Savjeti za spojeve za rastavljene

Savjeti za spojeve za rastavljene

Ako ste rastavljeni, ne znači da ne smijete imati život

Većina rastavljenih osoba, ali i samohranih roditelja, bježi od upoznavanja novih ljudi, novog društva i izlazaka. A činjenica da bi trebalo biti upravo suprotno. Vi imate život i izvan roditeljstva, a to što ste sami ne znači da morate cijelo vrijeme biti kod kuće. Budite svjesni toga da vaš život ide naprijed, da nije kraj svijeta, ali i to da vas negdje vani čekaju ljudi koji će na novi način obogatiti vaš život. Kada i dođe vrijeme za spojeve, neke stvari svakako uzmite u obzir.


Vi imate život i izvan roditeljstva

Djeca su uvijek broj jedan i uvijek će biti. Ali nikada ne zaboravite da vi imate pravo i na svoj život, svoju slobodu i svoju privatnost. Odredite i posložite sami sebi prioritete i vrijeme. Ako odlučite da će subota navečer biti vrijeme koje ćete izdvojiti za sebe, pobrinite se da tako i bude. Tu večer posvetite sebi, izađite, družite se s voljenom osobom – odabir je vaš. 

Pristajte samo na ono za što ste sigurni

Eksperimentiranje je uvijek dobro. Međutim, svaka osoba koja je prošla razvod sigurno je iz te životne škole naučila dobru lekciju. To znači – pristajte samo na ono za što ste sigurni. Bez izlika, neiskrenosti i nadanja u bolje. Sami sebi posložite stvari u glavi, a sve to odrazite na vaš odnos s osobom koju upoznate. 

Nemojte odmah ići na "sve"

Upoznali ste nekoga prije par dana, sve vam je super, idealno i bajno? Nemojte se zavaravati. To što ste sami ne daje vam za pravo da radite baš bilo želite. Dajte vremenu da napravi svoje, upoznajte se kako treba, a tek tada razmišljajte dalje. Vrijeme je neprocjenjiva stavka u svakom odnosu, požurivanjem se sve može samo uprskati.

Pobrinite se da su vam djeca na sigurnom

Naravno da dijete neće biti samo tu večer (ili tih večeri) kada vi odlučite izaći na spoj. I vama i vašem djetetu će biti lakše ako ga ostavite u pravim rukama, a bit ćete puno smireniji i opušteniji. Djeca obično ne odobravaju izlaske svojih roditelja, zato dobro razmislite kako ćete i na koji način priopćiti svome djetetu da izlazite, a kamoli vijest da ste upoznali nekoga tko bi uskoro mogao biti dio vaše obitelji. Budite oprezni na koji način priopćavate to i nemojte očekivati od svog djeteta da odmah prihvati vašu novu bolju polovicu - za sve je potrebno vrijeme, pa tako i za to.


Svako iskustvo u životu, a pogotovo razvod, nosi sa sobom određene životne lekcije. Budite svjesni svojih osjećaja i ne srljajte u ništa. Zadnje što vam je potrebno je da se opečete i možda opet patite. Također, kompromisi su ono što uvijek morate imati na umu, a to je prednost razvedenih osoba – više su tolerantne i komunikativne upravo zbog iskustva koje su prošle. A s iskustvom dolazi i razumijevanje.
 
Foto: © detailblick - Fotolia.com
 
Komentari
+2
 
alisa123
 • 12.3.2015 9:43:40
 • Bodova: 16562
 • Prijavi
sto se tice djece, mislim da je najvaznije da se preko njih roditelji ne "prepucavaju", bez obzira tko je "kriv" i da je to najtezi dio roditeljstva prilikom i nakon rastave...a djeca vecinom ostanu s mamom, dok je tata slobodan za zapoceti novi zivot... po meni treba djetetu objasniti da se dogodilo to sto se dogodilo i to odmah ili vrlo ubrzo, te da to nije kraj svijeta, da ce tata (ako vec nema, hahahah) i mama vjerojatno imati neke nove partnere ali nikad nece prestati voljeti se i brinuti za njih zajedno (naravno ako druga strana brine).Po meni najgori dio za zenu je posvetiti se iskljucivo djeci jer ce samo povecati njihovu posesivnost i u slucaju da upozna nekog onda nastane kraval...Erik, slazem se, za drugi (a pogotovo koji poslije :D) put, treba biti netko jaaakoooo kvalitetan, ali to ne znaci da se ne moze druge staviti na test kvalitete :DNaravno, djeca znaju da mama ide van, zabavlja se, druzi s prijateljicama ili prijateljima a ne da radi testove kvalitete tu i tamo :DI da, koliko mozda zvucalo lose, ali lijepo je ponovo biti slobodan :D
erik
 • 12.3.2015 8:15:33
 • Bodova: 28924
 • Prijavi
mislim da se žene nakon razvoda ,kad iskuse slobodu odlučivanja o svom životu ,da se ni s kim ne moraš dogovarati oko nečega , jako teško odlučuju na život s nekim novim...
visnjicanina
 • 11.3.2015 18:34:59
 • Bodova: 63804
 • Prijavi
Jako dobar tekst.Svakom tko prođe kroz rastavu ipak treba vremena da dođe k sebi i opreza nikad dosta.
monalisa007
 • 11.3.2015 14:47:01
 • Bodova: 2108
 • Prijavi
Odličan tekst, vrlo poticajan. :)
mv1
 • 11.3.2015 14:12:17
 • Bodova: 11156
 • Prijavi
Predivan tekst na kojem urednistvu zahvaljujem.Da,izvan roditeljstva mi imamo zivot,međutim s obzirom da vikend kad moja kćer ide kod tate,ja radim moj zivot izvan roditeljstva se svodi uglavnom na sitne radosti koje zasad ne ukljućuje upoznavanje druge osobe.Dani godisnjeg odmora koristim za izlete sa djecom.Previse rana i nisam spremna na ikakvo ponovno zblizavanje s nekim.Međutim,nikad se ne zna!