Imaš li hladni, topli ili neutralni podton u koži? Nauči kako ga odrediti i više nećeš imati problema s odabirom pudera

Imaš li hladni, topli ili neutralni podton u koži? Nauči kako ga odrediti i više nećeš imati problema s odabirom pudera© Unsplash

Ton i podton kože važan je pri odabiru šminke i boje kose, a može ti pomoći i u odabiru odjeće i nakita

Jesi li primijetila kako nekim ženama bolje stoji zlatni nakit nego srebrni? Ili kako neke od nas lakše 'izgore' na suncu? Sve to može biti zbog tona i podtona kože. Nauči kako odrediti svoj ton i podton kože jer ako ih pravilno odrediš nećeš imati problema s odabirom pravog pudera, BB kreme ili korektora čak i online, bez da ih isprobaš
  
Što je ton kože?

Ton kože govori koliko je ona svijetla ili tamna, odnosno količini melanina koji se nalazi u gornjem sloju kože. Kao što i sama znaš, izlaganjem suncu ili drugom izvoru UV zračenja ton kože može se drastično promijeniti. Upravo zato ton kože određuješ prilikom svake kupovine kozmetike kako bi bila sigurna da si pronašla odgovarajući puder ili korektor. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Agus Ojeda (@agust_space) on


Kako bi odredila ton kože prilikom kupovine pudera ili BB kreme, jednostavno isprobaj proizvod na ruci i dobro ga razmaži. Onaj koji se potpuno stopi s bojom tvoje kože je onaj koji trebaš odabrati. No s podtonom nije tako jednostavno. 

Što je podton kože?

Dok se ton kože može mijenjati, podton je stalan i sunce i ostali vanjski utjecaji ne mogu na njega utjecati. Podton određuju boje koje se nalaze ispod tvoje kože, a ne u njoj. Zato svaki ton kože može imati različiti podton

Postoje tri osnovna podtona kože: hladni, topli i neutralni. Nijanse hladnog podtona podrazumijevaju ružičaste, crvene i plave, dok su tople nijanse one boje breskve i žute te zlatne. Neutralni podton podrazumijeva savršen omjer toplih i hladnih nijansi i govori da je tvoj podton kože gotovo jednak kao i ton. Uz tri osnovna, spominje se i maslinasti podton koji je vrlo rijedak, a podrazumijeva zelenkaste nijanse. Ako nije dovoljno izražen lako može ući u kategoriju bilo toplog ili hladnog podtona. 

 
Kako odrediti podton kože?

Postoji nekoliko tehnika koje ti u tome mogu pomoći.

1. Pogledaj svoje zapešće

Jednostavan trik u određivanju podtona je da pogledaš boju vena na zapešću. Ako su tvoje vene plave ili ljubičaste, radi se o hladnom podtonu. Osobe koje imaju zelenkaste vene imaju topli podton, a ako se radi o plavim i zelenim venama, onda je podton neutralan.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tobeautifyyou?? 55 (@tobeautifyyou) on


2.  Test s bijelim papirom 

Ovaj test najbolje je izvesti za sunčanog dana jer ćeš na jakoj, prirodnoj svjetlosti najbolje vidjeti sve nijanse. Uzmi obični bijeli papir i stavi ga uz lice. Ako tvoja koža u usporedbi s papirom izgleda ružičasto, onda je tvoj podton hladan. Ako tvoja koža djeluje žuto u usporedbi s papirom, radi se o toplom podtonu. No ako tvoja koža djeluje jednostavno bež, bez previše ružičaste ili žute, radi se o neutralnom podtonu. 

3. Odgovor na sunce

Žene s hladnijim podtonom obično puno lakše 'izgore' na suncu, dok žene toplijeg podtona dobiju ujednačeniji preplanuli ten bez crvenila i opeklina. Koji god ton ili podton kože imaš, ne zaboravi koristiti kremu za sunčanje prije svakog izlaska iz doma. Čest je mit da su tamniji tonovi kože otporni na štetno djelovanje sunca, ali to nije istina.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ? Travel ? Boho ? Fashion (@foxytrash) on


4. Zlatno ili srebrno?

Različitim podtonovima kože bolje pristaje različit nakit. Ako često posežeš za zlatnim nakitom i smatraš da bolje pristaje uz tvoju kožu, tada bi tvoj podton mogao biti topao. Ako je srebro tvoj go to nakit, onda bi tvoja koža mogla imati hladni podton. A ako ti je potpuno svejedno i rado nosiš obje vrste nakita, velike su šanse da je tvoj podton neutralan.

Sada kada smo naučile kako odrediti podton i poprilično smo sigurne da znamo u koju skupinu pripadamo, pronašle smo nekoliko savjeta kako lakše pronaći najbolju nijansu šminke, odjeće i boje kose za svaku od nas. 
 
  
1/4
Skoči direktno na:
 
Komentari
+2
 
tonksss
  • 21.5.2020 9:29:55
  • Bodova: 7893
  • Prijavi
Pa sad.. I dalje ne znam koji sam podton iz svega ovoga
canyon
  • 21.5.2020 8:47:18
  • Bodova: 16370
  • Prijavi
Sto sve nabtojiste.... Snaci se nemogu