Četvrta generacija kontracepcijski pilula – za i protiv

Četvrta generacija kontracepcijski pilula – za i protiv

Uživate li u blagodatima novih pilula koje ne izazivaju akne i ublažavaju PMS...

Uživate li u blagodatima novih pilula koje ne izazivaju akne i ublažavaju PMS ili strahujete od krvnih ugrušaka?

Milijuni djevojaka i žena diljem svijeta koriste kontracepcijske pilule koje, kao što je poznato, su hormonskog sastava. Upravo taj sastav, način doziranja i koliko dana u mjesecu se uzimaju određuje ih koja su generacija. Za one malo bolje upućenije, postoje četiri generacije pilula, a za svaku generaciju se govori da su bolje od prethodne. No, je li to zaista istina?

Činjenica ostaje, da niti jedne kontracepcijske pilule nisu bezopasne i koliko mogu u jednom dijelu pomoći, toliko u drugom dijelu mogu imati štetne posljedice za organizam, sa čak i smrtnim posljedicama. Zato, nemojte zanemarivati upozorenja i dobro razmislite zbog čega ih uzimate.

Nama je ipak najzanimljivija, najnovija „četvrta generacija“, koju od početka prate brojni problemi. Činjenica da su brojne mlade djevojke i žene imale ozbiljne posljedice zbog konzumiranja pilula četvrte generacije, no pri tome treba uzeti u obzir brojne čimbenike – da niti jedne tablete, lijekovi i sl. nisu bezopasni, da brojne konkurentske farmaceutske kompanije rade sve da lošom promidžbom i aferama naštete vodećim kompanijama, ali i isto tako da farmaceutske kompanije troše milijune dolara na promidžbu pilula, koje imaju brojne nuspojave i potiču brojne bolesti.

Ovaj članak nije zamišljen da ikoga reklamira, ali niti obezvrjeđuje, ili da vam savjetuje treba li uzimati tablete ili ne, nego da vas upozori na sve negativne, ali pozitivne učinke. Najpoznatije kontracepcijske pilule četvrte generacije Yasmin i Jaz, a što je još zanimljivije, proizvodi ih ista farmaceutska industrija.

Loše strane

Danski stručnjaci proveli su neovisno istraživanje da kontraceptivi četvrte generacije nisu ništa sigurniji od pilula prve generacije, što je i njih same iznenadilo. Dapače, što se tiče opasnosti od venske tromboze, preporučili bi uzimanje pilula druge generacije.
Dokazali su da sve pilule odlična zaštita od trudnoće, no da su nuspojave direktno povezane s vrstom pilula koje se uzimaju.
Jedna od najvećih opasnosti koje se mogu javiti tijekom  uzimanja pilula je stvaranje krvnih ugrušaka u nogama i plućima, što može dovesti do plućne embolije, te smrti. Također, moguće je stvaranje ugrušaka bilo gdje u tijelu, što može izazvati moždani udar, srčani udar i brojne ozbiljne zdravstvene komplikacije.

Kao najčešće i lakše nuspojave navode se promjene raspoloženja, glavobolja, mučnina, bolnost dojki, depresija, smanjen seksualni nagon, nervoza, pospanost, omaglica, trnci, probavni problemi, grčevi u mišićima, alergijske reakcije, gljivične infekcije... Popis je nevjerojatno dugačak.

Zanimljivo je spomenuti da najnovije Yaz kontracepcijske pilule mogu prouzročiti probleme sa žučnim kamencima. Naime, u SAD-u je otkriveno da žene koje su koristile te kontraceptive, dva puta češće su dobivale žučne kamence nego muškarci, što inače nije slučaj. Naime, hormoni mogu povećati kolesterol u krvi, što povećava rad žuči, a što može prouzročiti stvaranje žučnih kamenaca.

Ono što Yasmin i Yaz čini kontraceptivima četvrte generacije je progesteron koji se naziva drospirenon.
On može povećati razine kalija, koji pak ometa rad srca i usporava protok krvi, što pak može dovesti do zgrušavanja krvi, tvrde američki stručnjaci. Također, američka Organizacija za hranu i lijekove upozorila je da je proizvođač propustio istaknuti mogućnost povišene razine kalija u krvi.

Dobre strane

S druge strane, četvrta generacija kontracepcijskih pilula dokazano ima brojne pozitivne učinke. Naime, ublažava sve simptome predmenstrualnog sindroma (PMS-a), te uvelike ublažuje bolove prije i za vrijeme menstruacije, sprečava pojavu akni, te općenito mašćenje kože lica i vlasišta. Osim toga, isto kako vam se može smanjiti seksualni nagon, može vam se povećati, pa ako želite, možete to svrstati u pozitivne efekte. Naravno, na kraju, ali ne i manje važno, je da ukoliko ih redovito uzimate ne morate brinuti hoćete li zatrudnjeti.

Yaz kontracepcijske pilule rađene su na sistemu 24 hormonske pilule, plus 4 placebo pilule, koje se piju za vrijeme krvarenja. Kada se završi s jednim pakiranjem, odmah se počinje s drugim, u biti nikada se ne prestaju uzimati. Ginekolozi tvrde da je takvo doziranje mnogo bolje, jer je manji šok za tijelo nego kada se uzima 21 tableta i radi se pauza od sedam ili osam dana.

Ono što mnoge žene ne znaju ili do kraja ne razumiju je to da pilule sprečavaju dozrijevanje i izbacivanje jajne stanice u jajovod, te zbog toga ne može doći do začeća. Odnosno, hormoni koje uzimate daju tijelu signale kao da ste trudni, te zbog toga ne dolazi do sazrijevanja jajne stanice.

Razlike između generacije kontracepcijskih pilula:
Prva generacija – izašle su na tržište 60-ih godina prošlog stoljeća. Imale su visoke doze estrogena, progesterona itd. Prve pilule uzrokovale su stvaranje krvnih ugrušaka kod žena u velikom postotku.
Druga generacija – bile su dizajnirane upravo da smanje mogućnost grušanja krvi. Sadržavale su mnogo manje doze estrogena i nešto drugačiji tip progesterona, nazvan levonorgestrel. No, loše strane tih pilula su bile da se pojačalo stvaranje akna, dlakavost, povećanje tjelesne težine i povećanje kolesterola.
Treća generacija - javila se 80-ih i sadržavala je drugačije vrste progesterona, koji su trebali spriječiti pojavu akni i dlakavosti. No, tu se već javio stari i mnogo opasniji problem od dlakavosti i akni, a to je zgrušavanje krvi.
Četvrta generacija – sadrže progesteronske hormone drospirenon i etinilestradiol. Poznate su da liječe simptome PMS-a, akne, ne izazivaju dlakavost, debljanje...Mnogi stručnjaci se i danas pitaju je li treća ili četvrta generacija pilula sigurnija od druge generacije. Na vama je da prosudite.

(vam)

Izvori:
http://www.ditchthepill.org/bcp.htm
http://www.allbusiness.com/legal/legal-services-lawyers/12583115-1.html
http://www.allbusiness.com/legal/legal-services-lawyers/12583115-1.html

 
Komentari
+2
 
mudrica000
 • 21.2.2012 14:07:36
 • Bodova: 3050
 • Prijavi
počela sam piti yaz prije 4 dana i sve je ok, nadam se da će tako i ostati, dobila sam ih kao terapiju jer imam policistične jajnike. iskreno nikada ih nisam htjela piti, ali eto zbog abnormalnih bolova za vrijeme mjesečnice i prečestih mjenjanja raspoloženja tijekom PMS-a (svakih 5 minuta novo raspoloženje) odlučila sam probati. mislim da bi bilo pametno da se dogovorite s liječnikom opće prakse da vadite krv svaki mjesec kako bi se vidjelo je li sve u redu. generalno SVE su tablete štetne, npr. ibuprofen je jako štetan za mozak i srce, moja mama pije nekakve tablete koje izazivaju (navodno) suicidne misli, halucinacije itd. tako da ne treba paničariti već paziti na promjene i provjeravati krvnu sliku svaki mjesec. samo pazite na sebe i sve će biti u redu.
sparcletastic
 • 15.11.2011 10:22:58
 • Bodova: 13
 • Prijavi
 Morat ću u posjet ginekologinji. Ili to ili prestajem piti pilule...
lililala
 • 14.11.2011 22:48:25
 • Bodova: 5085
 • Prijavi
nema veze razina hormona sa specifičnom reakcijom tvog organizma na pilule...mislim, ima veze, al nije isključivi razlog. obrati se ginekologici, reci da ti propisane pilule izazivaju nuspojave i da bi htjela probat neke druge.
sparcletastic
 • 14.11.2011 20:15:41
 • Bodova: 13
 • Prijavi
catseye17 - koliko se sjećam, ginekologinja mi je rekla da yaz tablete imaju najmanju količinu hormona. a pošto su mi to bile prve kontracepcijske pilule, zato je i krenula s ovima koje su 'najslabije'. navedeno je i razlog što ne znam što da radim.
catseye17
 • 14.11.2011 17:56:25
 • Bodova: 15755
 • Prijavi
[QUOTE=sparcletastic]Pijem Yaz oko godinu i pol i ozbiljno razmišljam da prestanem. U tom peridou, udebljala sam se oko 4 kg pri čemu jedem i krećem se kao i prije početka uzimanja tih tableta. Uvijek sam bila manje-više mršava i nikada mi kilaža nije prelazila 53-54 kg, što je bilo ok s obzirom na moju visinu od 163 cm. Uslijed uzimanja ovih tableta dobila sam i celulit (s kojim ranije nikad nisam imala problema), masne naslage na struku i bedrima. Želje za seksom gotovo da i nemam. PMS simptomi se nisu ništa smanjili. Jedino što je pozitivno, koža mi se normalizirala (prije je bila mješovita). [/QUOTE] Bilo bi najbolje da odeš kod ginekologa i da ti da neke s manjom količinom hormona. Sigurno ima na tržištu neke koje bi ti odgovarale, ali očito to nisu ove koje sada uzimaš.
sparcletastic
 • 14.11.2011 17:15:45
 • Bodova: 13
 • Prijavi
Pijem Yaz oko godinu i pol i ozbiljno razmišljam da prestanem. U tom peridou, udebljala sam se oko 4 kg pri čemu jedem i krećem se kao i prije početka uzimanja tih tableta. Uvijek sam bila manje-više mršava i nikada mi kilaža nije prelazila 53-54 kg, što je bilo ok s obzirom na moju visinu od 163 cm. Uslijed uzimanja ovih tableta dobila sam i celulit (s kojim ranije nikad nisam imala problema), masne naslage na struku i bedrima. Želje za seksom gotovo da i nemam. PMS simptomi se nisu ništa smanjili. Jedino što je pozitivno, koža mi se normalizirala (prije je bila mješovita).
arena
 • 14.11.2011 16:58:41
 • Bodova: 18990
 • Prijavi
[QUOTE=nensi] ja sam jos skepticna glede njih.. [/QUOTE] i ja....
nensi
 • 14.11.2011 16:18:43
 • Bodova: 16174
 • Prijavi
ja sam jos skepticna glede njih..
lililala
 • 14.11.2011 15:38:53
 • Bodova: 5085
 • Prijavi
uzimala sam 5 godina Diane35 (s pauzama) i jedino što sam imala od nuspojava je sad u zadnjoj turi malo jače ispadanje kose, koje se zaustavilo 2 mjeseca nakon što sam ih prestala piti, a možda i nije povezano s time. prošli put mi je rekla ginekologica da će me stavit na nešto nižehormonalno kad dođem u 12. mjesecu, samo se nadam da će mi dat nešto od čega će mi se koža očistit :/ zbog toga sam i uzimala Diane...a i kontracepcija mi je važan aspekt, ne mogu si priuštit trudnoću tijekom fakulteta...
sparkie
 • 14.11.2011 11:51:57
 • Bodova: 2054
 • Prijavi
Koristim Yaz čisto iz razloga jer ima najmanje hormona te mi neće previše utjecati na raspoloženje: ) Danas mi je četvrti dan nema nuspojava znači da mi se tijelo lijepo privikava.