Predivni pejzaži i kulturna bogatstva - biciklom kroz Štajersku i Korušku

Predivni pejzaži i kulturna bogatstva - biciklom kroz Štajersku i Korušku

Za ljubitelje aktivnog odmora austrijske pokrajine Štajerska i Koruška pružaju obilje mogućnosti

Tko je sportski aktivan i tko želi uživati u kulturnome bogatstvu i prirodnim ljepotama Austrije, njemu ili njoj biciklističke staze duž kulturnih znamenitosti nude idealne pogodnosti za oboje.

Štajerska
Mreža biciklističkih staza Štajerske, Južna željeznica i UNESCO-va lista svjetske baštine povezuju Semmering i Graz. Tragovima svjetske kulturne baštine željeznice Semmering vodi biciklistička tura Od Ghega do Graza, koja počinje kod muzeja Južne željeznice Südbahnmuseum u Mürzzuschlagu i vodi nizvodno u Mürztal i od povijesnoga gradića Bruck an der Mur u Murtal do Graza.

Biciklistička staza Murradweg, koja se proteže od nacionalnoga parka Hohe Tauern do Nature 2000 zaštićenoga područja Europe riječne doline Murauen na austrijsko-slovenskoj granici, ne prolazi samo najrazličitijim krajolicima nego i povijesnim gradovima poput Murau, Judenburg, Leoben, Bruck an der Mur, Frohnleiten, Graz, Leibnitz, Mureck und Bad Radkersburg, koji svaki za sebe vrijedi posjetiti.

Biciklistička ruta EuroVelo 9 dio je europske mreže biciklističkih staza na daljinu i  s 1.930 kilometara povezuje poljsku obalu na Baltičkome moru s hrvatskim Jadranskim morem.  Jedan dio rute  prolazi kroz austrijske vinogradarske regije i regije termi. Biciklistička ruta od Beča do Bad Radkersburga, koja je osim malog djelića kod Hartberga identična  biciklističkoj stazi kroz regiju termi u Austriji, kroz povijesne gradove vodi uz vinograde, bučina i kukuruzna polja i nakon toga jednim dijelom kroz poznatu biciklističku stazu uz Muru te se kod Spielfelda odvaja prema jugu i nastavlja prema Sloveniji.


 

Koruška
Biciklistička staza Mittelkärntner Kultur.Rad.Weg, duga 65 kilometara, između Klagenfurta i Dürnsteina dionica je međuregionalne biciklističke staze R7 koja započinje u Klagenfurtu, glavnome gradu savezne pokrajine. U smjeru sjevera dolazi se do crkve svetišta Maria Saal i dalje do kamenoga Herzogstuhla (stolca za vojvode) gdje su u srednjem vijeku na svečanosti sjedili vojvode. Nekoliko kilometara sjeverno je Magdalensberg (Magdalenska gora), gdje se u velikom arheološkom parku može razgledati nekadašnji norički grad. Biciklistička staza Kultur.Rad.Weg vodi dalje do  St. Veita, nekadašnjega glavnoga grada Koruške. Ako se malo skrene u smjeru istoka, dolazi se do 1.000 godina starog nekadašnjega benediktinskog samostana St. Georgen am Längsee i impozantne ruševine dvorca Hochosterwitz koja se uzdiže na visokoj stijeni i koja je sa svojih 14 vrata jedna od najljepših starih kurija u Europi. Uz Althofen stiže se u staru grad-tvrđavu Friesach, a biciklistička staza Kultur.Rad.Weg završava neposredno poslije granice sa Štajerskom kod 1.000 godina stare ruševine dvorca Dürnstein.

Daljnje informacije: www.kaernten-mitte.at

Čak 11 crkvi nalazi se uz biciklističku kulturnu stazu Völkermarkt. Svjedoci su tisućljetne kulture i grobnica starijega željeznog doba na Lamprechtskogelu i grobni humak noričkih kraljeva u Waisenbergu.

Umjetnička biciklistička staza (Kunst-Radweg) u regiji Klopeiner See – južna Koruška mami na zaustavljanje uz crkve i kulturne spomenike, moderne skulpture i ljekovite izvore.

Južnokoruška runda kroz 6 jezera
Uz šest od sedam jezera za kupanje runda kroz 6 jezera (6-Seen-Runde) poziva na razgledavanje gotovo cijele regije. Ruta duga 54 kilometara prikladna je i za djecu sportaše te je stoga idealna cjelodnevna tura za obitelji. Na putu se nalaze brojni izletnički ciljevi koji pozivaju na istraživanje i divljenje, a kao odmorište nude se točionice mladog vina i gostionice koje se nalaze na putu. Nemojte zaboraviti kupaće kostime – očekuje Vas šest jezera za kupanje s temperaturama do 28°C.
Turistička regija Klopeiner See - Južna Koruška

Biciklistička staza Wörthersee-Keutschacher Seental
Kružna ruta duga 47 km počinje u Veldenu i vodi uz jezero Wörthersee kroz
Pörtschach i Krumpendorf prema Klagenfurtu gdje se mora izdvojiti vrijeme za obilazak Minimundusa i zoološkog vrta s reptilima Happ. Od Viktringa se biciklistička staza nekoliko kilometara uspinje lagano u dolinu četiri jezera Keutschasch. Kroz Schieflinger Moor (močvaru Schieflinger) put dalje vodi prema Schieflingu gdje Vas očekuje posljednji uspon. Nakon toga vozite se nizbrdo natrag prema Veldenu.

Biciklistička staza uz Dravu (Drauradweg)
Jedna je od najpoznatijih austrijskih biciklističkih staza Biciklistička staza uz Dravu (Drauradweg) duga 366 kilometara koja od Toblach/Dobbiacoa u Južnom Tirolu kroz Korušku prolazi u šest etapa uz Dravu sve do Maribora u Sloveniji. Staza je u oba smjera besprijekorno označena i najčešće vodi preko ravnoga terena tako da biciklisti mogu u potpunosti uživati u prirodnom krajoliku. Biciklistička staza uz Dravu (Drauradweg), koju je ADFC (Njemački biciklistički klub) odlikovao kao rutu s četiri zvjezdice, prikladna je za obitelji i s gostionicama na stazi priprema i mnoge kulinarske atrakcije. U neposrednoj blizini biciklističke staze nalaze se i neka od najljepših austrijskih jezera za kupanje poput jezera Millstätter See (Spittal), jezera Ossiacher See (Villach) i jezera Wörthersee (Klagenfurt).

Biciklistička staza Gailtal
Biciklistička staza Gailtal R3 uz rijeku Gail prolazi uvijek lagano nizbrdo na dojmljivih 90 kilometara ukupne duljine. Prema Kötschach-Mauthenu gdje se nalazi polazišna točka staze ugodno se putuje vlakom. Dobro označena staza vodi kroz mala sela, pokraj starih seoskih gospodarstava i divnih gostionica – uvijek popraćena gastronomskim užitcima. starih gradova i trgova. Na ruti oduševljavaju zanimljivi kontrasti krajolika, mnoge kulturne znamenitosti i mogućnosti za druge sportske aktivnosti.

Kulturne zanimljivosti mogu se pronaći i na dravskoj biciklističkoj stazi Drauradweg  u Istočnome Tirolu. Preporučuje se posjet dražesnome gradu Lienzu s dvorcem Bruck, muzejem s galerijom glasovitih umjetnika kao Albin Egger-Lienz ili franjevačkim samostanom. Od toga tirolskoga dragulja put dalje vodi do nalazišta Aguntum koje vrijedi pogledati (ranije rimsko naselje) te iskopina ranokršćanske biskupske crkve nedaleko od Lavanta pa kroz koruška vrata na stazama netaknute prirode do gornje dravske doline.
 

 Foto: Steiermark Tourismus/ikarus.cc
Tourismusregion Mittelkarnten
 
Komentari
+2
 
anna-herman
 • 29.5.2017 16:55:25
 • Bodova: 56294
 • Prijavi
Uvijek mi na fotografijama ta austrijska mjestašca djeluju tako čisto i skockano, pomalo bajkovito. Ne bi bilo loše jednom i otputovati... no, bez bicikla. :)
malikekoserk1
 • 29.5.2017 15:06:22
 • Bodova: 22436
 • Prijavi
O to je raj ta njihova sela bila sam jedamput , još je ljepše nago na slikama.
valen-cia72
 • 29.5.2017 13:20:32
 • Bodova: 52849
 • Prijavi
Fenomenalan odmor!
irija
 • 28.5.2017 19:32:06
 • Bodova: 49691
 • Prijavi
Da predivno.