Posjetite Kamnik

Posjetite Kamnik

Netaknuta priroda, raznovrsna kulturna zbivanja, nezaboravne avanture.

Kamnik je iznimno mjesto! Po njemu su nazvane Kamniške alpe, rijeka Kamniška Bistrica koja teče kroz mjesto, a svoje ime je posudio čak i eksplozivu - kamniktitu.

Grad se nalazi na Bistriškoj ravni, koja je sastavni dio Ljubljanskog bazena i na granici između Gorenjske i Štejerske.

Već u srednjem vijeku, Kamnik je rastući grad zahvaljujući trgovini. Na vrijeme kada je Kamnik bio glavni grad Kranjske, podsjeća nas lijepa arhitektura i sakralna baština, a tu su i mnoge legende. Najpoznatija od njih je legenda o ukletoj grofici Veroniki, pola djevojci, pola zmiji, koja je štitila skriveno blago. Stari i Mali dvorac sa stjenovitim brdima štite  stari grad sa svojim tipičnim uskim ulicama, koje su ukrašene srednjovjekovnim i baroknim fasadama.
 

Stari dvorac na Bergantovoj planini je danas u ruševinama, a za posjete je otvoren dvorac Zaprice, koji je pretvoren u muzej i franjevački samostan s bogatom bibliotekom zbirke starih knjiga i Plečnikovom kapelom.

Krajem 19. stoljeća, grad je postao važno odredište za ljubitelje prirode i planinarenja. Posjetitelji ga znaju kao polazište za lijepe izlete. Mnogi se uz Kamnišku Bistricu upute prema njenom izvoru u srcu Kamniških Alpa. Uz rijeku možete prošetati uz Koželjev put koji vodi pokraj poznatog klanca Predaselj. Ovdje možete uživati u ljepoti netaknute prirode i ohladiti se u vrućim ljetnim mjesecima.

Dolina Kamniške Bistrice privlači šetače, planinare, bicikliste, lovce i ribolovce. Među ljubiteljima planinarenja je najpopularnija Velika planina s još uvijek aktivnim pastirskim selom i pastirskom tradicijom. Ovdje se u ljeto možete susresti s pastirima, probati njihovu hranu, a osobito sir ljubavi - trnič. Na planinu se može doći žičarom ili cestom pokraj crkve Svetog Primoža i Felicijana, koja je poznata po svojim prekrasnim renesansnim freskama.
 

Južno od toka Kamniške Bistrice put nas vodi u arboretum Vučji Potok. Barokni vrt oduševljava posjetitelje ribnjacima, šumarcima raznog cvijeća i s više od 3.000 vrsta drveća i grmlja iz cijelog svijeta. Većina parka oživi na kraju travnja, kada možete vidjeti izložbu dva milijuna tulipana. U neposrednoj blizini za ljubitelje golfa nalazi se jedno od najljepših golf igrališta u Sloveniji, Golf Arboretum.

Istočno od Kamnika nalazi se 25 km duga Tuhinjska doina, koja je bila važna srednjovjekovna veza između Trsta i Beča. Negdje u sredini Tuhinjske doline na izvoru termalne vode nalaze se Terme Snovik.
 

Iscjeljujuću energiju možete iskusiti u šetnji pored energetskih točaka u šumi Tunjice zapadno od Kamnika.

Na početku zaseoka Gornje Palovče iznad Kamnika nalazi se kuća muzej Budnar, jedinstven muzej, koji nudi uvid u jednostavan život naših predaka. Seoska kuća najbolje ocrtava crna kuhinja, a u kući se tijekom cijele godine održava niz manifestacija i radionica.
U Kamniku je tijekom godine mnogo događanja, a najpoznatiji je međunarodni festival „Dani narodnih nošnji“ koji se održava svaki drugi vikend u rujnu.

Kamnik je dragulj ukrašen biserima. Stanovnici mjesta će vas ljubazno prihvatili i predstaviti svoja blaga.

U lokalnim restoranima vas čeka domaća kuhinja, okupljena pod markom „Okusi Kamnika“.
 

Kamnik je grad u krilu planine. To je grad koji obećava potpuno drugačiji svijet. Tako blizu. Dobrodošli!
 
Komentari
+2
 
mojac
  • 4.12.2016 16:35:45
  • Bodova: 3788
  • Prijavi
Nekad davno sam bila u Kamniškim alpama, ali nije mi ostao baš dobar dojam zbog lošeg vremena. Trebalo bi ponoviti ;)
velandra
  • 4.12.2016 14:06:18
  • Bodova: 16926
  • Prijavi
Prelijep gradić. Nisam čula za njega prije, ali sad bih ga htjela posjetiti.
roses21
  • 4.12.2016 13:18:19
  • Bodova: 23584
  • Prijavi
Predivno mjesto.