Ovaj dio ženskog tijela nije stvoren samo za užitak. Ima još jednu bitnu ulogu

Ovaj dio ženskog tijela nije stvoren samo za užitak. Ima još jednu bitnu ulogu© Profimedia.hr

U 16. stoljeću liječnici su vjerovali da je klitoris abnormalnost i da ga normalne, zdrave žene nemaju

Ženski orgazam još je i danas misterij, a isto tako i klitoris kojim su se znanstvenici podrobnije počeli baviti tek posljednjih dvadeset godina. Australka Helen O'Connell bila je punih 30 godina kirurginja, a onda se posvetila liječenju uroloških problema kod žena i 1998. provela istraživanje o klitorisu te pomoću magnetne rezonance 2005. otkrila da je on puno veći, no što mi mislimo. Usporedila ga je s ledenom santom jer se izvan tijela vidi samo njegov vrh. Veći dio, odnosno 90 posto klitorisa, nalazi se unutar zdjelice. 
 
Liječnik Roy Levin proveo je studiju o tome ima li klitoris i reproduktivnu ulogu te rezultate objavio u znanstvenom časopisu Clinical Anatomy. Smatra da osim seksualnog zadovoljstva koje pruža ženi, klitoris sudjeluje i u reprodukciji. Štoviše, te dvije stvari su povezane.

Stimulacijom klitorisa dolazi do moždane aktivnosti. Seksualno uzbuđenje utječe na pamćenje, kognitivne sposobnosti i ponašanje te na genitalne organe koji postaju jače prokrvljeni i lubricirani, a uterus se podiže u položaj povoljan da u njega uđe sperma.

Tijekom ženskog orgazma dolazi do kontrakcije mišića grlića maternice, što povoljno djeluje na spermu i povećava šanse za oplodnju. Ovo nisu jedina dva istraživanja koja su pokazala da klitoris ima više uloga, odnosno da mu jedina zadaća nije pružiti ženi seksualno zadovoljstvo. Istraživanje objavljeno 2019. u časopisu Scientific American, pokazalo je da su izostankom orgazama i ovulacije rjeđe. 


(FOTO: Profimedia) 3D isprintani model klitorisa

Klitoris dolazi od grčke riječi kleitoris što znači brdašce, a nevjerojatno je da je čovječanstvu trebalo više od dvije tisuće godina (počevši u antičkoj Grčkoj) da otkriju i razumiju njegovu svrhu, usprkos tome što ga doslovce pola ljudske vrste ima. Kako smo i spomenuli na početku, tek unatrag 20-ak godina klitoris postaje predmet interesa znanstvenika i tek su na početku svog rada.  
 
Komentari
+2