10 odličnih pravila za mršavljenje za dugoročne rezultate

10 odličnih pravila za mršavljenje za dugoročne rezultate

Stručnjaci su otkrili kojih deset pravila omogućava trajne rezultate kad je borba s kilogramima u pitanju.

Očita je istina da mršavljenje odnosno borba s viškom kilograma nije nimalo zabavan proces, no ne mora biti poput pakla. Upoznajte se s ovim pravilima o mršavljenju i dugoročan uspjeh vam je zajamčen.
 
Težina tijela je nešto čega se ne biste trebali sramiti. Mnogi imaju problema s viškom kilograma zbog sporog metabolizma, genetike ili određenih zdravstvenih poremećaja. Gubitak kilograma ne mora biti uvijek mukotrpan niti nedostižan, no najprije morate usvojiti određene navike i način življenja koji će vam omogućiti održavanje zdrave tjelesne težine.
 
Stručnjaci su otkrili kojih deset pravila omogućava trajne rezultate kad je borba s kilogramima u pitanju.
 
Zaboravite na dijete
 
Želite li trajne rezultate kad je u pitanju težina tijela, najprije morate shvatiti da dijeta nije način. Trebate u potpunosti usvojiti zdrav život kao novi način života te se kloniti dijeta koje obećavaju samo kratkoročne rezultate. Dakle, zdrave prehrambene navike te vježbanje bi trebali postati dio vaše svakodnevice.

 
Važno je vježbati
 
Koliko god teško bilo, vježbanje je neizbježno želite li se riješiti viška kilograma, a i odlično je za vaše zdravlje. Vježbanje će potaknuti sagorijevanje kalorija i masnoća, ubrzati metabolizam i izgraditi mišiće. Najučinkovitije za gubljenje kilograma su kardio vježbe.
 
Pripazite na glad
 
Neke žene imaju problema s gubitkom kilograma jer se boje ostati gladne. Čim osjete glad, one jedu. Drugi jedu zbog dosade ili stresa. Kako god bilo, ako jedete bez potrebe, odnosno kada tijelu nije potrebna energija, sav taj višak pretvara se u masnoće. Važno je uspostaviti red kad je prehrana u pitanju, imati redovite obroke i jesti samo onda kad ste stvarno gladni.
 
Nisu sve kalorije jednake
 
Mehanika mršavljenja prilično je jednostavna: unosite manje kalorija nego ih trošite za energiju i kilogrami će se topiti. Važno je imati na umu da nisu sve kalorije iste. Postoje dobre i loše kalorije. Loše kalorije nalaze se u nezdravim i procesuiranim namirnicama i valja ih izbjegavati. Istraživanja su pokazala da hrana bogata zasićenim mastima i rafiniranim škrobom može uzrokovati upalu koja remeti signale u tijelu i mozgu. Osim toga, pokazalo se da tzv. 'junk' hrana može izazvati ovisnost. Da biste se riješili viška kilograma, izbacite iz svoje prehrane sve štetne namirnice. Jedite više voća, povrća, nerafiniranih žitarica i zdravih masnoća.

 
Proteini, povrće i zdrave masnoće dobitna su kombinacija za gubitak kilograma
 
Proteini su zasitni, grade mišiće i potrebni su za održavanje metabolizma. Istraživanja su pokazala da su ljudi koji su jeli veće količine proteina imali veći uspjeh kod gubitka kilograma. Povrće obiluje vitaminima i mineralima, a sadrži malo kalorija. Zdrave masnoće koje se nalaze u maslinovom ulju, avokadu i orašastim plodovima izuzetno su zdrave. Dakle, želite li smršavjeti i održavati zdravu tjelesnu težinu, pobrinite se da proteini, povrće i zdrave masnoće postanu sastavni dio vašeg jelovnika.
 
Izbjegavajte naglo mršavljenje
 
Nezdrave dijete koje obećavaju brz gubitak kilograma nisu nimalo zdrave za vaše tijelo pa ih zaobiđite u širokom luku. Izbjegavanje hrane te uzimanje dijetnih suplemenata može vam donijeti više štete nego koristi. Umjesto toga okrenite se zdravim prehrambenim navikama za dugoročne rezultate. Što je dijeta restriktivnija, veća je šteta za vaše tijelo jer umjesto masnoća, propadaju mišići.
 
Budite svjesni hrane koju jedete
 
Kako jedete je gotovo jednako bitno kao i što jedete. Da bi vaš mozak registrirao da je želudac pun, trebate se fokusirati na ono što jedete. Fizička sitost usko je povezana s psihološkim zadovoljstvom, tvrde psiholozi. Želite li izgubiti kilograme, postanite svjesni hrane koju jedete. Kad jedete, nemojte raditi baš ništa drugo. Na taj ćete način konzumirati puno manje kalorija.
 
Važite se češće
 
Da biste bili svjesni vlastite težine, ali i napretka koji ostvarujete u gubitku kilograma, morate imati vagu. Brojke na vazi najbolji su pokazatelj vašeg truda, a i vrlo su dobra motivacija (ukoliko ste krenuli u dobrom smjeru). Ako pak se brojke na vazi ne pomiču, znači da nešto ne radite kako treba. Važite se svaki dan u isto vrijeme kako biste mogli pratiti svoje rezultate u mršavljenju.

 
Stres i nedostatak sna su veliki neprijatelji
 
Kada smo umorni i iscrpljeni, naše tijelo proizvodi kortizol – hormon stresa koji može loše utjecati na tjelesnu težinu, otkrivaju liječnici. Nedostatak sna također potiče proizvodnju hormona koji su povezani s osjećajima sitosti i gladi. Dakle, da biste održavali zdravu tjelesnu težinu, pobrinite se da spavate dovoljno.
 
Doseći ćete svoj 'plato' prilikom mršavljenja
 
Prilikom smanjenog unosa kalorija te promjena u načinu prehrane, kilogrami se tope. No s vremenom se naše tijelo privikava na manji unos kalorija pa se usporava i gubljenje kilograma, a u određenom trenutku staje. To znači da ste dosegli 'plato' odnosno razinu u kojoj kilogrami počinju stagnirati. Nakon što se dosegne taj plato, mršavljenje postaje sve teže i teže. Da biste ponovno potaknuli gubitak kilograma, trebate više vježbati, unositi manje kalorija ili uvesti dodatne promjene u režimu prehrane.

Foto: Unsplash
 
 
Komentari
+2
 
sneki2
 • 26.9.2018 12:55:27
 • Bodova: 61681
 • Prijavi
Vrlo je jednostavno: smanjiti unos i povećati potrošnju..
vmarina
 • 26.9.2018 12:03:47
 • Bodova: 50788
 • Prijavi
Teorija je jedno, a stvarnost drugo.
ivas
 • 26.9.2018 10:49:58
 • Bodova: 53345
 • Prijavi
bila sam na nekoliko dijeta i nijedna nije strogo restriktivna... zabranjeni su uh... i to samo ispočetka... a mišići ne propadaju nego jačaju jer su dijete uglavnom visokoproteinske... proteini izgrađuju mišiće...uglavnom ... neke su izjave već postale mantra iako nisu potpuno istinite...nitko se ne izgladnjava na dijeti... (dukan, sanitina)... jede se koliko se može samo ne zabranjene namirnice, to, dakako ne znači da se ne slažem sa člankom po pitanju zdrave prehrane i tjelovježbe... ali teško da će netko sa 50 i kusur godina smršaviti samo od zdrave prehrane i vježbe...
canyon
 • 26.9.2018 9:12:23
 • Bodova: 16150
 • Prijavi
Hmmm stalno o mrsavljenju ja bih radije o nacinu prehrane. Kada bi zene shvatile da lchf pomaze onda bih se tako hranile. Lchf nije nuzno skupa prehrana, tko ima jede losos, tko ima manje jede jaja....osobno sam veoma zadovoljna sa jeftinijom varijantom.