Žene starije od 40, zadovoljne svojim seksualnim životom, imaju nešto zajedničko

Žene starije od 40, zadovoljne svojim seksualnim životom, imaju nešto zajedničko© Pexels

Seks je osjetljiva 'biljka'. Mnogo čimbenika utječe na njegovu kvalitetu, uopće na njegovo postojanje, osobito ako si u dugogodišnjem braku, imaš djecu za koju treba brinuti te sve one obveze koje život nosi

Ginekologinja s 20 godišnjim iskustvom, Susan Hardwick-Smith, za portal MBG otkriva na temelju vlastitog istraživanja, što je ženama starijim od 40 godina, koje za sebe kažu da imaju fantastičan seksualni život, zajedničko. 

"Kad se osjećaš zatočenom, kao da si upala u zamku i ne znaš gdje su ti proletjele godine, kad sebe ne prepoznaješ, sasvim je normalno da nemaš volju za seksom, jer je seks sušta suprotnost tome. On je stvaralački, kreativan, slobodan, divlji. On je ples na otvorenom polju, a ne u mračnom tunelu. Ljubav se ne može zarobiti između zidova. Ako joj to činiš, umire", objašnjava ginekologinja, dodajući kako je to iskusila i na svojoj koži.

8 odličnih savjeta za najbolji oralni seks ikad
Položaj za iskusne parove: 5 savjeta za seks 'stojećki'
Ako je seks već pomalo dosadan, isprobaj palačinka pozu


(FOTO: Pexels)

Nakon raspada braka, shvatila je da se ništa u izvanjskom svijetu neće promijeniti, već da treba promijeniti perspektivu. Probudila se, tvrdi, tek u 52. godini i shvatila u čemu je tajna. "Nije naše starenje krivac za manjak seksualne želje, već svjesnost da smo zarobljene u svakodnevici, formi, obvezama, igranju uloga. No, prava je istina da u biti nismo nikada ni bile zarobljene, odnosno da smo same sebe smjestile u taj zatvor, ali smo zaboravile da je kod nas ključ. Izvan tih zidova svijet je neslućenih mogućnosti", slikovito će ginekologinja.  

U svom je istraživanju, temeljenom na anketiranju žena starijih od 40, otkrila da su one koje se nisu bojale starenja, redom izjavljivale kako je period života u kojem se nalaze, najbolji njegov dio dosad. Dodaje i kako su, na njezino iznenađenje, većina njih to buđenje, koje nazivamo i krizom srednjih godina, objašnjavale sličnim pojmovima - slobodom i oslobođenjem.


(FOTO: Pexels)

"Kada je riječ o seksu, nema nikakvih zemljovida, karti, zidova, pravila. Mogu ići gdje god hoću i činiti što hoću. To je predivno", kaže Robin, jedna od ispitanica.  Kada žena shvati da je u imaginarnom kavezu, odnosno da o njoj ovisi hoće li i kada će izaći, konačno se može pitati tko je ona zapravo i s kakvom je svrhom na ovome svijetu. 

Oslobođenje i sloboda o kojoj govore žene bogatog seksualnog života starije od 40, odnosi se na mnogo toga - sloboda od nametnutih uvjerenje, zadovoljstvo svojim izgledom, spontanost, poznavanje tijela svog partnera toliko dobro da točno znaš na što reagira, i obrnuto. Kod starijih žena odsutstvo straha od trudnoće, mnoge dodaju i jasnoća misli, mudrost stečena kroz godine, sloboda biti ono što jesu. 

"Osjećam se bolje, no ikada. Nije me briga što drugi misle o meni. Slobodna sam biti ono što jesam. Mogu voditi ljubav sa svojim suprugom i sva sam unutra kada to činimo", kaže Caitlin. 

"Točno zna što treba raditi i ja točno znam što njega pali. Seksamo se kao da nam je 20, ali puno nam je bolje jer smo kroz godine jako puno naučili jedno o drugome", dodaje Christine. 

Najvažnije od svega je upoznati samu sebe, biti zadovoljna sobom i prihvatiti se onakvom kakva jesi. To je pretpostavka slobode o kojoj govore sve ove žene, a ta sloboda ključ je dobrog seksa. 
 
Komentari
+2