 14:14:55
  • Bodova: 49673
  • Prijavi
Filumena, istina, sve što si rekla stoji i dok tako ide, ide. Samo kad zbog loše prehrane krenu problemi sa zdravljem, onda moraš napraviti promjenu. Meni prije 5 godina nije padalo na pamet jesti povrće (osim 2-3 vrste). Danas, kad me crijeva bole od kave s mlijekom, pizze, tj. veće količine bijelog brašna ili makar male količine mliječnih proizvoda, kad ne mogu pojesti više od 2 reda normalne čokolade (a nekad sam mogla onu od 300 grama i ništa mi nije bilo) ili tanjur variva od graha koje sam obožavala, a da poslije nemam probavnih problema, jednostavno sam došla do toga da ono što prije nisam jela sad jedem (naravno, kao što sam rekla, svo bljutavo povrće zakamufliram češnjakom ili nekim začinom).Ali slažem se da netko tko nema zdravstvenih problema zbog određene hrane ne treba pretjerano paziti, samo biti umjeren. Naše vlastito tijelo nam uvijek kaže što je dobro za nas, a što nije, samo što često ignoriramo znakove (ja jesam, nažalost, najviše zbog utjecaja okoline jer "kako ne piješ mlijeko, kako ne jedeš sir, kako ovo, kako ono????"). Ovakvi članci su dobra preporuka onima koji ne mogu ili ne žele jesti ugljikohidrate, nikako ih ne treba shvatiti kao forsiranje nejedenja nečega. Ali dok naše društvo shvati da razno razne intolerancije na hranu nisu izmišljene moderne bolesti, potrajat će...
filumena
  • 7.9.2017 12:40:43
  • Bodova: 1581
  • Prijavi
Ja, recimo, od povrća jedem samo grašak, mrkvu, kukuruz, a karfiol jedino kad ga promiksam sa štapnim mikserom i napravim juhu od njega. Tako da meni ove varijante otpadaju. Ne volim povrće i doazala sam da mogu živjet bez njega. Višak kg mi je isključivo od slatkiša, jer sve drugo jedem u nekim normalnim količinama. Što se tiče kruha, pojedem ga tu i tamo, ali nikad kaon prilog ručku/večeri i kruha bi se mogla odreći. I da, obožavam krumpir na sve načine, osim na salatu.  Ipak, mislim da je najviše stvar u umjerenosti u svemu što jedemo. Mislim da treba sve jesti, eventualno paziti kako se namirnice pripremaju i kombiniraju, ali potpuno izbacivanje nečega je, po meni, kontraproduktivno.   
paloma_22
  • 7.9.2017 12:34:10
  • Bodova: 49673
  • Prijavi
Ivas, i meni je svo povrće samo po sebi bljutavo (osim nekog sirovog), ali recimo tikvice s češnjakom i eventualno par kapi maslinovog ulja (ajde, i papar) su nešto posve drugo po okusu od same tikvice. Ništa bez začina i dodataka.
ivas
  • 7.9.2017 12:30:13
  • Bodova: 48111
  • Prijavi
točno je većina toga, ali baš da je ukusno...ja ne volim nikakvo povrće, jedem ga jer moram...tikvica mi je baš bljutava,a o karfiolu da ni ne započinjem...no, o ukusima se ne raspravlja, ali mi je glupo to generaliziranje oko " ukusnog povrća"
paloma_22
  • 7.9.2017 11:45:00
  • Bodova: 49673
  • Prijavi
Super članak, jedino ne mogu vjerovati da nigdje niste spomenuli orašaste plodove i sjemenke koje su odlična zamjena za puno ugljikohidratnih namirnica i odlične grickalice (puno bolje od kokica). I da ubijem mit o skupoći - 100 grama lješnjaka ili badema platim 10-ak kuna i traju mi (ako ih intenzivno jedem) po 4 dana. Puno jeftinija grickalica od čokolade, čipseva i sličnog.
gogsa
  • 7.9.2017 11:42:08
  • Bodova: 77090
  • Prijavi
E da je vremena za ovo sve raditi. I, koliko ovakvih obroka dnevno treba napraviti, s obzirom da je ipak povrće u pitanju.
ecume
  • 7.9.2017 10:13:26
  • Bodova: 6580
  • Prijavi
Možda bi bolji naslov bio: kako u prehranu uvrstiti što više povrća? Mislim muka mi je više od tih zabrana, što sve ne smijem jesti...
_ava_
  • 7.9.2017 10:02:21
  • Bodova: 3795
  • Prijavi
 Ja nisam bas sigurna da su ugljikohidrati takvo zlo kako to danas svi tvrde. Pogrijesili su s masnocama pa sa sojom pa mislim da se sad pretjeruje sa strahom od ugljikohidrata. Koliko znam dvije najzdravije svjetske kuhinje, s prostora gdje dokazano ljudi zive duze i s manje problema sa zdravljem su japanska i mediteranska kuhinja. Moze mo li ih zamisliti bez rize (japansku) i bez tjestenine, pizza, pancerotija, focacca, musaka ( mediteransku) Dakle ne bi bili ugljikohidrati zlo. Zlo je neumjerenost u bilo cemu. A za mene osobno je neumjerenost i pretjerivati u nekoj skupini namirnica ali i potpuno izbaciti neku skupinu namirnica.