Toscana – dobro vino, izvrsna hrana, povijest i šarm

Toscana – dobro vino, izvrsna hrana, povijest i šarm

Toscana ima dugu i zasluženu reputaciju kao najljepši dio Italije.

Toscana je posljednjih godina postala jedna od popularnijih destinacija za lijep i opušten odmor. Uz prekrasan krajolik, svjetski poznata vina i kuhinju, te tradiciju izrade ručnih radova, to je dio Italije koji svakako morate posjetiti.

Toscana je velika regija u središnjoj Italiji – podijeljena je u 9 provincija: Firenca, Siena, Grosseto, Lucca, Pisa, Massa-Carrara, Arezzo, Livorno i Pistoia. Poznata je u povijesti kao ključna europska regija koja je jako utjecala na razvoj umjetnosti, kulture i obrazovanja, te i dalje ima veliki utjecaj.

Toscana ima dugu i zasluženu reputaciju kao najljepši dio Italije. Ova ljepota je dijelom prirodna, a dijelom rad ljudskih ruku. Ova je regija bila centar talijanske renesanse. Renesansa je donijela neke od najljepših umjetničkih djela, a većina ih se još može pronaći u muzejima i galerijama Firence i Pise.

Glavni i najposjećeniji grad Toscane je Firenca, bogat kulturom i ljepotama. Firenca je sama po sebi umjetničko djelo, tako da ćete već samim hodanjem gradom imati dojam da ste u muzeju. Trebati će vam cijeli život da proučite sva blaga Firence. Uffizi je prvi na listi: to su nekadašnji uredi vladajuće obitelji Medici, koje su radili renesansni majstori. Sljedeće što trebate vidjeti je Duomo.

Ostat ćete zapanjeni kada vidite ovu katedralu, koju je osmislio Brunelleschi, zvonik je napravio Giotto, a osim toga tamo možete vidjeti i Ghibertijeva vrata te Michelangelovu Pietu. Sljedeća znamenitost koju bi trebali posjetiti je Pittijeva palača, u kojoj je živjela obitelj Medici.

U njoj se nalazi kolekcija prekrasnih slika, porculana, kočija i moderne umjetnosti. Firenca je vrlo popularna među turistima, pa izbjegavajte odlazak tamo ljeti ne želite li čekati u redovima ispred muzeja i crkava.

Na putu iz Firence prema Sieni nalazi se gradić San Giminiano. Kad uđete u taj grad imat ćete osjećaj kao da ste ušetali u gradić iz bajke, prepun kamenih tornjeva, crkava prekrivenih freskama, a sve je okruženo prekrasnim poljima i terasastim vinogradima.

Iako je svjetski poznata po kosom tornju, grad Pisa ima za ponuditi i brojne druge atrakcije. Pisa je jedno od važnijih povijesnih područja, ali i jedno od posjećenijih. Ovaj grad omogućava turistima da vide građevine koje odražavaju mnoge različite epohe i umjetničke struje, poput, između ostalih, romanike i gotike.

Kosi toranj se nalazi u sjeverozapadnom dijelu grada, a na istom području nalazi se još nekoliko važnih građevina. Campo dei Miracoli ili Polje čudesa jedan je od najveličanstvenijih trgova u Italiji. Tamo se nalazi još i Camposanto ili Sveto polje, Duomo ili katedrala te Battisterio ili krstionica okruglog oblika. Pored toga u Pisi posjetite dva zanimljiva muzeja Museo delle Sinopie i Museo dell'Opera.

Jedno od blaga Toscane je Lucca i to zbog niza razloga. Prvo, poznata je po tome što je izgrađena kao grad okružen zidinama što je vrlo bitno za toscansko i talijansko kulturno nasljeđe. Ove gradske zidine su dobro sačuvane i nacionalni su ponos.
Drugo po čemu je Lucca poznata je činjenica da su neke od najljepših gradskih plaža u blizini, tako da pješice možete do njih. Treći razlog su prihvatljive cijene. Rijetko koji turist će otići bez suvenira ili sjećanja na ukusnu hranu. Lucca je izgrađena u romaničkom stilu, a prekrasan primjer romaničkih građevina su katedrale San Michele i San Martino. Srednjovjekovne zidine koje karakteriziraju grad su vrlo debele i čvrste. Napravljene su u 16 st. i okružuju čitavi grad.

U Sieni obavezno posjetite ogromnu katedralu Duomo, bogatu freskama i kipovima te Berninijevu kapelu.

Nemojte zaboraviti na osvježenje – čašicu toscanskog vina, koje je sinonim za cijelu regiju. Probajte vino Chianti, nazvano tako po gradu, koji predstavlja pravu toscansku idilu. 

Toscana šarmira posjetitelje već stoljećima, a i sami ćete tamo sigurno ostaviti mali dio svog srca.


 
Komentari
+2
 
kikica723
  • 30.6.2017 11:20:56
  • Bodova: 899
  • Prijavi
Someday ... :)
mare3008
  • 14.2.2009 22:49:28
  • Bodova: 18
  • Prijavi
bila sam tamo, predivno je!
eta
  • 7.1.2009 17:15:58
  • Bodova: 438
  • Prijavi
Predivan clank, svaka cast.