Može li COVID-19 živjeti na tvojim beauty proizvodima? Stručnjaci su odlučili je li ih bolje dezinficirati ili baciti

Može li COVID-19 živjeti na tvojim beauty proizvodima? Stručnjaci su odlučili je li ih bolje dezinficirati ili baciti© instagram

Pandemija korona virusa hara svijetom, a stalno slušamo savjete stručnjaka kako se što uspješnije zaštiti. Za sve one žene koje obožavaju šminku postavlja se pitanje trebaju li temeljito dezinficirati i svoju kozmetiku kako bi pospješile prevenciju bolesti?

Svijet se nalazi u krajnje neobičnoj i zastrašujućoj situaciji nošenja s pandemijom korona virusa, COVID-19, koji je zaslužan za to što su ulice gradova diljem svijeta opustjele, a granice zemalja se rapidno zatvaraju. Stalno slušamo mišljenja i savjete stručnjaka i liječnika kako se što bolje i uspješnije zaštititi od virusa te kako na pravilan način dezinficirati svoj dom, mobitel, prati ruke itd., no što je s kozmetikom koju svakodnevno koristimo? Može li korona živjeti i na njoj?

Nedavna je studija pokazala da žene u prosjeku u samo jedan nad koriste 16 beauty proizvoda, pa je itekako logično da bismo pažnju trebali obratiti i na čistoću kozmetike koju premećemo po rukama i zatim nanosimo na tijelo i lice. Saznale smo stoga što preporučuju stručnjaci - je li bolje dezinficirati i temeljito oprati kozmetičke kistiće, četkice itd. ili ih baciti u smeće kako bi se uklonila bilo kakva mogućnost prenošenja virusa?

"Za sada ne znamo mnogo o COVID-19 virusu niti imamo saznanja može li on preživjeti u kozmetici. Virusu trebaju stanicu domaćina, pa izvan nje teško opstaju, za razliku od bakterija", objašnjava Dr. Angela Rasmussen, epidemiologinja s Columbia Universityja. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Aphol Lalisan (@iamapholz)


S obzirom na to koliko se o ovom smrtonosnom virusu malo zna, kozmetičke tvrtke diljem svijeta različito su reagirale na prijetnju. Glossier je tako zatvorio sve svoje dućane, dok je Sephora pak prebacila poslovanje na online kupovinu. Morphe je zabranio korištenje testera i doticanje kozmetike, osim ako ju ne želit kupiti. Dermatolozi i epidemiolozi se svakako slažu kako je u ovakvoj situaciji, a i inače, krajnje neprihvatljivo dijeliti kozmetičke proizvode s ikime, pa bi testere svi trebali zabraniti. 

Iako nije još u potpunosti razjašnjeno koliko korona virus opstaje na površinama, jer to i ovisi o površini o kojoj se radi, studije su za sada pokazale da se on može zadržati na predmetima između dva sata i čak devet dana, pa su dermatolozi diljem svijeta odlučili upozoriti kako bi se beauty rutina kojoj mnoge žene robuju trenutno trebala odvijati s povećanim oprezom. Upute su jednostavne - redovito perite i čistite svoju kozmetiku, a ako ste zaraženi koronom - ne koriste ju uopće. 

Dr. Shuting Hu, znanstvenica i osnivačica Acaderma skincare linije predlaže da u svom domu napraviš dvije zone - zonu kontaminacije i čistu zonu. Kada se vratiš kući sve predmete koje si koristila vani stavi u zonu kontaminacije te nakon što temeljito opereš ruke, sve te proizvode stavi prati i očisti te potom preseli u čistu zonu. 

Što se tiče čišćenja bočica i pakiranja šminke koju već imaš kod kuće, liječnici predlažu da svakog dana nakon korištenja tih prizvoda svaki prebrišeš s vlažnim maramicama na bazi alkohola kako bi ih što bolje dezinficirala. Uz to, stručnjaci se slažu i da nisu svi proizvodi u našem domu izloženi opasnosti da se virus primi na njih. Recimo, deterdženti, tonici za lice i aceton za nokte nisu u opasnosti zbog velikog udjela alkohola u svom sastavu. No, s obzirom da balzami i kreme za lice i tijelo obično sadrže znatno manje alkohola, na njih treba paziti i pažljivo ih koristiti. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Green & Grey (@greenandgreyuk)

 
Komentari
+2
 
malikekoserk1
  • 18.3.2020 14:44:30
  • Bodova: 22982
  • Prijavi
Moramo paziti na ruke , jer najviše rukama prenosimo na sve ostalo.
tikica-
  • 18.3.2020 14:14:03
  • Bodova: 52334
  • Prijavi
Onda može i na kosu doći,ne samo na kozmetiku,s kose na lice i tako,evo zla.