Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Odgađaš alarm? Zbog toga bi mogla biti još umornija

Odgađaš alarm? Zbog toga bi mogla biti još umornija

Tih par dodatnih minuta u krevetu zapravo bi ti moglo donijeti puno više štete nego koristi

Ako imaš naviku odgađanja budilice, shvaćamo te. Većina nas se teško diže iz kreveta, i uvijek imamo osjećaj da se nismo dovoljno naspavale. Stoga se odgađanje alarma čini ako savršeno rješenje da si priuštimo te zadnje minute kreveta ujutro. I možda ti se čini logično da ćeš zbog toga biti još odmornija, ali to je na žalost pogrešno. Umjesto da ti pruži dodatni odmor, vraćanje u san nakon budilice može povećati umor i učiniti te pospanom ostatak dana. 

Ovo je zato što vrijeme između prvog i drugog alarma nije dovoljno da utoneš u dubok san u kojem se zaista odmaraš. Osim toga, odgađanje alarma prekida dnevnu rutinu i zbog toga ti buđenje na vrijeme postaje još teže.
Ako se svaki dan moraš probuditi u isto vrijeme tvoje tijelo je već naviklo na to i započinje proces buđenja čak dva sata prije. U tom procesu se lagano diže temperatura tijela, a mozak počinje ispuštati kemikalije koje potiču budnost. Na zvuk prvog alarma tvoje je tijelo već spremno na budno stanje te ga ponovni san zbunjuje. Ovo uzrokuje stanje koje se naziva 'inercija spavanja', i zbog toga ćeš se cijeli dan osjećati pospano.

Odgađanje alarma zbunjuje mozak i na druge načine. Umjesto da ti prvi alarm označava da se moraš probuditi, on ti nakon nekog vremena počinje govoriti ''još samo 5 minuta''. Tako alarm više ne označuje vrijeme kada se moraš probuditi već vrijeme kada se moraš početi još malo odmarati.


via GIPHY


Ipak nećeš odustati od odgađanja alarma?

Onda bar imaju an umu par trikova kako da prođe što bezbolnije kada se zaista trebaš probuditi. Nakon što odgodiš alarm nemoj pokušavati utonuti natrag u san. Ako se uspiješ održati budnom u krevetu nećeš upasti u stanje invencije sna i osjećat ćeš se odmornije kroz dan. I nemoj ga odgađati za više od 5 minuta (ili najviše 10 ali u komadu). Odgađanje alarma samo jednom manje je štetno jer su mnogo manje šanse da ćeš stvarno opet zaspati.
 
Komentari
+2
 

Vezani članci