Stiže proljeće - vrijeme je za izlet

Stiže proljeće - vrijeme je za izlet

Saznajte gdje biste sve u Lijepoj našoj mogli provesti lijepe proljetne dane

Buđenje prirode u mnogima od nas probudit će želju za putovanjem. Proljeće je pravo vrijeme za bijeg od gradskog sivila i gužve, za promjenu sredine makar i na kratko. Sunce mami na obalu, no prekrasnih mjesta za izlet i kraći odmor ima i u gorskim dijelovima naše zemlje, a posebice u nekom od nacionalnih parkova.

Izbor je velik. Svakako krenite, otkrijte čari proljeća na Velebitu, možda u Kopačkom ritu ili Malom Lošinju. Gdje god se zaputili, uživajte i sretan put!

Miomirisi Maloga Lošinja

Jadranska obala u vrhu je poželjnih destinacija za proljetne izlete, a posebnu čar imaju naši prekrasni otoci. Ako želite spojiti ugodno s korisnim, posjetite Međunarodni turistički sajam za aktivno provođenje slobodnog vremena koji se održava od 24. do 26. travnja, a čiji su domaćini grad Mali Lošinj i Turistička zajednica  Malog Lošinja s partnerom Lošinj Hotels & Villas. Svi koji nude sportske turističke programe i aktivni odmor u prirodi, pružatelji smještaja i usluga eko-turizma, kampovi i caravaning centri, ponuđači opreme za sportski turizam i aktivni odmor u prirodi, destinacijske organizacije i različite interesne grupe iz Hrvatske imat će jedinstvenu priliku predstaviti svoju ponudu. Program predviđa i vrijeme za aktivno druženje i sadržajno upoznavanje turističke ponude Lošinja. To burzu čini osobitim poslovnim događanjem, ali isto tako i zanimljivim studijskim putovanjem.

Gurmanima preporučujemo da otok Lošinj obavezno posjete u razdoblju od 28. travnja do 2. svibnja kada se održava manifestacija Mirisi otočne janjetine. Tih će se dana u ugostiteljskim objektima održati promocija jela na bazi janjetine i ovčetine.

Centar svijeta - Ludbreg

Ludbreg je 1.travnja obilježio Dan centra svijeta. Naime, stanovnici grada Ludbrega od davnih dana vjeruju da je upravo njihov grad - centar svijeta. Na temelju te legende na podu glavnog gradskog trga svake se godine na Dan grada dodaje po jedna pločica s imenom nekog svjetskog grada. Međutim iako je 1. travnja već prošao to ne znači da Ludbreg nije zanimljiva destinacija za  izlet. Posebice u svibnju kada se ondje održava Međunarodni sajam cvijeća. Ludbreški je kraj poznat  po velikom broju proizvođača cvijeća koji se svakog svibnja okupljaju na velikom Sajmu cvijeća.

Otok Krk : Eko, etno i šurlice

Eko, etno i vinofest specifična je manifestacija koja se na otoku Krku održava tijekom posljednjeg svibanjskog vikenda, a sastoji se od izložbe i prodaje izvornih hrvatskih prehrambenih proizvoda i rukotvorina sa statusom suvenira. U tu se svrhu organizira niz prezentacija, praktičnih radionica kao i predavanja s različitim temama. Od ostalih sadržaja izdvaja se sajam autohtonih suvenira i poljoprivrednih proizvoda iz cijele Hrvatske te bogat zabavni i folklorni program prilagođen svim uzrastima i interesima.

Još jedan zanimljiv događaj koji vam može poslužiti kao povod za izlet do otoka Krka i mjesta Punat je Fešta od šurlica, gastronomska manifestacija koja se odvija u lipnju uz prigodno predstavljanje ručno izrađene domaće tjestenine. Nekoliko puntarskih ugostiteljskih objekata uključeno je u ovu feštu s posebnom ponudom na jelovnicima. Preporučujemo šurlice sa škampima, gulašom od janjetine ili goveđim gulašom. Šurlice su od pamtivijeka omiljeno bodulsko jelo tako da se i danas gotovo svako mjesto na Krku diči vlastitim originalnim receptom.Netaknuta priroda Kopačkog rita

Na krajnjem hrvatskom istoku smjestio se Kopački rit, park prirode nastao na mjestu gdje se spajaju rijeke Dunav i Drava. Kopački je rit bogat životinjskim i biljnim svijetom, to je  najočuvanije vlažno stanište u Europi pa je stoga i njegova biološka raznolikost iznimno velika.

Program obilaska Zoo-rezervata i kompleksa dvorca Tikveš, koji obuhvaća osnovnu ulaznicu, prezentaciju parka, vožnju brodom, obilazak kompleksa dvorca Tikveš i stručno vođenje, nudi se uz cijenu od 70 kuna po osobi. Program obilaska parka prirode čamcem po osobi košta 100 kuna/sat. Toliko trebate izdvojiti i za program promatranja ptica u trajanju od 6 sati. U Kopačkom je ritu zabilježen velik broj različitih vrsta ptica, čak 295 vrsta, od kojih su 144 vrste stalne ili povremene gnjezdarice. Istraživanja su pokazala da se tijekom jednog obilaska vidi oko 70 posto vrsta koje obitavaju na određenom području, što znači da svaki dan možete vidjeti između 35 i 63 vrsta ptica. U Kopačkom ritu možete unajmiti i bicikl. Sunčane dane provedite tako u nezaboravnom okruženju i ljepoti Parka te kroz rekreaciju ispunite vrijeme vozeći se biciklističkim stazama. Cijena najma bicikla iznosi 10 kuna/sat.

Klet Kozjak u Svetom Križu Začretju

Ako još niste otkrili što kriju zagorski bregi, jedno je od idealnih mjesta za izlet Klet Kozjak u Svetom Križu Začretju. Na tom vas imanju očekuju odlična gastronomska ponuda te razni sadržaji za djecu. Ime je povezano s djelatnošću stanovnika - kozarstvom, kojim se obitelj Radovečki i danas bavi, a proizvode kozji sir. Koze možete vidjeti kako trčkaraju imanjem u društvu mladih jarića, kopuna, kokica i patki. Obitelj Radovečki Kozjak je otvorila 2008. godine. Cilj im je bio stvoriti oazu daleko od gradske buke u kojoj možete fino jesti, uživati u miru i prirodi, održati poslovni sastanak ili obiteljsko slavlje. Klet se nalazi u sredini Hrvatskog zagorja tako da su dvorci, muzeji i toplice udaljeni 10 - 20 minuta vožnje. Za sve dvorce, muzeje i toplice organizirani su jednodnevni ili višednevni izleti. Tko želi, može obići, upoznati se i okušati u radu na farmi, sirani ili polju.

Ljepote Velebita

Mnogi još nisu upoznali prekrasne krajolike koje krije Nacionalni park Sjeverni Velebit. To je područje proglašeno nacionalnim parkom zbog izrazite raznolikosti krških fenomena, bogatstva živog svijeta i iznimnih prirodnih ljepota na relativno malom prostoru. Unutar parka nalazi se strogi rezervat Hajdučki i Rožanski kukovi koji predstavlja specifičan geomorfološki fenomen na kojemu je do sada otkriveno više od 150 jama od kojih je najpoznatija Lukina jama, jedna od najdubljih u svijetu uopće, otkrivena 1999. godine.

Park je ispresijecan brojnim planinarskim stazama od kojih je najpoznatija Premužićeva staza koja prolazi kroz najljepše i najzanimljivije dijelove sjevernog Velebita. S planinskih vrhunaca pruža se prekrasan pogled na Jadransko more i otoke Pag, Rab, Goli, Prvić i Krk te na ličko zaleđe s kontinentalne strane. Ulaznica za Nacionalni park Sjeverni Velebit za jednu osobu iznosi 45 kuna, a ako je riječ o grupnoj posjeti cijena je 30 kuna. Ulaznicu s popustom od 25 kuna plaćaju planinari, umirovljenici, djeca od 6 do 14 godina, invalidi, hrvatski branitelji te pješaci i biciklisti.
(M.G.)
Foto: www.krkinfo.info
 
Komentari
+2
 
irija
 • 7.5.2016 19:03:55
 • Bodova: 49691
 • Prijavi
Dobar članak,sva ova mjesta su predivna i treba ih posjetiti,bila sam u Ludbregu i na Krku,a ostala če valjda isto doči na red.
highheels
 • 25.10.2012 13:00:14
 • Bodova: 6
 • Prijavi
Tnx na idejama! :) Malo kretanja dobro dođe, a ako pri tome još i vidimo i upoznamo nešto novo, to je samo dodatni plus :) Hrvatska je prepuna prirodnih ljepota pa je izbor destinacija zbilja širok. Eto još jednog prijedloga za izlet, pećinski park Grabovača u Lici www.pp-grabovaca.hr
feather
 • 27.4.2012 17:09:46
 • Bodova: 1393
 • Prijavi
Svakako, bilo bi mi već vrijeme da se malo pokrenem. :)
bijela100
 • 19.4.2012 12:29:14
 • Bodova: 16236
 • Prijavi
stize?bolje receno zima stize....
sunasce
 • 18.4.2012 17:16:37
 • Bodova: 12938
 • Prijavi
 a ništa Dalmacije ????   
anisa
 • 18.4.2012 16:20:18
 • Bodova: 23508
 • Prijavi
Cijeli dan razmišljam o tome kako bi bilo divno otići negdje na vikend i onda vidim ovaj članak,predobro :-)