Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Kontracepcija 2. dio

Kontracepcija 2. dio

Dijafragma

Plitka kapica koju napunite spermicidnom kremom ili gelom i unesete do šest sati prije spolnog odnosa.

Kako radi Sprečava ulazak sperme u maternicu.

Zaštita  24 sata.

Sposobnost sprečavanja začeća 90 posto.

Zaštita od spolnih bolesti Donekle zaštita protiv klamidije, gonoreje i trihomoniaze. Smanjuje rizik raka cerivksa.  

Nuspojave koje morate znati Može se povezati sa infekcijama urinarnog trakta.

Može li pokvariti trenutak? Može se unijeti do šest sati prije seksualnog odnosa, ali trebate dodati još kreme/gela svaki puta kad vam partner ejakulira (što može biti vrlo ljepljivo).

Faktor gnjavaže  Srednji. Potrebno je vježbati stavljanje. Zatim morate ponovno napuniti nakon upotrebe, redovito provjeravati da li ima rupice i ako dobijete/izgubite na težini morate ponovno uzeti mjeru. Također, mora ostati namještena šest sati nakon ejakulacije. 

Barometar užitka  Neke žene kažu da rub stimulira cerviks.

Kazne za loše navike Korištenje bilo kojeg proizvoda od ulja (kao što je vazelin, baby ulje i ulje za masažu) je zabranjeno jer može učiniti vašu gumenu kapicu propusnom. Ako ne dodate spermicida, smanjuje se zaštita. 

Uputstva za upotrebu Prije unašanja, provjerite da li ima rupice ili oštećenja tako da dijafragmu držite prema svjetlu. Zatim nanesite spermicidnu kremu ili gel na unutarnju stranu kupole i po rubu sa čistim opranim rukama. Stavite dijafragmu skroz otraga na cerviks tako udubljenje koje sadrži spermicid u cijelosti prekriva cervikalni otvor. Opipajte rub da se uvjerite da je cerviks u cijelosti pokriven. Ako imate spolni odnos u nešto više od sat vremena od stavljanja dijafragme ili ako imate više od jednog spolnog odnosa istu večer, trebali bi dodati još spermicida u vaginu (ne vadite pritom dijafragmu). Ostavite je na mjestu barem šest sati nakon ejakulacije, ali ne više od 24 sata. Odstranite dijafragmu tako da gurnete prste u vaginu, lagano primite rub i izvučete. Zatim je isperite sapunom i vodom, osušite je i pospremite na hladno, suho i tamno mjesto.  

Možete li kupiti sami? Ne. Doktor vam treba odrediti veličinu, a barem jednom godišnje trebate provjeravati veličinu.

Najčešća greška Ako zaboravite dodati još spermicida.

 
Komentari
+2