Turska: nezaboravan odmor za malo novaca

Turska: nezaboravan odmor za malo novaca

Želite li odmor iz snova, uživajući svjetsku kvalitetu uz najniže cijene otiđite u Tursku

Svatko tko razmišlja o nezaboravnom odmoru trebao bi posjetiti Tursku. Jednom kad odete tamo, vjerojatno ćete se poželjeti vratiti, kao i većina turista. Turci su poznati po svojoj gostoljubivosti i vrlo ukusnoj kuhinji, a ako idete tamo pripremite svoje pregovaračke vještine, jer svugdje se možete cjenkati.

Jeftini aranžmani - vrhunska usluga

Kad pogledate aranžmane po turističkim agencijama, primjetit ćete da Turska spada među najjeftinije. All inclusive aranžmane u hotelima sa 4 zvjezdice možete pronaći već za manje od 2.000,00 kn. Nemojte zbog niske cijene misliti da neće dobiti odgovarajuću uslugu. Hoteli su prekrasno uređeni, kako sobe, tako i okolica hotela, osoblje je ljubazno i uslužno, a urednost na zavidnoj razini.

Ukoliko se odlučite za All inclusive aranžman nećete požaliti, osobito ako imate malu djecu. U cijenu vam je u tom slučaju uključen doručak, ručak, večera i međuobroci, te pića (najčešće sva bezalkoholna i lokalna alkoholna pića). Osim cjelodnevnih aktivnosti uz hotelske animatore, u pravilu vam je u cijenu uključen i jedan izlet u obližnji grad. Pripazite samo, taj besplatni izlet uključuje posjet nekom dućanu ili tvornici kože, nakita ili sl. iz kojeg se nećete tako lako izvući. Ako pak želite jeftino kupiti suvenire, odjeću ili obuću, posjetite bazar i obavezno se cjenkajte. 


Najbolje vrijeme za posjetu Turskoj je proljeće (do sredine lipnja), te jesen.

Turska – raskršće civilizacija

Turska je most između Europe i Azije, raskršće civilizacija. Zapravo, od 12.000 g. pr.n.e. do 21. stoljeća, mnoge su civilizacije živjele u ovoj prostranoj zemlji, ostavljajući neprocijenjiva sjećanja na svoju kulturu. Danas je obilježava ubrzan gospodarski rast i razvoj.

Prije nego posjetite Tursku bilo bi dobro da znate neke podatke o toj zemlji: Turska je okružena sa tri strane sa morima. Ako idete prema jugu, doći ćete do Sredozemnog mora, sa obalom koja se proteže sve do Egejskog mora na jugozapadnom dijelu Turske, sa prekrasnim plavim morem i zelenim borovim šumama, dajući ovoj prekrasnoj obali ime – Tirkizna obala. Ova regija pruža vam mnoge nezaboravne mogućnosti za odmor.Mnogi mali otočići i kamenite uvale raštrkane duž obale sa prekrasnim, prastarim pješčanim plažama čine ovu morsku obalu idealnom za jedrenje. Zapravo, možete naći mnogo brojne urede za najam jahti i jedrilica, sa posadom i projedriti svoj odmor ploveći Tirkiznom obalom.

Ukoliko se nađete u blizini, posjetite povijesni grad Antalyu, koji se nalazi u središtu Tirkizne obale, u podnožju upadljivih obalnih planina na zapadu i sa starom četvrti koja se nalazi na vrhu litice, sa pogledom na luku. U blizini istočnog dijela grada, 18 km od Antalye, nalaze se ruševine drevnog grada Perge, koji je bio bitan grad u Pamfiliji, hititskoj naseobini oko 1.500 g.pr.n.e. na važnom trgovačkom pravcu. Sveti Pavao se zaustavio ovdje na svom putu prema Rimu 46.g.n.e.


Posjetite restaurirane ostatke veličanstvenog rimskog teatra Aspendos u blizini Antalye, koje je sagradio čuveni rimski arhitekt Xenon i 2. st. n.e., sa mogućnošću prihvaćanja 15.000 ljudi, poznate po izvanrednoj akustici. U tom se teatru još održavaju operni i baletni festivali i slične predstave svake godine. U maloj sobi smještenoj kraj pozornice, sada pretvorenoj u mali muzej, možete vidjeti neke od starih maski i glinenih ulaznica koje su se koristile u rimsko doba.U blizine se nalaze i ruševine najvećeg akvadukta u Anatoliji, bazilika i skupština.

U Antalyi možete skijati na planinskim vrhovima ujutro i plivati u Tirkiznim vodama na plaži poslijepodne u istom danu.

Egejsko more se nalazi duž zapadne obale Turske. Na toj surovoj obali nalaze se brojni mirni zaljevi i moderna odmarališta, poput Kusadasi i Bodruma. Ruševine antičkih grčkih gradova Aeolie i Ionije, te ostaci Troje leže u sjevernim i središnjim područjima ove egejske regije. Pergamom se nalazi u planinama. Ephesus, zvan još Mala Azija u rimsko doba, poznat je po svojoj prekrasnoj knjižnici i ogromnom otvorenom kazalištu, koje privlači veliki broj turista svake godine. Ostaci tajnovitog grada Priene na planini još su jedna od lokacija iz antičkih vremena koja privlači stotine tisuća turista svake godine.

Crno more čini sjeverne granice Turske, sa umjerenom klimom i raskošnim obalama. Ovo je zemlja legendarnih Amazonki i Jasona i argonauta u potrazi za zlatnim runom. Grmovi lješnjaka i čaja prekrivaju plodnu zemlju ove regije. Relativno miran šarm crnomorske obale pravi je raj za posjetioce koji se žele odmoriti od razvijenih regija.

Među kopnena čuda Turske možemo ubrojati i Pamukkale (pamučni dvorac) i prostrani antički grad Aphrodisias sa pažljivo izrezbarenim statuama, svrstanim među najbolje primjerke antičkog svijeta.U središnjoj Anatoliji, jedinstveni krajolik sličan Mjesečevoj površini, Kapadokija sa svojim kućama i ranim crkvicama, uklesanim u masivne stijene, očarala je i zadivila mnoge. Posjetioci mogu zapamtiti ovu vulkansku regiju po čarobnim dimnjacima prekrivenim kamenim šeširima i gradovima sa uklesanim stanovima ispod zemlje, sa nevjerojatnim ventilacijskim sustavima, poput onih u suvremenim modernim zgradama, koji izgledaju poput čarobnih mjesta iz bajke.Turska ima mnogo planina i rijeka, savršenih za rafting. Koprucay u blizini Antalye i Coruh u blizini Erzuruma, najbolji su prema izboru iskusnih raftera.
Turizam je čelu turskih nedavnih i ubrzanih ekonomskih i društvenih promjena. Broj turista u Turskoj narastao je od samo jednog milijuna 1974.g. do oko 21 mil. u 2005.g. Prihodi od turizma bilježe još i veći rast, od 42 milijuna dolara u 1974.g. na 18,5 milijardi godišnje 2005.g.
Turistički smještajni kapaciteti prate ovaj rast, nudeći široki izbor hotela i odmarališta u svim kategorijama; ponuda smještaja varira od malih i čistih soba, neke čak smještene i u vulkanskim spiljama, do luksuznih hotela sa 4 i 5 zvjezdica, uključujući golf odmarališta na području Antalye i Beleka, te u drugim regijama duž mediteranske i crnomorske obale Turske.Turska nudi najjeftiniji odmor bez žrtvovanja kvalitete. Ovo mi je četvrta godina zaredom da odlazim na odmor u Tursku. Nijednom nisam bila u istom hotelu, ali usluga je svaki puta bila izvrsna. Drugim riječima, imat ćete nezaboravan odmor iz snova, uživajući svjetsku kvalitetu od početka do kraja, uz najniže cijene.

(B.K.)

 
Komentari
+2
 
astoria
 • 5.5.2017 11:36:05
 • Bodova: 25884
 • Prijavi
See you soon.
merida
 • 6.8.2015 17:54:36
 • Bodova: 23088
 • Prijavi
Velika želja koju ću si nadam se ostvariti...
gospodababy
 • 30.4.2013 17:34:28
 • Bodova: 4826
 • Prijavi
Turskaa <3 Definitivno najbolja drzava za odmor i za sve ostalo :D
marinkusa
 • 11.8.2009 16:25:58
 • Bodova: 2052
 • Prijavi
Stvarno je krasno,ali meni je Grčka i dalje favorit
nana1710
 • 11.8.2009 15:35:23
 • Bodova: 191
 • Prijavi
pa malo su mi čudne te (pre) niske cijene aranžmana... I to hoteli sa 4 zvjezdice hmmm...
xantipaa
 • 11.8.2009 15:29:22
 • Bodova: 519
 • Prijavi
hvala ali ne hvala, cure ako otputujete nemojte zaboravit da vas granična kontrola na izlasku može hapsit za kamenčić s plaže...
nana1710
 • 11.8.2009 15:18:02
 • Bodova: 191
 • Prijavi
tako lijepa, tako blizu i tako jeftina...
n_happy
 • 11.8.2009 14:51:40
 • Bodova: 34
 • Prijavi
joj molim vas mozete me preusmjeriti gdje bi mogla saznati kada su polasci,odakle-ja sam u porecu..,koliko stvarno kosta na recimo4dana za2 osobe...... pliiis,potrebno mi je ovo za ljek!!! :)))hvala ljudi
eta
 • 7.1.2009 15:07:13
 • Bodova: 438
 • Prijavi
Turska je zaista lepa zemlja. Super je clanak.