Odgovorno spolno ponašanje

Odgovorno spolno ponašanje

Pravovremena dijagnostika: ključ uspjeha za liječenje spolnih bolesti

Ne ulazeći u raspravu kada se i s kim treba dogoditi spolni odnos, činjenica je da je ljeto vrijeme odmora, opuštanja, češćeg druženja s nepoznatim ljudima i samim time češćih situacija neplaniranog spolnog odnosa. Baš se zato ljudi nakon ljeta češće suočavaju s neugodnim simptomima spolno prenosivih bolesti.
 
Od spolno prenosivih bolesti obolijevaju i muškarci i žene. Doduše, simptomi i liječenje djelomično su drugačiji, a kod žena mogu nastati i trajne posljedice za kasnije reproduktivno zdravlje, odnosno normalnu i zdravu trudnoću. Uzročnici ne moraju biti opasni, ali mogu biti poprilično neugodni, a riječ je o nametnicima poput stidnih uši ili svraba. Protozoa trihomonas ili gljivice kandida uzrokuju već teže infekcije. Bakterije uzrokuju teže i teške bolesti, kao što su zaraza gardnerelom, klamidijom, mikoplazmom. Iako se smatra da su gonoreja i sifilis bolesti prošlosti, i danas ih ima i u Hrvatskoj, a posebno u Europi. Od virusnih bolesti osoba se može zaraziti genitalnim herpesom, te vrlo opasnim virusima HPV-a, hepatitisa ili virusom HIV-a. Virus HPV-a u žena može uzrokovati rak vrata maternice, a u muškaraca genitalne bradavice. Hepatitis i zaraza virusom HIV-a (koji može uzrokovati SIDU) gotovo su neizlječive bolesti. I to sve nakon samo jednog spolnog odnosa…
 
Najbolja zaštita je mudro biranje partnera, odnosno partnerice te monogamni odnos. Prije prvog spolnog odnosa s nekom osobom treba je dobro upoznati, posebno njezine socijalne i higijenske navike, a i tada neko vrijeme treba koristiti zaštitu. Prezervativ je zaštita od većine spolnih bolesti i zaštita od neželjene trudnoće, ali nažalost, on ne sprečava zarazu virusom HPV-a, jer se virus zadržava i na koži oko spolovila. Zaraza nekih tipova HPV-a kod djevojaka može se spriječiti pravodobnim cijepljenjem, a cjepivo štiti i muškarce od zaraze, odnosno pojave genitalnih bradavica. Higijenu treba provoditi posebnim sapunima za intimno područje koji nisu agresivni i imaju prilagođen pH. No, imajte na umu da ne postoji neki sapun ili sredstvo za pranje kojim će se isprati uzročnika spolno prenosive bolesti, a niti prezervativ ne sprečava uvijek zarazu.
 
Uspjeh liječenja spolnih bolesti nezamisliv je bez dijagnostike obavljene na vrijeme. Kako bi lakše brinule o svom zdravlju, ženama su danas  u ljekarnama dostupni testovi kojima mogu same u intimi svoga doma provjeriti prisutnost nekih vaginalnih infekcija i pravovremeno se javiti za savjet stručnoj osobi kako bi  na vrijeme spriječile ozbiljnije posljedice.

Više detalja o kućnim dijagnostičkim testovima potražite ovdje.

Autor: ADIVA
 
Komentari
+2