Promijenili smo pravila o zaštiti privatnosti i kolačićima.
Ova stranica koristi kolačiće u svrhe pružanja boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti naših usluga, mjerenja posjećenosti te prilagodbe sustava oglašavanja.
Ukoliko ste suglasni s tim, kliknite na "Slažem se", no ukoliko želite saznati više o kolačićima te ukoliko želite promijeniti postavke, pogledajte ovdje.

Slažem se

Spakirajte se!

Spakirajte se!

Nekoliko savjeta za lakše pakiranje prije puta

Prije putovanja

Nekoliko dana prije polaska počnite popisivati sve što ćete ponijeti sa sobom: isprave, fotografski aparat, adresar. Da ništa ne biste zaboravili, spremajte stvari u kovčeg tek kad su oprane, izglačane i poslagane. Potom još jednom provjerite ormare da niste nešto zaboravili.

Redosljed slaganja

Da ne biste imali problema s raspremanjem kad stignete na odredište i da vam se odjeća ne bi izgužvala, najvažniji je način na koji ste je složili. Na dno putne torbe ili kovčega stavite sve što se ne gužva: ručnike za kupanje i plažu, kupaće kostime i rublje. Na to složite najprije deblje majice, a morate ih ponijeti za hladnije večeri, pa tanje. Sa strane stavite čarape, pidžamu ili spavaćicu. Remenje srolajte tako da ispunite sve praznine. Prostor sa strane možete ispuniti i svim ostalim potrepštinama koje nosite sa sobom. Torbu ne smijete pretrpati jer ćete si time napraviti medvjeđu uslugu, niti je silom gurati u prtljažnik.

Da se ne izgužva

Hlače složite po dužini iznad majica tako da njihova pojasnica bude uz rub kovčega. Nosite li više hlača, složite ih na isti način, samo u suprotnom smjeru. Ukoliko su hlače posve tanke, zarolajte ih oko majice koju ste napunili čarapama, pritom pazeći na rub hlača. S ravnim suknjama postupite jednako kao s hlačama. Ukoliko su "na falde", najbolje je nabore zajemćiti prije slagnja. Plisirane suknje stavite u najlon čarapu kojoj ste odrezali stopalo ili ih pričvrstite u nogavicu fuzo hlača. Jakne najprije zakopčajte, rukave presavinite prema sredini i cijelu jaknu presavinite popola. Na pregib stavite ručnik ili rublje kako ne bi ostala crta. Kravate zamotajte oko čarapa ili oko manjeg ručnika i stavite u ugao kovčega. Napunite kovčeg košuljama i bluzicama. Ovratnik mora biti okrenut prema unutrašnjosti. Kako bi zadržao oblik, u njega također možete staviti čarape.

Putna torba ili kovčeg?

Putna torba bit će vam praktičnija, ali stvari ćete ljepše složiti u kovčeg. Za finiju odjeću najbolji je od čvrstog materijala. Ima ih različitih veličina i cijena. Moderni kovčezi više nisu ni teški, ni nepraktični, dapače izaberite onaj s kotačićima kako biste ga vukli, a ne nosili. Mladi obožavaju ruksake, a još su praktičnije naprtnjače, posebno one s konstrukcijom od metala, koje se nose na leđima. I u njima ćete odjeću lijepo složiti jer zadržavaju oblik, a na naprtnjaću možete pričvrstiti i deku, jastuk za napuhavanje...


Čuvajte prtljagu!

Putujete li željeznicom, dokumente i novac uvijek držite kod sebe. Odjevne predmete ne vješajte u blizini vrata i ne ostavljajte ih bez nadzora kad napuštate klupe.

• Prtljagu stalno držite na oku, na aerodromu pratite traku za prijenos prtljage.
• Novac, dokumente, nakit ostavite na recepciji hotela ili upravi kampa. Vrijednosti ne ostavljajte ni preko noći u šatoru, kamp prikolici, kućici za odmor. Hotelske sobe, prikolice, bungalove uvijek pažljivo zaključavajte, a ključ ne ostavljajte na mjestima gdje ga svatko lako može naći.
• Na kupanje ili na sat jezika nosite samo onoliko novca koliko vam je potrebno.
• Ne razbacujte se novcem u restoranima, ne pokazujte pun novčanik, dokumente izvadite iz jakne prije nego što je objesite na vješalicu ili prebacite preko stolice.

Protiv mučnine

Ukoliko ste skloni bolesti putovanja, za vrijeme vožnje ne čitajte, ne pušite, nemojte piti, ali ni jesti. Izbjegavajte kolikogod je to moguće loše mirise kao što su benzin, lakovi. Mislite na to da je u popodnevnim satima, na većoj vrućini, povećan osjećaj mučnine. Najbolje je da u ljekarni nabavite sredstvo protiv povraćanja. Dobro je žvakati i žvkaću gumu. A kao prvu pomoć sisajte limunov sok. I uvijek imajte uzase osvježavajuće maramice!

 
Komentari
+2
 
bad_girl4291
  • 7.1.2009 21:58:32
  • Bodova: 317
  • Prijavi
to je ono bez cega nj jedno putovanje ne bi moglo,nije potrebno da se pise clanak o tome