Pričajmo otvoreno - odgovori na neugodna pitanja o seksu (2)

Pričajmo otvoreno - odgovori na neugodna pitanja o seksu (2)

Glumljenje orgazma, izgled grudi, G- točka… Ovo su neke od tema o kojima ovog puta progovaramo

Bilo da se radi o nemogućnosti doživljavanja orgazma, izgledu “privatnih” dijelova tijela, ili maštarijama o osobi istog spola, ima mnogo toga o čemu nam baš i nije ugodno razgovarati s drugima. Ponekad se radi i o pitanjima koja se tiču liječnika, no radi se o takvim stvarima da vas je sram i njima to spominjati… U drugom nastavku članka i dalje odgovaramo na pitanja o seksu i seksualnom zdravlju koja se mnogo žena ne usudi pitati.

 • Zašto moje grudi nisu jednake?
Osim ako niste imali plastičnu operaciju grudi (i to jako dobru), većina grudi nije jednake veličine. To je zbog toga što se sastoje od tkiva mliječnih žlijezdi i masnih stanica i imaju prirodno različite količine u svakoj. Za neke žene razlika je izraženija nego za druge, a u slučaju velike razlike opcija korekcije je operacija. Ako jedna dojka iznenada počne rasti i naraste veća od druge, moguće je da se radi o infekciji ili tumoru, pa odmah posjetite liječnika.

 • Mislim da tamo dolje imam čudan miris, iako redovito održavam higijenu. Mogu li to promijeniti?
Možete, ali vjerojatno brinete bezveze. Mnoge žene misle da im vagina ima neugodan miris, no u stvari ga nemaju. Ako ste osjetili promjenu, moguće je da vam je poremećen pH rodnice. Zdrava vagina održava pH na oko 4,5, a tijelo ovo ostvaruje kroz osjetljiv ekosustava koji je izuzetno učinkovit u smanjenju mirisa, svrbeža, nelagode, a ponekad čak i infekcije. Mnogi faktori, kao što su česti seks, menstruacija, kontracepcijska sredstva i ispiranje može povećati vaginalni pH. Pokušajte se prati s tekućim sapunom namijenjenim za intimnu njegu. A ako ste i dalje zabrinuti posjetite ginekologa jer bi jak miris i mogući iscjedak mogli biti znak bakterijske infekcije. Ako nema infekcije, a vi se svejedno neugodno osjećate – izbjegavajte jako začinjenu hranu i počnite jesti više voća

 • Je li normalno da ja nikad nisam doživjela orgazam?
Postoji mnogo žena koje nisu sigurne jesu li uopće ikada doživjele orgazam. Ako niste sigurni jeste li ga doživjeli, najvjerojatnije niti niste. Potrebno je otprilike negdje između 7 i 20 minuta kako bi žena doživjela orgazam direktnom stimulacijom klitorisa. U stvari, velik broj žena nikada nije doživjelo orgazam. Istraživanja su pokazala kako gotovo 80 posto žena glumi orgazam, a ovo onemogućava diskusiju između partnera o tome kako postići njezin orgazam. A ako ona ne želi o tome razgovarati s partnerom ili liječnikom, to uvelike otežava mogućnost da se otkrije zbog čega ga ona ne može doživjeti – je li to psihički ili fizički problem koji se da riješiti.

 • Moja stidnica ne izgleda kao kod djevojaka iz porno časopisa. Jesam li normalna?
Odgovor na ovo pitanje je u velikoj većini puta – da, jeste normalni. Isto kao što smo različite građe tijela, tako su i stidnice (vanjski organ ženskog spolnog sustava koji se nalazi izvan zdjelice, a uključuje Venerin brežuljak, velike i male stidne usne, klitoris i predvorje rodnice sa žlijezdama) kod žena različite. Neke imaju veće stidne usne, neke manje… A i stvari se mijenjaju s godinama. Kako vam se tijelo mijenja i stari, tako se mijenja stidnica – žene s godinama gube masnoće iz tog područja, a elasticitet tkiva se smanjuje i unutarnje stidne usne se mogu “objesiti”. Osim toga jednom kad netko rodi dvoje ili troje djece, normalno je da će se neke stvari promijeniti (zbog promjena sve su popularnije plastične operacije intimnog područja). Moguće da neke spolne bolesti i ozljede deformiraju genitalije, no ovo je jako, jako rijetko.

 • Je li normalno što ispuštam vjetrove za vrijeme orgazna?
Kad doživite vrhunac mišići oko vaših genitalija – uključujući i mišić koji okružuje otvor debelog crijeva (analni sfinkter), opuštaju se pa nije neuobičajeno da “pobjegnu” vjetrovi. Čak i prije orgazma, kretnje “unutra-van” mogu potaknuti vjetrove jer se penis trlja o anus kroz vaginalni zid. Ako se ovo često događa, posavjetujte se sa ginekologom o ovom problemu. On će vam savjetovati što napraviti i preporučiti odgovarajuće preparate ili lijekove protiv vjetrova.

 • Sanjala sam da sam imala spolni odnos s drugom ženoma? Jesam li ja lezbijka ili biseksualka?
Ne nužno, tvrde seksualni psiholozi. To može značiti da vas privlače žene, ili neka određena žena, no to može značiti i da vam fali bliskost i druženje s prijateljicom. Ponekad žene simboliziraju njegovanje, ljubav i bliskost u vašim snovima. Ako ste u vezi s dečkom i ne dobivate dovoljno emocija ili bliskosti, ovaj bi san mogao značiti da vam je potrebno više toga. Zapamtite, erotski san ne definira vaš seksualni identitet.

 • Moj partner želi da ja svršim svaki put. Ali ja ponekad ne mogu, pa glumim. Je li to loše? Što bi trebala napraviti?
Glumljenje orgazma je nešto oko čega se stručnjaci ne slažu. Neki kažu da to nikad ne bi trebalo raditi, dok drugi tvrde kako nema ničeg lošeg u tome, sve dok redovito doživljavate i prave orgazme, a odluka da glumite bazira se na vašim potrebama, a ne ispunjavanju prohtjeva vašeg partnera. Argument protiv glume sugerira da previše pokušavate ugoditi, a da vi ne doživljavate nikakvo zadovoljstvo iz toga. To pak, može postati loša navika koja će vas dovesti u začarani krug: pretvarate se, sumnjate da uopće možete doživjeti orgazam i na kraju uopće ne možete svršiti.
Mi smatramo da dotle dok vi to svjesno činite i uživate u toj glumi, i to zadovoljava i vas i partnera – nema nikakvih problema. Ponekad se žene toliko užive u tu glumu da na kraju niti ne znaju je su li svršile ili ne. No najbolje je biti iskren prema partneru ako vas pretvaranje sprečava u uživanju. Objasnite mu da ne doživite orgazam svaki puta, ali da vam to niti ne smeta. Užitak je cilj, a to možete postići i bez orgazma.

 • Hoće li mi vaginalni otvor biti širi nakon što rodim?
Ako rodite prirodnim putem, naravno da će se otvor raširiti. Nakon poroda vaginalni otvor je oko 1 do 4 centimetara veći nego prije. Hoće li se vratiti na staro ovisi o tome koliko je velika vaša beba bila, koliko ste dugo tiskali, koliko je dobro vaš opstetričar popravio moguće pucanje i oko toga koliko ćete vrijedno vježbati Kegelove vježbe nakon poroda. Ukoliko ste imali epiziotomiju i vaš je ginekolog bio pedantan u šivanju, moglo bi vam biti i bolje nego prije.

 • Može li moj gineklog vidjeti jesam li bila na pobačaju ili imala neku spolnu bolest?
Ne, osim ako nemate pretjerane ožiljake kao posljedicu. Budući da te stvari mogu utjecati na vaše mentalno i fizičko zdravlje, važno je da vaš liječnik zna sve vaše prošle medicinske probleme i zahvate. Ako dođete do nekakvih problema, vaš će vam liječnik moći bolje dijagnosticirati i liječiti vas ako zna sve o vašoj povijesti zdravlja.

 • Gdje je moja G-točka?
Pitanje za milijun kuna! Neki stručnjaci ne vjeruju u postojanje G-točke, a neki čvrsto brane njeno postojanje, no ne slažu se oko njene točne lokacije. Neki vjeruju da je G-točka žljezdano tkivo oko mokraćne cijevi (nalazi se iza stidne kosti, oko dva inča unutar vagine). Drugi vjeruju da je dalje otraga u trokutastom prostoru na stražnjoj strani mjehura, u T zoni, gdje se spajaju tri živca. Vjerojatno se radi o kombinaciji ovog svega.

 • Mogu li dobiti hemoroide od analnog seksa?
Ne sve dotle dok ste opušteni i uživate u tome. Hemoroidi nastaju od pretjeranog naprezanja kod crijevne peristaltike. Kad koristite dobar lubrikant i penetracija je ugodna, a ne nasilna – nema straha da će seks na stražnja vrata izazvati hemoroide. U stvari, neki stručnjaci tvrde kako ovo može pomoći spriječiti hemoroide. Oni tvrde kako analni seks poboljšava snagu i fleksibilnost mišića i kože, pa anus bolje reagira na pritisak.


 
Komentari
+2
 
indy
 • 7.8.2010 18:31:14
 • Bodova: 20996
 • Prijavi
definitvino ,,,današnje cure ovo znaju još u O. Š.!
indy
 • 7.8.2010 18:28:54
 • Bodova: 20996
 • Prijavi
Ovo su stvari za časopis Teen ..
amy22
 • 4.8.2010 20:09:16
 • Bodova: 97
 • Prijavi
da, a ovaj dio sa snovima izgleda ko iz casopisa Teen...:D
catseye17
 • 4.8.2010 15:40:36
 • Bodova: 15966
 • Prijavi
Ma ne vidim ništa ''neugodnog'' u svim tim pitanjima, a isto tako mislim da svaka žena ili djevojka bi trebala se rspitati kod svog ginekologa da joj pojasni sve te stvari.
irra
 • 4.8.2010 13:58:12
 • Bodova: 41920
 • Prijavi
-morskavila-
 • 4.8.2010 13:57:07
 • Bodova: 75672
 • Prijavi
Hoće li mi vaginalni otvor biti širi nakon što rodim? Ja molila svog doktora da mi prišije punat dva više, šta je sigurno - sigurno je Ma normalno da se zezam, šta se podsmjehujete
ezi
 • 4.8.2010 12:28:41
 • Bodova: 889
 • Prijavi
"Sanjala sam da sam imala spolni odnos s drugom ženom? Jesam li ja lezbijka ili biseksualka?" aaajmee T_T
sally
 • 4.8.2010 12:01:29
 • Bodova: 45897
 • Prijavi
pa moram priznat da mi pitanja ni nisu bila baš tako neugodna... a i na sva pitanja sam znala sama odgovor niti me što ovdje iznenadilo.