Načini na koje se možeš izboriti s umorom

Načini na koje se možeš izboriti s umorom© Pixabay

Pospanost je jedno, ali umor može biti znak da je nešto ozbiljno u pitanju

Svi se mi nekad osjećamo nemoćno, umorno, bez energije, no malo tko od nas zapravo zna pravu razliku između pospanosti i umora. 

A upravo kako bi saznala kako se na pravi način izboriti s umorom, upravo je razlika između umora i pospanosti prvo što moraš primijetiti. 
 
Odgovor se krije u ovih pet načina, a oni će ti pomoći da otkriješ razliku između umora i pospanosti i konačno se prestaneš osjećati umorno
 

1. Shvati jesi li umorna ili pospana

"Važno je prepoznati razliku između umora i pospanosti", smatra doktor Hugh Selsick s londonskog fakulteta Royal College of Psychiatrists.

Umor znači da da ti nedostaje energije i koncentracije, da si razdražljiva i demotivirana. Pospanost, s druge strane, znači da se boriš s time da ostaneš budna ili ako se, primjerice, voziš u busu, da ti glava pada i sklapaju ti se oči.

Pospanost je obično znak nekog poremećaja u spavanju ili znak da ne spavaš dovoljno, dok umor mogu uzrokovati brojni faktori - stres, bol, anemija ili poremećaji hormona.

Ako primijetiš da imaš problema sa spavanjem, dr. Selsick preporuča da potražiš stručnu pomoć. 

(Foto: Pexels)
 

2. Nemoj dugo ostajati budna

"Ako ostaneš budna dodatnih pola sata kako bi pogledala još jednu epizodu serije, 16 sati idućeg dana možeš se osjećati umorno i bezvoljno. S druge strane, dodatnih 30 minuta sna može ti pomoći da se idući dan osjećaš bolje, a to je vrlo dobar povrat ulaganja", smatra dr. Selsick.

Dodaje da ostajanje 30 minuta dulje u krevetu pet dana u tjednu može napraviti značajnu razliku. Promjena neće stupiti odmah, ali dobro je pokušati napraviti promjenu barem mjesec dana, svaki dan uzastopce.

Ako se i nakon mjesec dana nećeš osjećati bolje, onda spavanje vrlo vjerojatno nije problem i trebaš dublje istražiti. 

(Foto: Pexels)
 

3. I odraslima trebaju rutine spavanja

"Izbjegavaj alkohol, nikotin, kofein i ostale stimulanse prije spavanja i nemoj jesti obilne obroke kasno uvečer", kaže profesor Martin Marshall s fakulteta Royal College of Psychiatrists.

Moraš pripaziti i na izloženost 'plavom svjetlu' - gledanje televizije ili korištenje mobitela ili tableta prije spavanja može povećati budnost.

Također, tvoja bi soba trebala biti tamno, tiho i uredno mjesto za što bolji san. Marshall smatra i da postoje dobri dokazi da tjelovježba smanjuje stres, što pomaže spavanju, ali također i daje energiju, pa nikako ne bi trebala vježbati neposredno prije spavanja.

(Foto: Pexels)
 

4. Ne daj mobitelu da te probudi

Vibriranje ili svjetlost na mobitelu tijekom noći predstavljaju ozbiljnu prijetnju dobrom snu, smatra Selsick. Svi se mi ponekad probudimo po noći i to je sasvim normalno. 

"Probudimo se, provjeravamo svoje okruženje i vraćamo se spavati. Ali ono što dosta viđamo u našem laboratoriju spavanja su ljudi koji, kada se probude, posegnu za telefonom. A to ih održava budnima tijekom dužih perioda tijekom noći", kaže Selsick.

Ako si nepopustljiva kada je u pitanju uzimanje mobitela sa sobom na spavanje, bilo jer ga koristiš kao alarm ili za hitni slučaj, idealno bi bilo da bude smješten ispod tvog kreveta, da ne dođeš u iskušenje da posegneš za njim usred noći.  

(Foto: Pexels)
 

5. Unosi dovoljno proteina

Nutricionistica Jackie Lynch savjetuje konzumiranje proteina u svakom obroku, jer upravo proteini balansiraju šećer u krvi.

"To će ti pomoći da izbjegneš onaj grozni popodnevni gubitak energije. A hrana bogata proteinima često sadrži i željezo, što je veliki bonus za one koji su anemični", kaže Lynch. Dakle, meso, riba, jaja, orašasti plodovi, sjemenke i mahunarke tvoji su novi najbolji prijatelji bogati proteinima. 

(Foto: Pexels)
 
Komentari
+2
 
vmarina
  • 4.1.2020 21:18:49
  • Bodova: 50852
  • Prijavi
Neke stvari moram popraviti.