Možeš li redovitim seksualnim odnosima odgoditi ulazak u menopauzu?

Možeš li redovitim seksualnim odnosima odgoditi ulazak u menopauzu?© www.profimedia.hr

Novo istraživanje kaže da bi moglo biti nešto u tome...

Znanstvenici kažu da redovna seksualna aktivnost može smanjiti rizik od ranijeg ulaska u menopauzu ili usporiti njezin dolazak. Istraživači su primijetili da kod žena koje imaju redovite seksualne odnose na tjednoj bazi, postoji 28 posto manja vjerojatnost da će ranije ući u menopauzu od onih koje su seksualno aktivne manje od jednom mjesečno. Seksualna aktivnost ne uključuje samo penetraciju već i oralni seks i masturbaciju. 

Znanstvenici sa fakulteta University College London vjeruju da nedostatak seksualne aktivnosti signalizira tijelu da uloži svoje resurse drugdje. Megan Arnot, jedna od autorica studije, rekla je da rezultati studije sugeriraju da, ako se žena nema redovite seksualne odnose, s čime i nestaje mogućnost za trudnoću, tada tijelo 'bira' da ne uloži trud u ovulaciju i dolazi do ulaska u menopauzu. 
 

 
 
via Giphy Istraživanje objavljeno u časopisu Royal Society Open Science, temelji se na podacima američke studije o zdravlju žena diljem zemlje, prikupljenima od 2936 žena u razdoblju od 1996. do 1997. godine.

Na intervjuima prije početka studije, nijedna žena koja je sudjelovala u istraživanju, još nije ušla u menopauzu, a prosječna dob bila je 45 godina. Međutim, 46% žena ušlo je u menopauzu kad je studija započela, a prvi simptomi su bili promjene u mestrualnom ciklusu. Ostalih 54% žena su imale redovne cikluse i nisu pokazivale nikakve simptome menopauze. 

Istraživači su zamolili žene da odgovore na nekoliko pitanja, uključujući koliko su često seksualno aktivne i jesu li masturbirale u posljednjih šest mjeseci.

Tijekom razdoblja od 10 godina, 1324 žena je ušlo u menopauzu u prosječnoj dobi od 52 godine. Istraživači su analizirali odnos između seksualne aktivnosti i ulaska u menopauzu. Žene, neovisno o dobi, koje su imale spolne odnose barem jednom tjedno, ušle su u menopauzu kasnije, a žene koje su bile seksualno aktivne jednom mjesečno, ušle su menopauzu ranije.


via Giphy Profesorica Ruth Mace, antropologinja i jedna od autorica studije, dodala je: 

"Menopauza je, naravno, neizbježna za sve žene i ne postoji ništa čime bismo je mogli spriječiti. Unatoč tome, ovi su rezultati početni pokazatelj da vrijeme ulaska u menopauzu može biti promjenjivo - ovisno o učestalosti seksualnih odnosa."
 


via Giphy

 

 
Komentari
+2