Slavonski specijaliteti za prste polizat

Slavonski specijaliteti za prste polizat

Okusi Zlatne Slavonije gurmanski brend Požeško-slavonske županije nudi najfinije tradicionalne specijalitete uz koje se sjajno sljubljuju kutjevačka, požeška i pleternička vina

Dvije vrste mesa, dimljena slanina, luk i paprika u svinjskoj maramici na ražnju, druženje uz otvorenu vatru i čašu vrhunskog vina – neprocjenjivo gurmansko iskustvo! Doživjet ćete ga - a gdje drugdje nego u Slavoniji, poznatoj po bogatstvu okusa i mirisa, hvaljenoj gostoljubivosti i vrhunskim vinima.


Požeški vinogradarski ćevap

Riječ je o požeškom vinogradarskom ćevapu, kojeg su kroz stoljeća do savršenstva doradili radišni i skromni Požežani. Neobična kombinacija ražnja i orijentalnih utjecaja pripreme mesa postala je tradicionalno jelo požeških vinogradara i vinara, uz koje se obilježavaju i slave sve vinske svetkovine – od Vincekova do Martinja.


Pastrva sa žara

U Požeško-slavonskoj županiji ponudit će vas i specijalitetima od slatkovodne ribe poput pastrve sa žara, perkelta od soma i odličnim fiš paprikašom, ili jednostavnije fišem, zaštitnim znakom slavonske gastronomske ponude. Ovo poznato jelo tu se priprema s puno ljubavi i strasti. Tajna je u dobroj ribi, kvalitetnoj crvenoj paprici i što je najvažnije - harmoniji okusa. Najbolji fiš majstori kažu kako je dobar fiš umjereno slan, umjereno ljut, umjereno gust, a nikako se ne bi smjela osjetiti kiselina zbog rajčice.


Fiš paprikaš

Tu se ovo jelo priprema u sva četiri godišnja doba, sastavni je dio ponude većine slavonskih restorana, a neizostavni specijalitet blagdanskih stolova, baš poput sarme koja možda nije originalno, ali je omiljeno jelo među Slavoncima. Nema ljepšeg mirisa od kuhane sarme, reći će vam ljubitelji njezini ljubitelji.


Sarma sa kuhanim krumpirom

Nekada se po slavonskim selima sarma pripremala samo od sušene dimljene svinjetine, osim u vrijeme kolinja kada je svježeg mesa bilo u izobilju. Na Veliki petak tradicionalno se pripremala posna sarma od usitnjenih sjemenki bundeve, koja se danas još može pronaći na jelovniku Okusa Zlatne Slavonije.


Odrezak Barun Trenk

Posjetite li Požeško-slavonsku županiju svako kušajte odrezak Barun Trenk od telećeg ili svinjećeg mesa punjen slavonskom šunkom, kuhanim jajima i ajvarom i prijan na crvenom luku s umakom od gljiva… Za prste polizat!


Odaberite bilo koji od devet ugostiteljskih objekata i restorana na području Požeško-slavonske županije koji nose oznaku Okusi Zlatne Slavonije i uživajte u gurmanskom iskustvu tradicijske kuhinje, a za potpuni doživljaj tu su vina kutjevačkih, požeških ili pleterničkih vinara koja su nadaleko proslavila ovaj dio Hrvatske. 



www.tzzps.hr
Facebook fan page



 

 
Komentari
+2
 
angel0000
  • 23.11.2018 21:57:02
  • Bodova: 75278
  • Prijavi
Mljac,konačno normalna hrana :)
dorryy00
  • 23.11.2018 16:28:34
  • Bodova: 27464
  • Prijavi
Mmmm volim slavonsku kuhinju, čak i malo papreniju
malikekoserk1
  • 23.11.2018 15:08:34
  • Bodova: 22451
  • Prijavi
O da , imam Slavonske krvi i skoro da sam odrasla na kulenu i slanini. Oni stvarno fino papju, i kad god dođete nekom u goste to se odmah stvalja na stol sve što god se ima doma , jako su gostoljubivi.
irija
  • 23.11.2018 13:59:26
  • Bodova: 49711
  • Prijavi
Ma ovo je odlično stvarno za prste polizat...prava domaća hrana
valen-cia72
  • 23.11.2018 13:28:44
  • Bodova: 52877
  • Prijavi
E to je prava kuhinja...samo domaće bez ikakvih smišljanja nemogućih kombinacija.
mikica61
  • 23.11.2018 13:08:57
  • Bodova: 125796
  • Prijavi
gledajući ove delicije,ogladnila sam