Održavanje pribora za šminkanje

Održavanje pribora za šminkanje

Pravilno održavanje i čišćenje kozmetičkog pribora će vam uštedjeti vrijeme i novac te sačuvati kožu lica

Kako bi vam pribor za šminkanje i ljepotu što duže trajao, bitno je da ga redovito čistite i održavate. Čist pribor važan je i za higijenu i njegu vašeg lica. Od raznog pribora, vjerojatno najčešće koristite četkice za nanošenje šminke, što znači da biste se o njima trebali dobro brinuti. Možda vi svoje četkice samo ispirete u vodi ili ih brišete papirnatom maramicom dok ne uklonite sve tragove sjenila ili pudera, a možda sa njima jednostavno ne radite ništa sve dok ih ne zamijenite novima. Kad ne čistite redovito četkice za šminku već ih i dalje koristite, postoji rizik da će vam na koži izbiti prištići i akne. Naime, na prljavim se četkicama skupljaju bakterije i kada se pomiješaju s uljima iz šminke i prljavštinom s  površine lica, to može predstavljati opasnost za vaš ten. Iz tog istog razloga, najbolje je izbjegavati zajedničko korištenje ili korištenje tuđih četkica za šminku. Korištenje prljavih četkica može utjecati i na boje šminke koje nanosite - one mogu izgledati tamnije ili vući na narančastu zbog oksidacije i miješanja s masnoćama s lica ili prašinom.

Koji je najbolji način za čišćenje kozmetičkih četkica?


Važno je razlikovati sintetičke četkice od prirodnih. Sintetičke četkice su napravljene od različitih vrsta sintetičkih vlakana (poput najlona), dok su prirodne četkice izrađene od različitih životinjskih dlaka, uključujući konjske i kozje dlake. Da biste pravilno očistili obje vrste možete kupiti kvalitetno sredstvo za čišćenje pribora za šminkanje (možete ga naći u boljim dućanima sa šminkom). Ovo je idealan proizvod za čišćenje  prirodnih i sintetičkih kozmetičkih četkica,  jer neće samo ukloniti nečistoću, šminku i bakterije, već također dezinficira i njeguje dlake na četkici.  

Četkice za šminku možete očisiti i na drugi način, bez trošenja novca. Dovoljno je  da pomiješate blagi šampon s mlakom vodom. Umočite dlačice u vodu i protresite ih naprijed-nazad dok se ne napravi pjena. Nakon toga isperite mlakom vodom da uklonite tragove šampona. Zatim nježno stisnite dlake kako biste uklonili višak vode te ručnikom osušite. Kad su vaše četkice temeljito očišćene, isprane i osušene, položite ih na rub stola ili police tako da dlake vise preko ruba,  sve dok se u potpunosti ne osuše. Kistovi za nanošenje ruža trebaju dodatnu njegu zbog masnoća u ruževima, što ih može učiniti ljepljivima i teškim za uklanjanje. Operite ih s blagim sredstvom za uklanjanje masnoća, te uzmite vremena i temeljito očistite ruž s dlačica na kistu.

Naravno četkice za šminku nisu jedini pribor za ljepotu koji treba  redovito čistiti. Brzi način za čišćenje kozmetičkog  pribora  kao što su uvijači trepavica, pribor za njegu noktiju i ostalih predmeta izrađenih od čelika ili nekog drugog metala jest da lopticu vate potopite u ocat ili alkohol te nježno s njom obrišete površinu i ostavite da se osuši.

Pet minuta tjedno i malo vode sa šamponom dovoljno je da vaše kozmetičke četkice budu čiste i da puno duže traju, a koža će vam biti zahvalna.

 
Komentari
+2
 
nensi3482
 • 5.1.2010 10:29:43
 • Bodova: 575
 • Prijavi
imam četkice krasne, održavam ih sa blagom otopinom šampona i oprerem ih malo u regeneratoru, u stvari samo ih lagano protrljam i dobro isperem, budu predivne,mekane i mirisne
astoria
 • 4.1.2010 13:20:18
 • Bodova: 25884
 • Prijavi
Redovno cistim pribor za sminkanje i poprskam asepsolom.
kamelia
 • 4.1.2010 11:51:09
 • Bodova: 7637
 • Prijavi
ja bi hitno trebala, redovito perem samo spužvicu od tekućeg pudera
leptir
 • 4.1.2010 11:39:23
 • Bodova: 2765
 • Prijavi
redovno perem kistiće i aplikatore za sjenila,sa tekućim sapunom za ruke u čas posla