Znaš li što je anorgazmija i koliko žena dođe do vrhunca? Imamo znanstvene podatke

Znaš li što je anorgazmija i koliko žena dođe do vrhunca? Imamo znanstvene podatke© Unsplash

Seks je važan, kao i znanost. Zato smo potražile što ona kaže o zanimljivoj temi - orgazmu

Dobrobiti muškog orgazma su jasne. Muškarci moraju ejakulirati kako bi ostavili spermu u vagini, što može dovesti do trudnoće. Stoga, muški orgazam ima jasnu evolucijsku svrhu. Svrha ženskog orgazma je manje jasna. Istraživači su iznijeli brojne teorije i potencijalne koristi, ali niti jedna teorija nema konačnu znanstvenu potporu.

Studija iz 2016. godine tvrdi da ženski orgazam možda nema očitu evolucijsku korist i da može biti relikt vremena kada su hormoni povezani s orgazmom bili potrebni ženi da ovulira.

via Giphy

Međutim, orgazam ima važne ciljeve. Užitak koji izaziva može potaknuti žene na seks. Osim toga, za vrijeme orgazma tijelo se preplavljuje dopaminom i pojačano se luči hormon oksitocin, koji se naziva i hormonom ljubavi. On je zaslužan za to da s osobom s kojom vodiš ljubav osjećaš posebnu povezanost.

Orgazmi su ugodni, a užitak u seksu može poboljšati naše raspoloženje, ublažiti stres, ojačati imunitet i potaknuti bolje odnose s partnerom - i na emocionalnoj razini.

Upravo zato je seks važan. Znanost iisto tako. Iz tog razloga, LELO je napravio listu istraživanja o važnoj i prekrasnoj temi ... orgazmu. 
ISTRAŽIVANJE: Jednakost orgazma: znanstveni rezultati i društvene posljedice
Izvješća o seksualnom zdravlju, Siječanj 2020
 
Rezultati istraživanja
 
  • Manje od 20% žena može doživjeti orgazam samo uz vaginalnu stimulaciju
  • Čimbenici koji doprinose raskoraku u orgazmu uključuju sociokulturne norme koje se provlače kroz komunikaciju i medije, nedostatak prava žena na seksualni užitak i povezanost orgazama temeljenih samo na penetraciji
  • Raskorak koji se dogodio kada je orgazam u pitanju, posljedica je naše društvene konstrukcije seksualnosti, što znači da imamo moć krivo poimanje i dekonstruirati 

Motivacija za lažne orgazma i dosljednost orgazma među mladim i odraslim ženama

Osobnost i individualne razlike, Lipanj 2019
 
Rezultati istraživanja
 
  • Dosljednost orgazma povezana je sa psihološkim zadovoljstvom i općom kvalitetom odnosa
  • Teorija samo-percepcije sugerira da žene znaju lažirati orgazme kako bi pokrenule svoje unutarnje stanje zadovoljstva, te da tako povećavaju vjerojatnost stvarnog orgazma
  • Otprilike 25% žena uvijek doživi orgazam za vrijeme odnosa, dok 30% žena izjavljuje da nikada nisu doživjele orgazam, a 32% žena postigne orgazam oralnim seksom.
  • Između 50-58% žena prijavilo je kako lažiraju orgazam iz sljedećih razloga: zabrinutost da ne povrijede osjećaje partnera, izbjegavanje negativnih emocija, pokušaj povećanja vlastitog zadovoljstva, želja za prekidom seksa, izbjegavanje osjećaja nesigurnosti ili suočavanja s pomisli da nešto s njom nije u redu. 
1/5
Skoči direktno na:
 
Komentari
+2